Konstrukční katalog - Pasivní elektronické součástky

nehodnoceno
Konstrukční katalog - Pasivní elektronické součástky https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327693/mid_konstrukcni-katalog-pasivni-elektro-r0m-327693.jpg 0 0 1

Přidat komentář

Ikkju
24.05.2018

Protože jsem na grafu čas / vědomosti ještě nedosáhl prahu skromnosti, můžu si snad dovolit rozevlátý komentář:

Stejnosměrné napětí, jak nás je učili na základce, je vlastně nereálná věc, konstantní totiž nebývají vstupy ani výstupy.

Už přechod ze střídavého napětí se dělá postupným česáním sínusovky do rovné čáry, bateriové zdroje mají klesající napětí které se stabilizuje nějakou polovodičovou součástkou. Je to prostě práce, aby výsledkem byla pokud možno rovná čára. A když už rovnou čáru elektronik má, snaží se jí zas nějakým způsobem rozhýbat, ohout a ohranit pro číslicovou techniku, nebo jí dát ladné vlny analogového signálu, které zas zesiluje/ dělá strmými kvůli síle výstupu.

Jako vodák se stále snažím hledat analogie mezi elektřinou a vodou, občas se to i daří. Diodu snad jde přirovnat k propusti, od určitého napětí začne strmě pouštět proud, kondenzátor k přehradě, která chytá divočejší cykly horního povodí, a dolů je pouští v důstojnějších a oblejších tvarech, potenciometr snad představuje stavidlo s různými průřezy. Před samotnými výstupy potom zas zařízení (třeba operační zesilovač) dodávají elektřině rozevlátost, bez které by zůstala němá.

Ta předvídatelnost a poslušnost součástek je úžasná, hledání principů, vlastností a souvislostí je neskutečný relax. Přitom je to koníček, který si dokáže vydělat sám na sebe, snad vždy jsou jeden či dva spotřebiče v domácnosti nemocné či utahané. A tak se mi na stole střídá pwm převodník s dětským vláčkem, toustovač s rozpájeným h-můstkem.

Dnes akorát dozrál čas na to, abych se podíval pořádně na funkci diod. Už tuším, na co by se daly použít, a pokud se zadaří, vyhrabu ze staré krabičky tu správnou, která mi dokáže zavřít přívod z vymontovaných pidisolárů do napětí, které nebude přetěžovat baterky.

Takže stvořím z hliníkové krabičky od mentolek, dvou starých zahradních světýlek které mlaďas už používal jen na hod daleký, jedné součástky elektroodpadu (dioda, taková ta černá s proužkem, je snad na každém tišťáku) a jedné krabičky na baterky nabíječku, kterou mi bude krmit sluníčko. Voalá!