Kniha noci

Kniha noci https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500030/bmid_kniha-noci-C2V-500030.jpeg 4 111 38

Nová temná fantasy o zlodejoch tieňov a tajných spolkoch od autorky Férskej ságy! Vo svete Charlie Hallovej môžete zmeniť svoj tieň - len tak pre zábavu alebo z kozmetických dôvodov -, ale aj zvýšiť jeho moc a vplyv. Dokonca môžete zmeniť svoje pocity a spomienky, ale manipulácia s tieňmi niečo stojí, niekedy dokonca celé hodiny a dni vášho života. Váš tieň v sebe ukrýva všetko, čo má zostať ukryté - vaše druhé ja, ktoré má občas svoj vlastný život. Charlie je drobná podvodníčka, pracuje ako barmanka a najmä sa snaží udržiavať si odstup od mocného a nebezpečného podsvetia, v ktorom sa obchoduje s tieňmi. Keď sa však vráti hrôzostrašná postava z minulosti, jej život sa obráti naruby. Budúcnosť zrazu vyzerá prinajlepšom neistá - a prinajhoršom žiadna. Charlie je rozhodnutá prežiť, a tak sa vrhá do víru tajomstiev a vrážd, čím si proti sebe poštve dvojníkov, nepredvídateľných miliardárov, zlodejov tieňov a dokonca aj vlastnú sestru - tí všetci totiž zúfalo túžia ovládať tieňovú mágiu.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Book of Night , 2022


více info...

Přidat komentář

anndrra
předevčírem 5 z 5

Ano, je to trochu jiná Holly než známe, ale pořád zatraceně skvělá a originální. Příběh má prvky detektivky i thrilleru, místy až hororu. Není to YA ani NA. Je to skutečně kniha pro dospělé, jak sama napsala v poděkování. Jsem nadšená z toho, že konec není černobílý. Někdo bude namítat, že je příliš otevřený. Kdo ví, třeba se k Charlie a stínům autorka někdy vrátí. Mně by to vůbec nevadilo. Rozjezd byl pomalejší, ale pak už to byla jízda.

Betulefetule
15.02.2024 5 z 5

Podle mě je Kniha noci naprosto boží! Je to sice něco jiného než svět Elfhame, ale zas tak odlišná ta kniha není - Charlie nikdy neví, komu může věřit. Spoustě lidí v komentářích se kniha moc nelíbila, ale já si s nimi dovolím nesouhlasit. Myslím, že kniha zas tak chaotická nebyla, a potenciál stínového světa skvěle využila.
Konec byl nečekaný (ale psala to Holly Black, ta nemá očekávané konce), a myslím, že si autorka nechala prostor pro další knihu, kdyby v budoucnu chtěla pokračovat. Zároveň má ale pořádný konec (žádný cliffhanger), za což jsem ráda. Knihu velmi doporučuji :)


katee21
26.09.2023 4 z 5

Prvně k tomu proč jen 4 hvězdy a ne 5. Ze začátku se nic moc neděje a vlastně jsem si říkala, jestli má smysl knihu číst. Tak proto.

Je to hodně zajímavý nápad a dobrý příběh. Hodně lidí tady píše, že to bylo slabé. Mi ale nepřišlo. Od té doby, co děj začal šlapat, jsem se vlastně nemohla moc odtrhnout.
To jak se věci vyvinuli, jsem nečekala. A vyústění hlavní zápletky vlastně taky ne. No a konec? Četla jsem, otočila stránku a další už tam prostě nebyla. Myslela jsem si, že to ještě musí pokračovat ALE TAM PROSŤ NIC NEBYLO. Nevěřícně jsem tady stránku obracela tam a zpět snad stokrát. Nevím, jestli si autorka dělala místo pro pokračování, ale to si moc nemyslím.

