Konformista

Konformista https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109177/bmid_konformista-NU8-109177.jpg 4 55 12

Román najslávnejšieho talianskeho autora 20. storočia Alberta Moraviu, autora románov Vrchárka, Rimanka alebo Nuda, je jedným z diel, ktoré dnes rozhodne patria do svetovej knižnice najuznávanejších literárnych diel. Alberto Moravia v príbehu slovami kreslí portrét mladého človeka a jeho morálnych postojov. Podľa Moraviu sa človek nechce nijako odlíšiť od ostatných, chce splynúť s davom. No stať sa členom spoločnosti vždy značilo zaplatiť vysokú cenu, predovšetkým v podobe straty osobnej slobody. Autorov jedinečne vykreslený príbeh svadobnej cesty do Paríža a vlastizrady, bravúrny opis spoločnosti a istej epochy, robí knihu čitateľsky príťažlivou. Kniha je však predovšetkým príbehom o cene, ktorú musí zaplatiť človek, aby sa mohol stať súčasťou neexistujúcej spoločnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

ll conformista , 1951


více info...

Přidat komentář

smazenaryba
03.08.2023 4 z 5

Zvláštna kniha, páčila sa mi. Nerozpráva o konformizme tak, ako ho opisuje slovníková definícia, ale polemiku o tom, čo je normálne a čo nie, či je správne robiť veci, ktoré robia ostatní, aby sme sa stali súčasťou spoločenstva/vrstvy, a aké komplikované, či nepredvidateľné možu rozhodnutia byť v náväznosti na miesto, dobu a spoločensko politickú situáciu. Aj naša vlastná história hovorí o tom, aké to môže byť. Mimo obsahu je zaujímavá aj forma, rozhovory sú vyplnené častými nevyslovenými myšlienkami hlavnej postavy a kniha oplýva výraznou telesnosťou a miestami až prekvapivo zmyselnými ba naturálnymi opismi, v pozitívnom zmysle slova.

DendousSKS
10.07.2021 4 z 5

"Bylo mu, jako někomu, kdo nosil dlouhou dobu obvaz po hluboké ráně, a když si obvaz sundal, zjistil, že tam, kde najde jizvu, je hladká čistá málem nepoznamenaná kůže."


Tatopulos
01.09.2020 5 z 5

Vynikající psychologický popis, rozhodně lepší než nepovedený Bertolucciho film. Až na výjimky je vždy lepší kniha než film. (Výjimky, kdy bylo lepší filmové zpracování než kniha- Muž z vysokého zámku od Dicka a Ďáblova past od Vláčila, Soukromá vichřice)

Marekh
24.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti. Jedná se o první knihu, kterou jsem přečetl od tohoto autora.

Chesterton
18.11.2019 2 z 5

Dostala jsem k přečtení na počátku vztahu, který trvá dodnes :o) leč kniha mi přišla neslaná a nemastná, myšlenky po mě stekly jako voda po pláštěnce a pochybuji, že se k nim budu kdy vracet.
Rozporuplné pocity mi zůstaly a souhlasím, že je přeceňována. Rozhodně nebyla poutavá. Přečetla jsem pouze z respektu k partnerovi.

IVANA0123
22.09.2019 2 z 5

Kniha mi bohužel nesedla. Četla se těžce a do hlavního hrdiny jsem se absolutně nedokázala vžít a nerozuměla jsem mu. Několikastránkové neustále se opakující myšlenkové pochody Marcella byly pro mě příliš náročné a vyčerpávající. Kniha obsahuje jistě plno zajímavých myšlenek, ale pro mě zůstaly v textu nakonec ztracené a příběh jsem dočetla s velkým přemáháním. Vím, že budu kazit vysoké hodnocení, ale za mě tentokrát jen 2*.
(9/19)

miuk
23.04.2018 4 z 5

Čekala jsem suché čtení, které mě uspí, ale příjemně jsem byla překvapená - román je strhující, nutí k zamyšlení, žádná plochodráha, co za chvíli vyšumí.

ber-tram
25.11.2015

Nechtělo se mi, nechtělo do této rádoby klasiky, tuše nějakou školometskou lekci, ale překvapení se dostavilo už v podobě rychlosti, s jakou jsem knížku přečetl. Dosti sebezpytavá psychologická studie si vypomáhá různými dějovými konstrukcemi (třeba tou s odpraveným šoférem), aby ospravedlnila, proč vůbec probíhá a kam směřuje. Nicméně jde-li o hutné vyjadřování autora, nemám výhrady.

roman9739
10.09.2015 2 z 5

Jsem přesvědčen o tom, že se význam této knihy poněkud přeceňuje, neboť jsem po přečtení nenabyl dojmu, že se jedná o něco vrcholného.
Řekl bych, že ony zvraty v ději, které kde kdo opěvuje, jsou pouze násilnými zásahy autora do toku příběhu spějícího k poněkud zvláštnímu konci.
Že "obyčejný" člověk bez charakteru nakonec zhyne na silnici, když jeho "obyčejné" auto nahání "obyčejné" letadlo, neposunuje jeho odkaz ani o píď.
Nutno ale říct, že je kniha napsána poutavě a obsahuje zajímavé pasáže; například ta o náboženství a kostelech je velice působivá.

Terry11
12.09.2014 4 z 5

Konformista je člověk, který bezzásadově přizpůsobuje své názory názorům běžných občanů. Nechce se něčím vymykat, nelišit se od společnosti, ve které žije. A právě takový je Marcello, hlavní postava románu. V prologu se dovídáme, co zapříčinilo, že chce být "normální", a proč se stalo jeho celoživotní touhou, nebo spíše posedlostí nevybočovat, splynout. Kniha je výrazně psychologizována, děj má zvraty, zrovna tak závěr. Kniha kupodivu není známá jako Horalka a Římanka, ale skoro bych řekla, že je kvalitou převyšuje.

Jarin212
16.01.2014 5 z 5

aneb Za vším hledej Freuda? Vynikající psychoanalýza.

gan112
06.07.2013 5 z 5

to fanous21 : je to presne naopak, Malcelo chcel byť úplne normálny, konformný. A ženil sa presne z tohto dôvodu. A to že bol "fašista" bolo v tej dobe tiež normálne. Inak súhlasím že je to jedna z vôbec najlepších kníh (ktoré som kedy čítal:)