Kočičí stopa

Kočičí stopa https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491642/bmid_kocici-stopa-q4b-491642.jpeg 4 263 74

Detektivové z oddělení vražd právě vyřešili vraždu řidiče dodávky známé tabákové společnosti. Radost z úspěchu ale zastiňuje ostuda, kterou pachatelé vrhli na celý policejní sbor. Navzdory rozpačitým pocitům panuje v kanceláři uvolněná atmosféra, ale jen do chvíle, než šéf oddělení pošle Krauze a Chosého vyšetřit vraždu Lívie. Zjištění, že Lívie je vlastně kočka, je sice překvapivé, ale propojení se starým přítelem je doslova děsivé. Z hlubin minulosti se vynořuje Hilda Wolfová, psycholožka s kamennou tváří a přísně racionálním myšlením, chladnokrevná zrůda, kterou Burger a Hanzel podezřívají z vražd mladých chlapců - a to již od dob socialismu. A aby toho nebylo málo, ještě téhož dne cestou ze školy unesou devítiletého syna vysoce postaveného úředníka. Je unesen jen pár kroků od Hildina domu, což nikdo z detektivů nepovažuje za pouhou náhodu. Z dříve prominentní čtvrti Zlatý trojúhelník se najednou stává Ďáblův trojúhelník, kde kluci mizí jako na běžícím pásu. Detektivové musí zapátrat ve svých vzpomínkách, projít zaprášené poznámky, konfrontovat staré poznatky s novými a udělat vše pro to, aby záhadu vyřešili. Další knihy od tohoto autora... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Romány , Literatura slovenská

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Mačacia stopa , 2021


více info...

Přidat komentář

lenkavildomcova
13.03.2024 5 z 5

Já toho Dána prostě žeru.

Kory98
29.02.2024 4 z 5

Jeden z "klidnějších" dílů, ale zato s rozuzlením naprosto nečekaným. A to se případ nebo vlastně podezření táhlo tolik let. A kočičky mi bylo líto, vadí mi jakékoli týrání zvířat, ale chápu, že to k případu patří, je to přece kočičí stopa.


Dandy1
09.02.2024 4 z 5

Mám doma kočky. Co se stalo Lívii mě rozhodilo. Ti malí ďábli si zasloužili víc potrestat. Tentokrát mě vyšetřování až tak nenadchlo, ale linka s Tiborkem byla super.

Klára90
24.01.2024 4 z 5

(SPOILER) V prvé řadě jsem byla ráda, že se malému Tiborkovi nic nestalo a nemusela se řešit vražda maleho kluka.
V této knize se takovou oklikou dostáváme opět k postavě Hildy, která mě baví a byla jsem zvědavá, na čem tu “čarodejnici nachytají a ejhle, vše je nakonec úplně jinak, nakonec to byla taková i vcelku fajn nepochopená osobnost a vraždu má na hřbetě úplně někdo jiný. Rozhovor Hildy s Krauzem mě bavil moc, za mě nejlepší část knihy. Bohužel od tohoto rozhovoru už je tak nějak víceméně jasné, jak děj skončí a kdo teda za to může. Je to kniha plná zvratů, špatné to nebylo, ale četla jsem už i lepší dánovky

begoni
13.01.2024 2 z 5

Strašný překlad :( chápu, že lidé mezi sebou nemluví spisovně, ale četlo se mi to hrozně... chybějící délky (prosim, musim, řikáte) bych snesla, tvary - moh' místo mohl, řek' místo řekl taky, dokonce i koncovky -ej... ale číst pořád "sem" místo jsem - to fakt ne :(

items
23.10.2023 5 z 5

Čo tento chlap dokáže vykúzliť z obyčajných vrážd... Aký to protiklad ku všetkým prekombinovaným a prvoplánovým carterom, bryndzom, nesbom...

