Tři vraždy a král

Tři vraždy a král https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120677/tri-vrazdy-a-kral-120677.jpg 3 28 17

Kristinka a Medard série

1. díl >

Tři detektivní novely klasického typu — To nejlepší nás ještě čeká, Panenka vúdú a Blbec ve skříni — bez kriminalistů a bez vědeckých metod, záhady vyluštěné všímavostí a zdravým rozumem. Amatérští pátrači Medard a Kristinka jsou už v těch nejlepších letech. Oba se dobře vyznají v lidech a chodí s očima otevřenýma. Každá ze tří vražd se odehraje v uzavřeném prostředí a s malým počtem osob. Prostor nelze opustit a všichni vědí, že jeden z přítomných je vrah.... celý text

Přidat komentář

broskev28
02.01.2024 5 z 5

Tři vraždy a král jsou sice detektivní příběhy, ale ty pro mě zcela zatlačí do pozadí autorčina jazyková invence a znalost detailů. Hned v prvním příběhu třeba hádání z ruky aneb co vše o sobě vypovídáme beze slov, nebo povedená trojka: Brahma Stvořitel - Višnu Zachovatel – Šiva Ničitel. V další povídce hrátky se jmény Medard a Silvestr, přibude také gruzínské Tengiz, přičemž nositel tohoto jména je profesí ochechulolog (Ochechule s ukulele!). Pro mě skvělý byl popis standardní scény pro Rejččino monodrama, a následují další slovní hříčky: od dětství po dědství, mnohonoráře a hovnoráře, čtečkopsačka neboli kočkopes.
Takže resumé: začíst se do jakékoli knížky Daniely Fischerové nikdy není ztráta času, natož nuda – verše (Tetovaná teta), pohádka (Bylum nebylum), horoskopy (Pikantní astrologie), divadelní hra (Hodina mezi psem a vlkem), povídky (Želvou proti zdi) nebo román (Happy end), všude můžete obdivovat autorčinu fantazii, rozsáhlé znalosti a jazykovou ekvilibristiku.

„Ale ta záhada zůstávala viset ve vzduchu. Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus . . . Radujme se tedy, dokud jsme mladí. Nikdo tady nebyl mladý a nikdo neměl důvod k radosti. Ostatně ta oslava mládí se jmenuje De brevitate vitae, O krátkosti žití, a končí slovy nos habebit humus, dostane nás země. Tedy hrob.“

babicka_amalka
20.12.2023 3 z 5

já vlastně paní Fischerovou dost nemám ráda - ale tohle mě docela mile překvapilo; neobvyklí (a celkem zábavní) "pátrači" i svižnost psaní;
takže zkusím i Sváteční vraždy - snad bude úroveň zachována :-)


kap66
16.12.2023 5 z 5

Marlowova varování jsou vždy závažná a závazná! :-) Šla jsem na to tedy poučeně a fikaně, podobně jako u Květy Legátové a jejích detektivních povídek (Nic není tak prosté). Jdu číst autorku, která mocně vládne českým jazykem, má dar humoru a nadhledu - a to je Něco. A já se na to těším, jsou to pro mě pravé čtenářské Vánoce. A že se obě, spisovatelky moje zlaté, pokusily o detektivku? To je pak radost dvojnásobná. Možná i proto se mi příběhy líbily, vlastně moc. Klidně se nade mnou ušklibujte, ale ještě k tomu mi nejlepší přišel ten poslední. Jedna vánoční hvězdička navrch, protože koncept „jsem dobrá spisovatelka, tak zkusím detektivku“ mám mnohem radši než ten opačný: „nepíšu nic moc, ale v detektivce se to ztratí“.

Tevik
20.04.2020 4 z 5

Milé překvapení, pěkně napsané, tři krátké případy, zajímavé rozluštění, líbila se mi i nadsázka.

Marcik7
05.02.2019 4 z 5

velmi dobře napsané příběhy, milý jazyk a překvapivé pointy

PavlineCZka
17.08.2017 4 z 5

Celkem odpočinkové poutavé a lehké čtení (i když nepravděpodobné), doporučuji například k vodě na léto.

kuruteku
21.01.2017 3 z 5

Zajímavé postavy, první povídka mne mile potěšila, druhá mi trochu přišla jako do počtu, poslední uklidnila, že to jsou detektivky svého druhu. Happy End mne navnadil, že jde o vynikajícíé spisovatelku, povídky vrátily na zem. Čtivé, dobré, ale jen tak na pár hodin, autobus, vlak, ukrácení času.

