Kulturní vetřelec: Dějiny čtení – kalendárium

Kulturní vetřelec: Dějiny čtení – kalendárium https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428813/bmid_kulturni-vetrelec-AcQ-428813.jpeg 4 17 6

Ano, čtení je kulturní vetřelec. Drtivou většinu svého bytí na Zemi jsme jako lidstvo strávili mimo čtení. Představímeli si dějiny lidstva jako jeden rok, dostavuje se v něm písmo (i čtení) až 20. prosince, od té doby se jich ale drží jako klíště. Publikace představuje, co všechno se na této kulturní prosincové párty událo, počínaje vynalezením písma a konče dobou digitální. Činí tak formou kalendária rozděleného do šesti historických epoch a mapujícího zhruba sedm set událostí, jež jsou v kontextu čtenářské kultury podstatné. Už několikrát v dějinách se například věřilo, že se čtení zbavíme, třeba že ho spolkne vizuální kultura nebo že se vrátíme do stavu kultury orální. Zatím však pořád nic… Všem kapitolám předchází krátký úvod poskytující nejen základní obecně historické zarámování, ale i zasazení epochy do perspektivy čtenářské kultury daného času.... celý text

Přidat komentář

cestina_s_linus
23.09.2023 5 z 5

Pro koho je tato kniha vhodná?
pro učitele - v hodinách literatury, dějepisu a společenských věd
pro žáky - výborný zdroj na "ucelení si obrazu o daném období"
pro studenty bohemistiky, učitelství (čestiny) - výborný zdroj informací na zkoušky

Co v knize nalezneme?
průlet dějinami čtení (od starověku po r. 2020)
velké množství obrázků (obálky knih; fotografie atd.)
zajímavé informace
10 klíčových událostí

A rovnou se vrhneme na plusy a minusy!

přívětivý design
vyvážený poměr informace x ilustrace
na začátku jednotlivých "epoch" jsou shrnuty důležité informace (historický kontext x o čtení)
jednoduchá a srozumitelná forma práci s touto knihou zvládnou i žáci ZŠ


to je pouze "můj problém", ale z té neonové barvy mě vždy rozbolí hlava

Heyhey
13.06.2021 5 z 5

Výborný nápad. Skvělé zpracování. Pobavilo. Poučilo. Nadchlo.


bookcase
28.12.2020 5 z 5

Výborné, opravdu vymazlené. Určitě využiju při své knihovnické práci.

codeas
05.12.2020 4 z 5

Povinné čtení pro všechny milovníky knih, čtení a literatury. Na druhou stranu, to není tip knihy kterou by tento milovník musel vyloženě vlastnit.

sharik
23.11.2020 5 z 5

Trávníček (v kulturních a historických souvislostech) přináší souhrn nejzásadnějších události formujících čtení a čtenářskou kulturu až do podoby, jak ji známe dnes. A začíná pěkně u jeskyních maleb, provede nás vývojem různých protopísem, prvních textů, vývojem gramotnosti, všemi zásadními zásahy cenzury, odmítání písma a čtení a pálením knih, milníky jak technickými, ekonomickými, tak samozřejmě i autorskými... Přes způsoby tištění knih až k audioknihám a ebookům... A celou tuhle zhuštěnou jízdu napříč historií zastavuje až v období letošního jara s dopady covidu na knižní trh.
Naštěstí se nejedná jen o suchý výpis, nicméně hlavní, co musím říct, je, že tahle kniha je praktická především pro svou přehlednost a stručnost, jakožto i přístupnost (obsahuje i krátké kapitoly uvádící do kontextu jednotlivá historická období, pro snazší uchopení a pochopení jednotlivých událostí) - může fungovat jako skvělá základní příručka k pochopení vývoje knih a čtenářství s ohledem na přímé i nepřímé historické faktory. Trávníček tu shromáždil opravdu množství dat, která oceníte, zejména studujete-li (či bádate) v oboru, avšak jako milovníci knih si tuhle monografii podle mě zamilujete bez ohledu na druh svého vzdělání, neboť i na čtenáře mimo vědecký okruh autor myslel.

Pavla-Adina
22.11.2020 4 z 5

Kniha mě moc bavila - netradiční pohled na dějiny zaměřené na čtenářství.