Ivan F
26.08.2023 4 z 5

Od kníh DD som si dal oddych viac ako rok, skrátka, všetkého moc škodí, aj "dánoviek". Nemám potrebu ako iní, čítať knihy v čo najviac chronologickom poradí a tak som siahol náhodne a v rukách mi skončila Mačacia stopa. Kniha to nie je zlá, čitateľ dostane všetky propriety, ktoré očakáva, no nie je to ono. V porovnaní s inými knihami od pána expolicajta, táto ťahá za kratší koniec a u mňa pomerne výrazne. To, čo je v knihe top, to je postava Hildy, táto linka ma bavila a pani si získala moje sympatie. Škoda len, že som podobnú ženu nestretol osobne, to by ma to naťahovanie bavilo ešte viac.

Pepina19
22.08.2023 5 z 5

Další příjemně napínavé čtení s uvěřitelnými zápletkami. Dominik Dán prostě nezklame.

99jana99
28.07.2023 5 z 5

Musela jsem několik knih čekat, než se dozvím, jak to bylo s paní Hildou a jejím manželem. Opět skvěle napsané, moc mě to bavilo.

mapet85
24.07.2023 4 z 5

V poradí 33. vydaná a pre mňa 18. čítaná kniha z pera Dominika Dána. Vždy sa veľmi rád vraciam k partičke z kancelárie 141, a o to viac, keď tu máme duo Krauz a Chosé. A práve táto dvojica sa vydáva vyšetriť vraždu Lívie. Nič zvláštne, kým neprídu na to, že Lívia nie je človek, ale mačka. Stopy vedú k nám dobre známej Hilde Wolfovej. K tomu je unesený 13-ročný syn vysokého štátneho úradníka zhodou okolností bývajúci blízko Hildy. Súvisia tieto prípadu spolu ?

Kniha sa číta veľmi dobre, je to klasická dánovka s dobrým a svižným štýlom s doťahovaním sa a vtipmi medzi detektívmi. Takže občasnému úsmevu pri čítaní som sa neubránil. Na stránkach knihy postupne odkrývame celý zamotaný prípad z minulosti súvisiaci práve s Hildou Wolfovou, ktorú starší detektívi podozrievajú z únosu mladých chlapcov. Naša partička sa ponára hlboko do minulosti a rozpletá jednotlivé záhady, ktoré boli načrtnuté v predchádzajúcej knihe Bremeno minulosti. Preto ju aj odporúčam čítať pred Mačacou stopou, ako aj knihu Cigaretka na dva ťahy (v poradí 25. kniha), keďže na prvých stranách sa tento prípad spomína a chronologicky nadväzuje na Mačaciu stopu.

Trošku si ale dovolím jednu poznámku. V anotácii sa spomína 13-ročný chlapec, ale v samotnom texte 9-ročný. Na kvalite knihy to ale neuberá.

No a ako to celé dopadne ? Môže za všetko Hilda Wolfová, alebo je všetko inak ? Prečítajte si a uvidíte. :)

Na záver malý úryvok z knihy :

Inokedy vás po úspešnom prípade človek nemôže zohnať aj dva týždne, ledva chodíte do roboty...
Kecáš!
Tak tri, a nekecám, a aj keď sa občas ukážete, tak ste v nepoužiteľnom stave, a odrazu toľko iniciatívy pre staré zaprášené, navyše nepotvrdené vraždy. Vy ste mi niečo zamlčali ? Viete niečo, čo vás žerie, a nepovedali ste mi to ? Čo vás poháňa ? Alebo vás uštipla zmija ?
Vstúpili sme si do svedomia, už žiadna flákarina na pracovisku, žiadny alko...
Chosé, prosím ťa!