Každopádně příběh je to skvělý.

andrejci
07.08.2023 3 z 5

Já si prostě nemůžu pomoc a mám k tomu pár výtek. Kniha se mi líbila nápadem a potenciálem jaký má děj. Svět se stíny mi přišel hodně zajímavý.
Tady to, ale už začíná pokulhávat. V ději jsem se ztrácela, pletly se mi postavy, pravidla daného světa a nedokázala jsem udržet pozornost. Začátek byl pro mě hodně náročný, ale na konci už to bylo podstatně lepší. Ale i tak mě po nepřesvdčilo. Co jsem čekala víc popsané byla třeba historie stínů. Byly tady odkajživa? Prostě něco víc.
Postavy mi přišly takové nemastné, neslané a čekala jsem, že tam tam bude víc intrik od hlavní postavy.
Chválím za obálku. Ta se povedla a ke čtení rozhodně náláká. Knížka je za mě průměrná. Nic extra. Dobrý nápad na příběh, ale čekala jsem že toho autorka více využije. Kdybych si pravděpodobně dřív přečetla tady tuto knihu a ne sérii krutého prince tak bych to asi hodnotila lépe.

nonameperson04
23.06.2023 3 z 5

Tenhle příběh měl a má potenciál, jen to zpracování trochu pokulhává. Konec byl takovej divnej, prostě nemohla jim dát Holy Black aspoň tu paměť?

Foxie89
23.06.2023 2 z 5

Hrozně slabé. Nezajímavá hlavní hrdinka, jejíž jediná charakteristická vlastnost je, že se jí lepí smůla na paty, podivné skoky v ději, tuna postav, který tam nemusely vůbec být a nevysvětlené fungování světa tak do poloviny knihy. Argh. Nebýt Vince, asi bych knihu ani nedočetla. Musím ale uznat, že poslední čtvrtina knihy byla dobrá, jak kdyby to napsal někdo jiný. Závěr se mi líbil dost.

M.C.SMITH
17.05.2023 3 z 5

Tohle bylo lepší než Nejchladnější dívka ve Městě chladu, ale pořád si myslím, že by se autorka měla držet raději víl. O těch umí psát opravdu skvěle.
Do této knihy jsem se nemohla delší dobu začíst, hlavní postavy byly dobré a líbil se mi i námět stínů, ale kniha pro mne nebyla to pravé ořechové.
Kniha se mi četla relativně dobře, ale jak jsem uvedla výše, autorka by se měla držet víl.

Lavina
07.05.2023 4 z 5

Kniha noci nebyla vůbec špatná,ale asi mám od Holly radši jiné.Ze začátku jsem se nemohla začíst.Potom se mi strašně pletly postavy a stíny.
Ale příběh byl super,oživlé stíny,jsem ještě nečetla a velice se mi motiv líbil.Hlavní hrdinové,taky super jen teda vše trochu temné a zlé ...

Kni-holka
25.04.2023 4 z 5

Kniha noci je první knihou od Holly Black a zkouškou, jestli se mi bude autorčin styl líbit, protože si dělám zálusk na sérii Krutý princ. A do něj se určitě pustím, neboť od první stránky jsem byla vtažena do úžasného temného světa Charlie Hallové, Šarlatánce, barmance a zlodějce. I když zlodějské boty už pověsila na hřebík a snaží se žít podle pravidel. Jenže to se jí nedaří a minulost jí začíná dohánět. Občas je totiž minulost to jediné, na čem záleží.

Vítejte ve světě stínové magie, kde jsou vaše stíny něčím víc než jen "odrazy". Pokud máte štěstí, je váš stín "zrychlený", tedy můžete se ho naučit ovládat či ho částečně zhmotnit. Magie ale má svou cenu. Abyste se stali stínaři, musíte svůj stín krmit - svou energií či krví. Nebo energií a krví ostatních. A ne vždy to dopadne dobře.

Stínu bez těla se říká Morovec a je to to, co zbylo z mrtvého stínaře. Touží po vlastním těle, a právě Liber Noctem, Kniha noci, prý popisuje metodu, díky které může nabýt podobu skutečného člověka.

A právě po ní začne Charlie pátrat. Nebude to mít ale snadné. I přes své viditelné sebevědomí je více než zranitelná. Děsí ji vlastní minulost a více než smrti se bojí svých schopností. Má strach, co vše by dokázala, kdyby se o to pokusila. A tak vždy, když vše jde až moc dobře, se ze všech sil snaží, aby zklamala. Vybírá si nesprávné milence, nechává se vyhodit z práce a zkazí vše, co může. Celý život se vyhýbala sama sobě. Ale to muselo skončit, pokud měla zachránit toho, koho skutečně milovala a se kterým mohla snad konečně vést normální život. I přes to, že jí lhal a ukrýval svou stinnou stránku.

