Bratr vlk

Bratr vlk https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15909/bratr-vlk-15909.jpg 5 183 23

Sám. Torak je najednou na všechno sám. O maminku přišel ještě jako nemluvňátko a tatínka mu právě zabil rozzuřený medvěd, který se za nimi žene Hlubokým hvozdem. Proč na ně má ta obluda spadeno a proč cestou ničí vše živé? Proč musel tatínkovi na smrtelném loži přísahat, že se s ní za pomoci Ducha světa utká? A co si teď počne – nezkušený dvanáctiletý chlapec, který se od svého otce zběhlého z klanu Vlků nikdy nehnul ani na krok? Podle tatínkovy rady se má nejprve setkat s průvodcem, jenž ho povede Hlubokým hvozdem: průvodcem ztřeštěným i neomylným, se kterým se bude muset domluvit po vlčím. V nekonečné záplavě lesů a hor, v táboře mrzutých Havranů i na zamrzlých pláních Ledové řeky budou osiřelý Torak se stejně osiřelým Vlčkem a statečnou dívkou Renn čelit nemilosrdné, ale nádherné přírodě a spoustě očí, zvuků, stop i nástrah na cestě za částmi trojjediné duše Nanuaka. Pouze s ní se může chlapec odvážit požádat Ducha světa o pomoc. Ale nesmí otálet! Zima je na spadnutí, rudé oko Velkého zubra už se na noční obloze hlásí o slovo, a až stane nejvýš, medvědího netvora už nikdo nepřemůže! Baladický severský příběh o síle přátelství, moci démonů i nečekané zradě se vrací do hlubin věků, kdy svět obývaly klany pravěkých lovců a sběračů a den co den zápasily o přežití. Díky zaujetí britské spisovatelky Michelle Paverové poznáváme, jak lidé oněch dob lovili, jak se oblékali, z čeho se radovali, čeho se báli a před čím se zaklínali. Buď jak buď, osud každého je vepsán do mraků nad Horou Ducha světa a ani Toraka nemine. Jenom je třeba prověřit, zda má hoch dost odvahy, důvtipu i obětavosti, zda si dovede hlídat záda – a zda umí naslouchat Hvozdu, který ho zoufale prosí o pomoc.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Wolf Brother , 2005


více info...

Přidat komentář

david9690
21.12.2023 5 z 5

Další skvělá fantazy série s výborným nápadem, prostředím a obdivuhodnými hlavními hrdiny Torakem, Vlčkem a Renn. Bylo to dobrodružné a napínavé, četlo se to báječně a skoro byl problém knihu odložit a nechat hlavní hrdiny jen tak na pospas.

Martin-M
19.10.2023 5 z 5

Parádna mládežnícka séria, ktorá na rozdiel od celého radu všemožných fantasy blbostí dokáže aj niečomu naučiť... - a pritom nepostráda štandardné prvky tohoto žánru vrátane mnou naozaj neobľúbeného aspektu "vyvoleného". Porovnanie s Harrym Potterom a pod. vôbec nie je nevhodné - aj tu bojuje výnimočne obdarený chlapec, čo prišiel o rodičov, so silným Zlom, ktoré ohrozuje celý jeho svet. Iba že sa to odohráva v reáliách pravekej Európy, ktorá je zachytená úžasne presvedčivo. Popri nadprirodzene tak musia hrdinovia bojovať o prežitie aj s prírodou - a tu je najlepším spôsobom život v súlade s ňou - obe vrstvy sú však vzájomne poprepletané do jemného a neoddeliteľného pradiva. Kniha, resp. celá sága obsahuje množstvo autentických detailov o živej aj neživej prírode a spôsobe života našich predkov, ktoré okamžite vťahujú do prostredia deja. Nie sú tu pritom žiadne veľké opisy, všetko sa dozvedáme v rámci neprestajne a dynamicky plynúceho deja. Príbeh už začína priamo v akcií a čitateľ môjho typu si chvíľami až praje zastaviť to a vychutnať tú vo všetkej stručnosti nádherne vystihnutú krásu prírody. Zobrazenie života našich predkov v nej pôsobí v konfrontácií s našou civilizovanou pohodlnosťou osviežujúco drsne a hoci je Torakova sága určená mladším čitateľom, chvíľami dokáže byť už na začiatku prekvapivo krutá, takže kombinácia všetkých týchto prvkov ma nesklamala ani ako dospelého čitateľa.


mataaskorice
15.01.2023 5 z 5

Tohle byla báječná knížka! Nádherné popisy přírody, soužití pravěkého člověka s přirozeností krajiny, rostlinstva i zvířat, respekt k všemu živému i neživému, úcta k vyšším principům, k duchům a duším, které jsou součástí všeho, co nás obklopuje. Příběh je napínavý, dobrodružný, sofistikovaný, přesto ale i pro starší dětské čtenáře uchopitelný (pakliže je tento typ četby baví). Opravdu krásné čtení. Těším se na další díl.

anibeni
28.07.2022 5 z 5

Nádherná kniha plná dobrodružství malého Toraka a jeho Vlčka.. A opět se mi zde potvrdilo to, že krásnou knihu nedělá 600 stran a víc, ale samotný příběh..

