Maigret a muž z lavičky / Maigret a bezdomovec

Maigret a muž z lavičky / Maigret a bezdomovec https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37579/maigret-a-muz-z-lavicky-maigret-a-bezdomovec-37579.jpg 4 29 7

Komisař Maigret patří k nejznámějším románovým detektivům a jeho příběhy přinesly francouzskému spisovateli Georgesovi Simenonovi celosvětovou popularitu. Maigretův nezaměnitelný životní styl, zahrnující nepostradatelnou dýmku, zálibu v dobrém jídle a pití, jeho schopnost vcítit se do zločincova jednání a v neposlední řadě intuice, která jej často – i když ne vždy – vede k odhalení zločinu účinněji než rozumová úvaha, se staly – také zásluhou filmového ztvárnění Jeana Gabina – klasikou kriminálního žánru. Příběh Maigret a muž z lavičky zavádí komisaře do slepé uličky, kde byla nalezena mrtvola Louise Thoureta, průměrného, nezajímavého člověka. Při vyšetřování vyšlo najevo, že Thouret vedl od určité doby dvojí život – lhal ze strachu, který byl silnější než on. K jaké tragédii dovedla zemřelého lež, jíž všechno začalo, zjistí Maigret během pátrání po vrahovi, který přeťal nit jednoho zdánlivě obyčejného, přitom však tajemstvím obestřeného života. Jedné březnové noci vytáhnou dva lodníci ze Seiny vážně zraněného bezdomovce. Je jím bývalý lékař François Keller. Už více než dvacet let se nestýkal s manželkou a měšťáckým prostředím, které nesnášel. Ale kdo by mu chtěl usilovat o život? Nábřeží a mlhy kolem Seiny, svět lodníků a lidiček přespávajících pod pařížskými mosty – to vše umožní komisaři i čtenářům v povídce Maigret a bezdomovec nahlédnout do místních záhad, osudů a vášní.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Maigret et l´homme du banc / Maigret et le clochard


více info...

Přidat komentář

janina66
17.07.2023 4 z 5

Muž z lavičky méně záživný, o to více mě bavil druhý příběh o bezdomovcovi.

slunicko1958
19.08.2019 4 z 5

Nemůžu dát plný počet hvězdiček. Děj zejména prvního příběhu o muži z lavičky neskutečně pomalu plynul, byla jsem docela netrpělivá. Druhý příběh o zranění bezdomovce byl čtivější, ale závěr mě neuspokojil.
Přesto je to milá knížka na dovolenou.


wimpzk
31.03.2018 5 z 5

Moje první maigretovka. Nebýt filmových adaptací s Rowanem Atkinsonem, asi bych po detektivkách G. Simenona jen tak nesáhl.
Ale ke knize. V obou příbězích jde o klasickou detektivní mravenčí práci, kdy komisař Maigret postupuje krok za krokem k objasnění případu. Nikomu ze svých spolupracovníků ale nenechává nahlédnout do svého uvažování. Samozřejmě tím napíná i čtenáře, což je dobře.
Knihu můžu vřele doporučit.

SilvieSisinka
18.01.2018 4 z 5

Klasicka ctiva detektivka co dodat ;-)

pepa4081
12.03.2017 4 z 5

Maigretovská klasika. Velmi uspokojivé.

Daxie L. Jesus
07.02.2013 5 z 5

Tak a je to tu. Dlouho očekávané vrcholné dílo Georgese Simenona, člověka, který bez problémů hodí jakéhokoliv Doyla či Christie do kanálu trapných. Pro mě osobně, nejvýraznější autor detektivek a osobnost, která DOKÁŽE napsat noirovou detektivku, aniž by tam byly kanibalistické děvky budoucnosti nebo nějaký psychopatický úchyl.

knihomoli
27.12.2011 5 z 5

Žádná akce, žádné hromady mrtvol a hektolitry krve, jen pomalé plynutí děje. Jako bych slyšela potichu šplouchat vodu Seiny a kouřit tak dýmku, tak si ji u četby této knihy s rozkoší zapálím. Spíše než o detektivku se jedná o psychologický román, jako ostatně v případě Simenona vždy. A jako téměř vždy - kvalitní.