Příběh nemá klasický happy end. Padouši jsou sice dopadeni a pomsta dokonána, avšak odjezd do západu slunce. Ale Charlie se nevzdává. Pokud je totiž dost dobrá zlodějka na to, aby ukradla stín, zvládne si znovu ukrást jeho srdce.

Duchoslp
24.04.2023 3 z 5

Motiv magických stínů byl super. Jen jsem se úplně nemohla začíst a místy mi děj přišel trošku rozvláčný. Hlavní postavy Charlie a Vience nejsou žádní svatoušci ale budou se vám líbit.

Atekram
31.03.2023 5 z 5

Holly Black mě zatím snad ani jednou nezklamala a ani Kniha noci není výjimkou. Obdivuji její schopnost dát svým postavám takový život a rozměr, jaký má i aktuální hrdinka Charlie. Na knize je poznat, že je určená jako oddechovější čtení dospělým, nezabývá se žádným začínajícím románkem ani naivní náctiletou hrdinkou. Postavy i vztahy jsou hotové, zatížené barvitou minulostí. Už si nesou, pro čtenáře tak frustrující, traumata, která neustále ovlivňují jejich činy a pohled na svět. Celá šílená backstory sester Hallových je hned po stěžejním námětu se stíny asi ta nejoriginálnější linka knihy.
Líbila se mi celková ponurá atmosféra, která - jak už tu někdo zmiňoval - připomíná Daň peklu nebo Valiant. Některé zvraty jsem sice uhodla pár stran předem, vždycky jsem se ale modlila, aby se nestaly, jen aby vzápětí postavy utržily další zásah. Konec je trochu moc rychlý a zmatený, přesto mě finále dostalo a moc ráda si přečtu druhý díl.

Astarael
26.03.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, Holly opět nezklamala a už se moc těším na další díl. Krutý princ a celá ta série nebyla špatná, místy mi ale přišlo, že hlavní hrdinka trpí až moc a je to trochu rozvleklé. Kniha noci neměla hluchá místa a připomínala mi něčím Daň peklu, na které jsem vyrostla a mám moc ráda. Škoda, že další díly nepřežili do češtiny.

michaela_books
09.03.2023 3 z 5

Kniha noci mě ze začátku hodně oslovila především díky temnému stínovému prostředí a těšila jsem se, že nás tady autorka překvapí. Bohužel od druhé poloviny mě přišlo, že příběh už malinko pokulhává. Akce na konci knihy byla zbytečně urychlená a hodně mi to připomínalo některé prvky ze starších YA sérií, kde byly na konci vždycky tyto magické boje. Myslím si, že tady mohl určitě dostat více prostoru celkově tento velmi zajímavý fantasy svět stínů a rozuzlit tak více třeba jeho pravidla. Co mě bavilo, byla hlavní hrdinka Charlie, její humor a nevšední povaha. Určitě jsem čekala od příběhu, že bude více pro starší čtenáře, hodně zahraničních recenzí tuto knihu právě přirovnává právě k Devátému spolku nebo k Půlměsíčnímu městu a asi proto jsem byla více natěšená na tzv. dospělejší čtení. Po dočtení se musím přiznat, že jsem byla hodně zmatená, i když to mělo své pro i proti tak ještě sama uvidím, zda se pustím do dalšího pokračování

Luccinda
27.02.2023 3 z 5

Sice jsem nečekala dalšího Krutého prince, ale i tak jsem od Holly Black prostě čekala víc. Svět stínů byl fascinující a ten nápad mi přišel opravdu originální, jen bych ho potřebovala trošku dovysvětlit, protože já jsem ho tak úplně nepochopila. Autorka byla hodně skoupá na informace a spíše nechala čtenáře tápat, což mě mrzelo, protože ten prožitek ze čtení mohl být s propracovanějším světem úplně někde jinde.

A stejný problém jsem měla i s postavami. Hlavní hrdinka Charlie byla boží, ta mě fakt bavila. Ale ostatní postavy mohly být taky zajímavé, ale autorka se jim vůbec nevěnovala. Příběh byl bohužel také slabší a zatímco některé kapitoly (hlavně ty z minulosti) jsem hltala, u jiných jsem se musela do čtení nutit. Takže jsem zůstala tak nějak na půli cesty a vůbec nevím, jestli se budu pouštět i do dalších dílů. Nebylo to špatné, ale těch sérií je teď tolik, že spíš upřednostním něco, co mě opravdu bavilo.

katasokolov
25.02.2023 4 z 5

Velice povedené!

