Lešanské jesličky

Lešanské jesličky https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95107/lesanske-jeslicky-95107.jpg 4 35 5

Lyricko-epická skladba, v níž se básník znovu vrací do kraje svého dětství, aby na příběhu dítěte, odloženého do sněhu, připomenul naději i osudovost lidského života.

Přidat komentář

Pablo70
01.12.2023 5 z 5

Možná horor, ale čož samotná válka není hororem? Balada se v podtextu zamýšlí nad osudem člověka, rodícího se pro hrůzy války. Hrubínův otec byl v 1. světové, stejně jako můj dědeček a má matka byla stejně stará jako Hrubín. Na konci války dostal můj děda dovolenou a vrátil se domů právě 28/10/1918, aby pohřbil svou prvorozenou dceru, oběť španělské chřipky. „Výročí vzniku republiky tak bylo pro nás vždycky smutné datum,“ vzpomínala máma. Lešanské jesličky jsou zimní baladou o ochraně nového života. Hrubín ho napsal jako svou poslední báseň pro poetickou vinárnu Viola (1969). Byla zfilmována a uvedena na divadle, a to i v taneční podobě. Sám František Hrubín k Lešanským jesličkám napsal: „Prostý příběh, který je záminkou k básni, se u nás ve vsi opravdu udál. Když jsem se k němu letos vrátil, vešla do něho postava, která ho vzala na ramena a přenesla nad propastí. Mne samotného překvapilo, že je to moje první zimní báseň.“

Medunkavera
29.04.2019 4 z 5

Tuhle maličkou útlou knížečku mi darovala kamarádka a tak jsem po ní sáhla, že si přečtu nějakou klasiku.. Ale ouha. Já byla vyděšená, jako bych četla nějaký horor..


los
25.12.2018 2 z 5

kdyby jezule pod tím sněhem umrzlo, pak bych se skladbu naučil i zpaměti

PetraBery
16.05.2018 4 z 5

Knížka psaná krásným českým jazykem, přečtená během chvilky. Sama bych si ji asi nevybrala, v knihovně jsem po ní sáhla v rámci výzvy, protože poezii čtu jen velmi málo. A bylo to zpestření, v jedné chvíli smutek a tíseň, v druhé chvíli naděje a víra v nový život.

Lenka4
11.05.2016 4 z 5

Příběh hororově laděný, poeticky zjemnělý, plný symboliky. Nebo horečnatý sen. V každém případě nevšední dílko se zajímavými pasážemi. "Josef vzal Mariinu hlavu za drdůlek a lehce ji pozvedl: Marie spí tvrdě. Něžně ji pustil, zase padla čelem na stůl."