Ailee
06.10.2020 4 z 5

Tuto sérii jsem četla kdysi dávno ještě jako dítě a strašně jsem ji měla ráda. A už je mi jasné proč. Příběh je poutavý, zajímavý a svým prostředím originální. Jen škoda té trošku uspěchané finální "bitvy", řekněme.

JulianaH.
11.02.2020 5 z 5

Výjimečně vysoké hodnocení (aktuálně 90 %) má kniha jistě právem.
Dostala jsem ji, tuším, k dvanáctým narozeninám a zpočátku se mi do ní nechtělo. Ale vzala jsem si ji s sebou na dovolenou a příběh mě pohltil natolik, že jsme se z tee-pee museli vydat do civilizace, abychom sehnali další díl.
Autorka dovede zprostředkovat atmosféru pravěku s černými hvozdy, šelmami, totemovými společenstvy a ledovými pláněmi mimořádně sugestivně. Je to zároveň syrové, věrohodné a pohádkově nadpřirozené.
Dospělýma očima hodnotím jako vysoký nadstandard dětské literatury, dětskýma očima jako velmi poutavé dobrodružství.

NemmamSlov
25.11.2019 5 z 5

S Bratom vlkom som sa stretol už dávnejšie, ešte predtým ako som si zakladal vlastnú knižnicu. No kniha sa mi dostala do rúk po druhý krát, tak som neváhal a hneď si ju kúpil. Aj po druhom prečítaní som si príbeh užíval, a obdivujem ako krásne autorka zobrazila svet. Svet, kde sa ľudia snažia žiť v harmónii s prírodou. Torak to nemá ľahké od samého začiatku. Po smrti jeho otca je prenasledovaný démonickým medveďom a aby ho zastavil, tak sa musí dostať na horu ducha sveta. Krásny príbeh plný útrap, nádeje a priateľstva.

Chytuš
11.06.2018 5 z 5

Čteno synům před spaním. No uznávám, selanka na večerní uklidnění to opravdu není, ba právě naopak - čtivý a napínavý příběh, u kterého oba synové skoro pokaždé žadonili o přídavek ("Aspoň odstaveček..."). Krásný, i když místy drsný příběh o přátelství, odvaze, hrdinství - zkrátka o hodnotách, které kluky ve věku kolem 10 let zajímají. Napsáno tak přesvědčivě, že se mi i v tomhle parném počasí zdálo, jako bych se procházela spolu s Torakem, Vlčkem a Renn zasněženým Hvozdem...

Katela
22.04.2017 4 z 5

Když jsem hledala, co bych tak mohla přečíst dětem na hodině češtiny, abych trochu uvolnila atmosféru, vzpomněla jsem si na Toraka a jeho vlčího brášku.
Hned jsem se dala do čtení a za pár hodin jsem dočítala poslední řádky. Příběh je to napínavý, je to napsáno čtivě a hrozně oceňuji autorčinu znalost prostředí severských lesů.
Občas mi vadilo, že (jak už někdo tady zmiňoval) těch pohrom tam bylo až příliš mnoho. Ale i po těch letech musím dát vysoké hodnocení. Pro děti v Torakově věku je to ideální knížka!

Eremites
20.02.2017 4 z 5

Četla jsem společně se syny.
Oceňuji propracovanost knihy, originální námět, úžasné přátelství chlapce a vlka. Autorka psát umí, napětí by se dalo krájet, jen velmi těžce se kniha odkládá.
Možná jedna malá výtka - té "akčnosti", těch katastrof, které postihnou hlavního hrdinu Toraka, je dle mého názoru možná až příliš. Čtenář nemá ani chvilku na vydechnutí, s hlavním hrdinou se v jedné chvíli topí, v druhé padá do pukliny v ledu, ve třetí ho odsoudí klan k smrti.....Prostě tohle vražedné tempo by nevydržel ani Rambo :-) I kdyby těch pohrom byla jen polovina, příběhu by to neubralo na čtivosti a napínavosti ani trochu.