Teď vůbec nevím, proč jsem s touhle knihou tak dlouho otálela. Měla naprosto všechno! Zajímavě vystavěný svět, plný stínové magie, zajímavé postavy a nejedno překvapení, která jsem opravdu neočekávala. Romantická linka byla skvělá a zase úplně, ale úplně, jiná.

Holly Black jsem si oblíbila díky její sérii Elfhame a po dočtení Knihy noci musím konstatovat, že zvládá i knihy pro starší čtenáře. Hlavní hrdinka Charlie je napsaná perfektně a Vince je láska největší. Vedlejší postavy hodnotím taktéž kladně.

Jednu hvězdu ze závěrečného hodnocení ale strhávám, a to za ten konec. Pravděpodobně budou ještě další díly, ale stejně mě dost naštval.

S touhle knihou rozhodně neprohloupíte, pokud máte rádi:

- netypickou hlavní hrdinku - a to jak fyzickým vzezřením, tak jejím chováním
- zajímavý příběh v dobře vystavěném alternativním světě, ve kterém jsou stíny hlavní komoditou, s níž se obchoduje
- velmi pěknou romantickou linku, která není do textu přidána na úkor děje a celou knihou nenásilně prochází, aniž by byla její pátěří
- živoucí postavy, které si zamilujete
- zvraty, které nečekáte
- detektivní zápletky, zlodějské příběhy
- dobře napsaného padoucha
- propracovanější fantasy se složitějším world-building
- originalitu

KatChiss
24.02.2023 2 z 5

Od Holly Black jsem četla trilogii Krutého prince, kterou mám hodně ráda. Pak jsem četla Nejchladnější dívku ve Městě chladu, na kterou jsem se vážně těšila, protože upíři. Děsně jsem se nudila a do čtení se musela nutit. Chuť jsem si spravila Nejtemnější částí lesa, ve které se také vyskytovaly víly.
.
Na Knihu noci jsem se těšila, jelikož to měla být fantasy pro starší čtenáře. Úplně jsem to v tom neviděla, možná jen to, že se tu vyskytoval alkohol. Hodně alkoholu. Bohužel mě tahle kniha nebavila. Jakože vůbec. Hlavní postava mi nepřišla ničím zajímavá. Svět stínů jsem nepochopila, a i když autorka napsala, že ho nechápaly samotné postavy, měla jsem ten dojem, že ony vědí, jak vše funguje, jen já tápu. Zápletka byla postavena na krádeži Knihy noci, což bylo podle mě dost málo, mou pozornost to nezískalo.
.
Došla jsem k domnění, že Holly Black umí psát jen o vílách. Na poličce na mě čeká její nejnovější kniha The Lost Heir, která se odehrává ve světě Krutého prince. Doufám, že ta se mi bude líbit.

Dolikcek
24.02.2023 3 z 5

Přečteno, nedokázala jsem se do knihy zažrat, spíš jsem se musela nutit abych ji dočetla.
Konec byl fajn, svět zajímavý.

LillyM.
20.02.2023 3 z 5

Knihu jsem si koupila, protože mě od autorky nadchla její první série. Nečekala jsem kdoví jaké zázraky, ale děj byl pro mě trošku zklamáním.

Arnika111
20.02.2023 5 z 5

Skvělá knížka, uplně jiný level, než jednoduché YA fantazy, které nejspíš někteří čtenáři očekávali a proto má kniha tak nízké hodnocení. Drsná a zkoušená hrdinka, žadné černobílé charaktery, parádní svět stínové magie, který doufám autorka ještě využije a prohloubí, absence klišé a naivních prvků, tak častých v tomto typu literatury. Opravdu nečekaně příjemné překvapení.

Alíček83
10.02.2023 3 z 5

Do tohoto příběhu jsem se nějak nemohla dostat. Všechno bylo takové divné. Spousta jmen, chaotický děj, nepochopila jsem různé názvy stínové magie. Takový sešup od Kruťáka. Na konci konečně přišlo rozuzlení, který bylo vysvětlené, mělo spád, bylo napínavé, tam už jsem byla spokojená. Uvidím, jestli si přečtu pokračování.