MiJant
21.07.2023 4 z 5

Moja prvá dánofka...
Neľutujem, že som si knižku prečítal, mnoho som o autorovi počul, že je dobrý, a je, veľmi čitateľný. Dej je fajn, ako sa z mačacej stopy vykľuje ozaj prípad pre oddelenie vrážd, dynamika, trochu kecov.. Všetko OK, akurát: Tak som si lámal hlavičku a nepasuje mi v texte na strane 238 dolu: "Jaro nám povedal...", malo byť "Laco"?
Str. 274 dolu: "O pol tretej volal Jaro". Odkiaľ? V roku 1985...

faba
21.06.2023 4 z 5

Audiokniha. Čte Martin Mňahončák.
Zajímavě posunutý případ od zabité mačky, až k paní Hildě... Je sice ,,nevinná", ale čisté svědomí určitě nemá, když vše věděla a dopadlo to, jak chtěla... A Canis a jeho parta v tom mají prsty.
Úplně na konci audio zazní: ,,Dúfame, že sa vám nahrávka páčila."
Páčila! A budu v poslechu pokračovat, i když vždy vše nedopadne dobře, jako v této nahrávce.

Alilka
19.06.2023 5 z 5

Naprostá spokojenost, konečně mám jasno ohledně Hildy Wolfové, která se jevila už dávno jako podezřelá v několika případech a nakonec je úplně nevinná... Ono se někdy nevyplatí věřit svým kamarádům, "že pane Burger"... :-D Jak se říká důvěřuj, ale prověřuj. Což v tomto díle parta ze 141 zvládla skvěle.

Rapeh
20.05.2023 4 z 5

Opět skvělý Dan.

Jaruš7
11.05.2023 4 z 5

Zdařilé dílko.
V Našem Městě není o překvapení ze zlovolnosti nouze.
Když se zmagoří společnost ve zvláštních libůstkách, pak se dějí věci, až hanba přemýšlet.


Citace:" Kraus beze slova zalistoval v pracovním sešitu, nalistoval stranu, kde měl napsaných devět Kukiho bodů.
"Podám ti ten seznam," nabídl se prcek.
"Nech si ho, mám je opsaný v sešitě."
"A to se může? Nenáleží mi nějaká finanční odměna? Jak tomu říkají umělci? Tantamy?"
"Tantiémy, vole! A dostaneš leda prd, nejsi umělec!"
"Ale mám nějaký práva, ne? Sem autor, kurva!" Zlostí praštil pěstí do stolu.
"A máš autorskou smlouvu?" skočil jim do hádky Chosé.
"A to je k čemu?"
"Aby tě neošulili takoví společníci, jako seděj naproti tobě."
Kukimu bylo jasné, že k samostudiu angličtiny si bude muset v dohledné době přibrat studium autorského práva.

Autor je jako svědomí co morálku dnešní doby vehnal na paškál.
Tradičně - spokojenost.

knihomolkadorfa
24.04.2023 4 z 5

První knížka DD, kterou jsem četla v češtině. No... k detektivu Krauzovi a celému oddělení vražd z Našeho Mesta ta slovenština prostě patří. V češtině to, alespoň pro mne, nemá ten správný "švih".

Datr1
15.04.2023 2 z 5

Bohužel jsem ještě žádnou knížku od DD nečetla, tak jsem se ztrácela ve jménech detektivů, jinak se to dá číst i mimo pořadí. Celkem čtivé, ale vadil mi rádoby hovorový jazyk.

pavčape
27.03.2023 5 z 5

Svělá, humorná a jako vždy čtivá "dánovka"

Klobouková
25.02.2023 4 z 5

Velmi čtivé, rozuzlení velmi nečekané.

konicekbily
17.02.2023 5 z 5

Nečtu celou řadu popořadě, ať už časově podle doby vydání anebo podle chronometru jak časově by měly díly na sebe navazovat - nevadí mi to, a jednotlivé knihy lze číst jednotlivě. Autor jede ve svém stylu, popisuje s nadhledem činnost mordparty, užívá vtipné dialogy, promýšlí zápletky a závěrečná vysvětlení jsou jasná!

Autorovy další knížky

Dominik Dán
slovenská, 1955
2016  89%Smrť na druhom brehu
2007  91%Cela číslo 17
2005  83%Popol všetkých zarovná
2012  89%Uzol
2013  89%Básnik

Kniha Kočičí stopa je v

Právě čtených4x
Přečtených355x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených8x
Knihotéce136x
Chystám se číst36x
Chci si koupit8x
dalších seznamech4x