Křídla noci

Křídla noci https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14646/bmid_kridla-noci-tic-14646.jpg 4 27 4

Ve změněném světě upadající země spolu putují Pozorovatel, Okřídlenka a bezkastovní Podvrženec. Úkolem Pozorovatele je zaznamenat blížící se invazi a včas varovat hlídky. Když k invazi nakonec dojde, stane se tak naprosto nečekaným způsobem. Vír příštích událostí roztrhne putující trojici. Trvá dlouho, než zase naleznou jeden druhého – a také sami sebe.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Nightwings , 1969


více info...

Přidat komentář

Predator3313
06.02.2024 4 z 5

Samotný svět se mi moc líbil.
Parádně vykreslený svět, jak by mohl vypadat za několik desítek tisíciletí.
Samotný děj knihy mě v první polovině moc nezaujal. Bylo to takové...řekl bych o ničem. Nebýt pozadí postapokalyptické budoucnosti, byla by to nuda.
Ale poté co se dostaneme ke zkoumání minulosti Země, vraždám atd. Pak už mi to přišlo o dost zábavnější.
celkově dobrá a originální kniha

ludek.n
11.10.2021 4 z 5

Pozorovatel Wuelig toho hodně nachodil, hodně toho udělal, a ne všechno bylo vždy správné. Nicméně byl to on, kdo varoval Zemi před příchodem vesmírných dobyvatelů. A přestože to nebylo k ničemu, dal mu tento čin svobodu a ospravedlnil jeho celoživotní poslání. Silverberg na pozadí okupované Země rozehrává příběh o naději pro utiskované, přehlížené, opovrhované a odstrkované, pro všechny, kdo se liší svým vzhledem, vírou či nadáním. Pojímá ho jako postapokalyptické hledání smyslu života, lehounce zavánějící mesiášským komplexem, protože jak jinak chápat ono omilostňující finále Křídel noci? Ke štěstí nás čtenářů se vyvaroval ošidných náboženských pobídek a strukturoval román jako jedno velké dobrodružství, které člověk slupne jako malinu za jediné odpoledne. Hlavu si netřeba mnoho lámat, neboť Silverberg nerozebírá ani neřeší strategické otázky vesmíru, osudu lidstva, a už vůbec ne svých hrdinů. Nechává jim volné pole působnosti a jen pozoruje, jak si se svými úděly poradí.


Lucka11
17.03.2019 3 z 5

Súhlasím s hodnotením od kurcatovium. Ja som síce nečítala knihu Dolu k Zemi, ale to mi neprekážalo. Opis cesty ľudstva k sebazničeniu bol zaujímavý...

kurcatovium
29.03.2013 4 z 5

Doposud jsem od Silverberga četl jen Dolů k Zemi, takže nevím do jaké míry lze mluvit o jeho rukopisu, ale přestože jsou Dolů k Zemi a Křídla noci dvě naprosto odlišné knihy, určité poselství či idea je spojuje.

Děj se, narozdíl od předchozí knihy ze vzdáleného a zcela cizího světa, odehrává na změněné a zpustošené Zemi kdesi ve vzdálené budoucnosti. Stejně jako příběh odehrávající se na Belzagoru, i na Zemi putování, fyzické i duševní, osamělého poutníka (Poutníka) směřuje k celkovému očištění a obrození.

Tak jako v případě Dolů k Zemi, i zde tento přesah do oné zamyšlenější roviny beru jako výrazné plus.