Katy25
17.09.2016 5 z 5

Super knížka

Nonosbawsut
14.06.2016 5 z 5

Takhle si představuji knihu pro špunty. Potter se může jít bodnout. Jednoho dne se k tomu vrátím, to si pište.

Hecate23
11.05.2016 5 z 5

Celá série Letopisy z hlubin věků je naprosto úžasná, v dětství to byly moje nejoblíbenější knížky všechny sem přečetla několikrát. Jsou napínavé, postavy nejsou černobílé a dobře charakterizované. Dále se mi moc líbil věrohodný popis prostředí a života v pravěku, skoro jako kdyby se člověk při četbě přenesl časem do té doby.

ElisR1
30.03.2016 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla už před několika lety. Teď jsem se rozhodla přečíst si ji znovu a opět si ji nemůžu vynachválit.

peksha
25.01.2016 5 z 5

Po přečtení dávám bez zaváhání plný počet hvězdiček, protože se nejspíš jedná o vůbec nelepší knihu "pro děti" (od 12ti let?), která se mi zatím dostala do rukou. Opravdu poutavé čtení, které nutí otevřít knihu a pokračovat ve čtení při každé volné chvilce, která se namane. Rád budu pokračovat se čtením dalších knih série Letopisů z hlubin věků.

JanaT.
04.08.2015 5 z 5

Poutavé čtení, ze kterého si každý vezme to své: zajímavý a napínavý příběh, náročný čtenář navíc ono "literárno" plné symbolů a mythologie. Z textu je cítit autorčina znalost etologie, archeologie, zoologie, také legend primitivních národů. Kniha přitom není poučná ani popisná, velice dobře se čte.

bionomi
06.07.2015 5 z 5

Kéž by existovalo více takto kvalitní četby pro děti a mládež! Děj je chytlavý, svět vykreslen uvěřitelně a všechny knihy série otvírají obzory a jsou velmi poučné.

trudoš
18.04.2015 4 z 5

Baladický severský příběh o síle přátelství, moci démonů i nečekané zradě se vrací do hlubin věků, kdy svět obývaly klany pravěkých lovců a sběračů, kteří den co den zápasili o přežití. Na stránkách knihy sledujeme osudy mladého chlapce, který se díky vodopádu nečekaných událostí pomalu ale jistě mění v sebejistého muže, jež nevědomky přijímá na svá bedra starodávné proroctví.
Bratr vlk má tak všechny předpoklady pohltit svou fantazií většinu dětí i mnohé dospělé. Michelle Paverová sice nevystavěla nijak zvlášť originální zápletku, všechno v ní však drží pohromadě a občas dokonce překvapí i nějakým tím nečekaným zvratem. Skvěle zvládnuté pravěké prostředí pak vynahrazuje veškeré dějové nedostatky. Dobrý vypravěč prostě dokáže strhnout i notoricky známou pohádkou, když ji umí správně podat. A to autorka rozhodně umí.

anette6248
02.02.2015

Skvělá kniha, dávno jsem četla, bohatý děj, kniha je dost dobře propracovaná a dobře poukazuje na kulturu tehdejší doby.. Je úžasné, jak má pro vše svůj "primitivní" název. Systém klanů se mi také moc líbí, poukazuje na tehdejší "politiku" a celkově o jejich víře a představách. Postava Vlčka a Toraka mě velmi zaujala, jejich pouto je nesmírně krásné, ale takto to autorka nejspíše plánovala. Jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Příběh totálně miluji. Knihu vřele doporučuji dětem, i náctiletým čtenářům, ale myslím, že příběh vtáhne i dospělého.
Knihu sháním, kdyby někdo o něčem věděl, zanechte prosím zprávu, hledám ji už nějaký ten pátek. Děkuji :)

matej6254
04.11.2014 5 z 5

Kto neprečítal neuverí. Najlepšia knižná sága (nielen) pre čitateľov do 18 rokov. Príbeh neustále graduje, postavy sú briliantne napísané, pričom vôbec neruší ich nízky vek. Skvelé opisy, všetko ej to založené na vzťahu človeka s človekom a človeka s prírodou. Celá séria je krásna a dokonalá... 100%

Štítky knihy

medvědi sirotci lovci fantasy

Autorovy další knížky

Michelle Paver
britská, 1960
2005  91%Bratr vlk
2021  68%Děs sídla Wake's End
2012  76%Kroky v temnotě
2010  92%Lovec duchů
2006  92%Pojídač duší

Kniha Bratr vlk je v

Právě čtených3x
Přečtených296x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených42x
Knihotéce110x
Chystám se číst105x
Chci si koupit16x
dalších seznamech4x