Krajinou samoty: Povídky lotyšských spisovatelek

Krajinou samoty: Povídky lotyšských spisovatelek https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234419/bmid_krajinou-samoty-povidky-lotysskych--j8x-234419.jpg 4 17 4

Další z úspěšné série povídkových antologií nakladatelství One Woman Press seznamující s literaturou tzv. malých jazyků. Inga Abele, Nora Ikstena, Gundega Repše a Andra Neiburga patří v současnosti k nejoceňovanějším spisovatelkám Lotyšska a v antologii je každá zastoupena dvěma povídkami.

Přidat komentář

pajaroh
15.08.2018 5 z 5

Výborná antologie povídek předních lotyšských spisovatelek, jejichž tvorba je pro nás vcelku nedostupná. Většinou (jako asi každému čtenáři) se mi ve výběru některé úryvky líbí, jiné méně, ale v knize Krajinou samoty není příběh, který by mě nezaujal. Povídky čtyř spisovatelek spojuje syrovost života, atmosféra pobaltské země a drsná povaha jejich obyvatelek.

juleska
10.11.2017 5 z 5

Pro mě hrozně příjemný překvapení. Můžu jedině doporučit.


Sparkling
21.03.2017 5 z 5

Nechápu nízké hodnocení.
Z osmi povídek mě sedm naprosto uchvátilo, všechny jsou prodchnuté chladnou, vlhkou hlínou vonící atmosférou Lotyšska. Spojuje je také to, že hlavními hrdinkami jsou silné, ale často ztracené, zoufalé či jen smířené ženy. Ale nejde o typickou knihu o "fňuknách", ani o feministické litanie, přítomné jsou i mužské postavy.
Moc doporučuju.

lushi
25.04.2016 1 z 5

Antologie chápu tak, že by měly reprezenovat to nejlepší z dané oblasti. Pokud jsou tohle skvělé povídky lotyšských spisovatelek, tak podle mého lotyšské spisovatelky za moc nestojí. Téměř všechny povídky vyprávějí o stárnoucích a zlomených ženách. Bavily mě tak dvě a půl (ta nejdelší měla skvělý námět, ale vytáčely mě nekonečné promluvy k bohu). Tuto knihu rozhodně nedoporučuji.