Kněžnin prsten / Kde jsi chodil Satane

Kněžnin prsten / Kde jsi chodil Satane https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90385/bmid_kneznin-prsten-kde-jsi-chodil-satan-lIZ-90385.png 4 9 3

Kněžnin prsten obsahuje příběhy ze středních Čech od historických dob až po povídání o lidech, o kterých si autor myslí, že by se mělo psát. Druhá část Kde jsi chodil, Satane je pět vtipných pohádek.

Přidat komentář

pepap
12.09.2023 4 z 5

První část (Kněžnin prsten) je dech beroucí - povídky Menhir nebo Knížectví Hot River jsou vypravěčské šperky, hltal jsem je a záviděl styl a um vyjadřování. A povídka o panu Chocholkovi mě přibila do křesla dokud jsem jí nedočetl !! Bylo to jako na střední, nasávat pod lavicí knihy, protože si zkrátka nemůžete pomoct a musíte vědět, jak to dopadne.
Z druhé části (Kde jsi chodil Satane) jsem tak nadšený nebyl. Nicméně, popis "kdo to je Satan" je perfektní ;-)

Vidlička
24.08.2022 4 z 5

Instalatér králem! Smutná doba, kdy nefunkční hajzly nutily lidi považovat řemeslníky jen za pohádkové postavy (ovšem dnes už je to zase nejinak...), nicméně pro nás čtenáře jen dobře, protože díky tomu máme satanovské pohádky. I když PAN Nepil by napsal úžasně naprosto o čemkoliv.


kap66
18.06.2018 4 z 5

Že je spojení "laskavý humor" zprofanované? Ale co; ono to Nepilův styl tak přesně vystihuje, že ho chci a musím použít.
Obzvlášť první část - Kněžnin prsten - mě bavila. Nepil svým vypravěčským stylem opravdu trochu připomíná Otu Pavla, zvláště v popisech středočeských zákoutí a právě i v tom laskavě kritickém pohledu na konkrétní české osobnosti či Čechy jako národ. Povídka o zřícenině Žebrák a restaurátoru Františku Kotrbovi je kouzelná.
"Kde jsi chodil, Satane" jsou pohádky s ostnem mířícím na poměry u nás za vlády lidu a hlavně na Čechy samotné; něco je lehce přenosné i do doby novější, protože hloupost, malost a sobectví jsou věčné. Přiznám se, že tato část mě bavila méně, ale stále je to milé čtení.
Za zmínku stojí doslov Vladimíra Novotného, po jehož přečtení vám bude líto, že přestože F. Nepila znal skoro každý (a miloval jeho humor, vizáž a hlas), naše literární historie ho nějak opomíjela.
"Ženské se upírají častěji na mělké a libové frajery než na citově založené, duchaplné osobnosti našeho typu, " píše autor se sebeironií v této knížce.
U mě to ale nikdy tak nebylo! Já Vás, Františku Nepile, milovala už jako malá holka.

Kniha Kněžnin prsten / Kde jsi chodil Satane je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce18x
Chystám se číst4x