JiříM
12.10.2016 2 z 5

Jedna hvězdička za snahu, druhá za poslední povídku. Jinak nic moc.

danazeskolky
30.05.2015 4 z 5

Nečtu moc detektivky, tato mi byla doporučena a nelitovala jsem. Docela jsem se příjemně bavila. Klidně si přečtu od DF nějakou další (mám v plánu Happy end). Ráda střídám témata a tohle mi fakt přišlo v pravou chvíli. Obešla bych se sice bez ní, ale přistihla jsem se, že se těším na chvilku, kterou si "urvu pro sebe" a budu číst.

kika 13
01.07.2014 3 z 5

Mě to docela nudilo první povídka je pěkná.

Modrina
08.06.2014 4 z 5

S Agathou Christie bych moc nesrovnávala, ale ani nevidím tu "zlodějnu". "Detektivové" jsou netradiční, schopnosti mají lehce přehnané - ale na to jsme zvyklí, někdo má malé šedé buňky, někdo třeba skvěle vytrénovaný sluch. :) Mně se knížka četla vcelku dobře a rozhodně ji doporučuju coby lehkou oddechovku.

wooloong
11.05.2014 3 z 5

Tři příběhy mají formát klasické detektivky jak podle Agathy Christie. Na místě s omezeným počtem účastníků se stane vražda, postupně jsou předkládány indicie, dvojice amatérských vyšetřovatelů vytváří různé hypotézy, a jak se na konci ukáže, všechny informace k nalezení vraha nám autorka postupně předložila, a tak si můžeme brousit svůj ostrovtip spolu s Kristýnkou a Medardem. Jednoznačně kladně bych ohodnotila autorčin jedinečný smysl pro humor a většinou správně ujeté protagonisty, záporně pak přeci jen trochu křečovité a docela průhledné zápletky. Žádné oslnivé dílo ani propadák. U mě průměr.

Alma-Nacida
24.03.2014 3 z 5

Jsem víc než lehce zklamaná, nejlepší byla první povídka, v dalších už jsem opravdu přeskakovala.

Marie F.
19.02.2014 1 z 5

Postavy ploché, nijaké a papírové. Vypadá to jako scénář a ne beletrie. A nejhorší je, že vykradla knihy Agaty Christie! Zlodějina

marlowe
03.11.2013 3 z 5

S touhle knížkou mám trochu problém. Danielu Fischerovou mám rád a hluboce smekám před její schopností psát „hezky česky“. To, jak si dokáže pohrát s jazykem, umí dneska málokdo.
Také si cením nápadu postavit do centra „vyšetřování zločinu“ dva (respektive tři) důchodce – postavy veskrze zajímavé, neotřelé a pro mnohé možná i „zamilováníhodné“.
V čem tedy ten avizovaný problém?
V „laboratorně vystavených“, těžko uvěřitelných a od života zcela odtržených příbězích, v neakceptovatelných motivech a v celkovém pocitu, že se děj všech tří povídek odehrává v papundeklových kulisách.
Poznámka na závěr: možná by knize slušela spíš Ich-forma (coby Kristinčino vyprávění).
A ještě jeden postřeh:Úroveň novel má – řekl bych – sestupnou tendenci, od nejlepší k nejhorší, takže si člověk po dočtení ani nemůže alibisticky říci: „konec dobrý, všechno dobré“!

rose
21.10.2013 4 z 5

Docela osvěžující změna v záplavě švédských detektivek plných vyspělé kriminalistické techniky a zástupů specialistů. Tady se řeší případy jen selským rozumem, bystrým okem a bez sofistikovaných metod. Kristýnka i Medard jsou sympatičtí amatérští vyšetřovatelé se skvělým pozorovacím talentem.

TakySimona
16.09.2012 3 z 5

Tzv. normálně detektivk\y nečtu. Ovšem co by člověk neudělal pro svou nejoblíbenější českou spisovatelku, že? Ano, i do těchto příběhů vystavěných na klasických principech prosakuje to, kvůli čemu vyhledávám cokoliv, co je od Daniely Fischerové veřejně dostupné: hluboké znalosti východních duchovních směrů, lisdké psychologie, smysl pro co nejstručnější přesnost, důraz na etymologii slov a vlastní jména obzvláště. Ale, bohužel musím poprvé nad dílem DF konstatovat, že kdybych tu knížku nečetla, o nic zásadního bych nepřišla. Příběhy jsou natolik odtažité od mého, skutečného i jen-sněného, že ve mně nevzbudily touhu číst další případy sympatické dvojice amatérských vyšetřovatelů Medarda a Kristýnky, které se prý chystají. Třeba se ale vy, ostatní čtenáři, potkáte lépe.

Kniha Tři vraždy a král je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce30x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x