Kruté stroje

Kruté stroje https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156078/bmid_krute-stroje-J7j-156078.jpg 4 209 39

Kladivo na čaroděje série

< 3. díl >

Zdánlivě banální případ vraždy tří lidí, kteří zřejmě věděli příliš mnoho, se povážlivě komplikuje, když na scénu vstupují démoni ovládající stroje a v novinách se objevuje podivný zašifrovaný inzerát skrývající vodítko k mimořádně cennému kouzlu. Felix Jonáš a jeho tým magických úderníků musejí napnout všechny své dedukční schopnosti, šarm a především veškerou hrubou sílu, která jim zbývá, pokud chtějí skrýš odhalit včas. A zatím kdesi v ukryté nádrži se zvolna probouzí obří mořská obluda… Série Kladivo na čaroděje vás zavede do našeho světa, jak ho neznáte… a jak ho ani netoužíte poznat. Alespoň ne na vlastní kůži. Světa magie, temných přízraků, oživlých mrtvol, zabijáků, démonů, psychopatů, nekrofilů, upírů – a to mluvíme jen o kladných hrdinech. Ti, proti kterým bojují, jsou ještě mnohem horší… 1. vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

T800
09.04.2024 5 z 5

Tak tohle se mi opět líbilo. Zatím je snad každý příběh lepší, než ten před ním. Jen tak dál.

Micho86
07.08.2023 5 z 5

Už od prvních stránek bylo cítit, že tento díl psal jiný autor. Ondřej S. Nečas pojal svůj příspěvek do série poněkud detektivně a pro mě to, musím říct, byla vlastně vítaná změna, Kladivo na čaroděje pak pod vlivem různých autorů získává na pestrosti a postrádá nevítanou jednotvárnost, která u mnohadílných sérií bohužel často hrozí.
Od Ondřeje S. Nečase jsem v minulosti jeden titul četla a byla jsem pak poněkud zklamaná, ovšem v tomto případě mě čekalo příjemné překvapení. Nechyběly vtipné hlášky, nečekaný románek, zachování vlastností hlavních postav taky proběhlo správně a musím ocenit i informativní stránku textu - nevím nakolik se autor sám ve volném čase o tyhle věci zajímá, nebo zda se musel v průběhu psaní informovat, každopádně jsem žasla, co všechno Nečas ví o mořské biologii a o vlastnostech čísla 61 z pohledu matematiky.
Také jsem si uvědomila, že děj každého dílu se odehrává průměrně v průběhu dvou dnů, intenzita vysvětlena, chtěla bych vidět nějaký záznam z porady autorů, nejspíš trvá déle než jedna kniha..:))


Ingenír
23.08.2021 4 z 5

Vypadáto, že se série dobře rozjíždí. Víc překvapení, více srandy a možná i víc napětí. Pan Nečas to pojal tak trochu po svém a pokud to čtenář přijme, slušně se pobaví.

lazarus
09.04.2021 5 z 5

Bavil jsem se víc jak u prvních dvou dílů. Vtipnější momenty a hlavně jazyk je víc podobný Kulhánkovi, nebo Kingovi. Povedené obraty a dobré hlášky. Děj byla sice capina, ale terminátoři místní universum docela oživili. Jsem zvědav kam se bude ubírat další díl od pana Fabiana.

Corso
31.03.2021 4 z 5

Ked to chytis do ruky, tak uz to aj chces docitat. Zda sa mi... necitam ich zaradom ale s velkymi rozostupmi, ze tato cast je z tych prvych troch asi najlepsia. Taky pre mna zatial najzaujimavejsi pripad. Taka najprepracovanejsia zapletka oproti predoslym.

Michaeles
09.10.2020 3 z 5

Po prvnich dvou knihách, co byla naprostá jízda, se nám to trochu přibrzdilo. Nebylo to špatné, ale různé zdlouhavé popisy a vysvětlovaní, toho bylo až přespříliš. I tak se těším na pokračování serie.

davidurban1973
10.09.2020 3 z 5

Zajímavý příběh ze světa Felixe Jonáše a jeho party. Zpočátku mi přišel ctivy a hltal jsem ho jedním dechem, ale potom mi přišel čím dal víc slabší, zejména kvůli soubojům, které na Muj vkus byly Zdlouhavé a nepříliš zábavné. Vyšetřování bylo lépe psané.

zahradnice18
03.02.2020 5 z 5

Fakt mě to bavilo. Už jsem od pana Nečase četla historickou detektivku, něco jako fantasy detektivku a teď tohle. Všechno bylo velmi čtivé. Líbilo se mi prostředí, čas, nápad i matematické hříčky.

kap66
19.01.2020 5 z 5

Dva dny s Jiřím Pavlovským, to byla pařba bez zastávky; narvaná hláškami, odpadla jsem po ní s rozbolavělými čelistními klouby i břišními svaly a pár dní se vzpamatovávala (vše psáno s povděkem!). Jeden den s Ondřejem S. Nečasem mě vrátil do normálního běhu věcí, do světa s obvyklou (a občas i zvýšenou) dávkou smíchu, napětí i logiky - a já to přivítala, bavila se, možná se i víc soustředila na příběh, tentokrát detektivkovější, čili jako pro mě dělaný. Bylo to bezvadné.

kure91
08.07.2019 4 z 5

Já jsem spokojený. po prvních dvou knížkách od Pavlovského jsem byl zvědavý, jak se se serií popasuje první jiný autor mimo otce zakladatele a nemohu říct, že bych byl nespokojen. Tentokrát spíše detektivní příběh, tým se rozděluje na jednotlivé členy a vydává se pátrat po příčinách zdánlivě nesouvisejících vražd. Nechybí hlášky, byť mi přišlo, že oproti Pavlovskému jich docela ubylo, přítomny jsou však nějaké ty zvraty a zajímavé postavy. Na plný počet hodnocení to není, ale 4* si to zaslouží úplně v pohodě.

nefernefer
04.07.2019 5 z 5

Mně tenhle díl přišel úplně stejně dobrý jako ty dva předchozí. Změnu autora jsem téměř nezaznamenala, i když je pravda, že celé to bylo jakoby jemnější a třeba můj oblíbenec Vincenc tentokrát příliš prostoru nedostal. Ale to neznamená, že to nebyla opět brutální řežba plná lstivých démonů a jejich sadistických choutek dovedených ad absurdum, proti kterým stojí banda pošuků, jimž nejde nefandit. :o) Navíc fakt oceňuju, když je něco plnotučný brak a vůbec se nesnaží to skrývat, ale zároveň je to tak dobře napsané, že mě baví číst i tu výplňovou vatu typu popisu podzimního večera, a příběh klouže tak hladce, že ho sfouknu za jeden večer. Myslím, že tohle bude další z mých oblíbených sérií.

„Myslel jsem, že máš kočky ráda.“
„Kočky jsou moc sladký,“ zapojil se Walter.
„Náhodou jsou docela...“ Klaudie se zarazila, když jí došlo, jak to myslel.
„Opravdu, třeba do guláše je vůbec použít nemůžeš, jedině tak pečené s brusinkami... Co je?“

Velká Feferona
14.06.2019 4 z 5

Inu, rozhodně to nebylo špatné. Rozhodně ne. Ale neubráním se srovnání s předcházejícími dvěma díly a tam Krutým strojům přece jenom schází onen třeskutý humor, díky kterému se Pavlovský četl skoro sám. Nečas má zajímavé nápady (např. ti trubýši), ale drží se víc při zemi a místy je to celé až moc popisné (hlavně první polovina). Taky Vincenc a Walter mám pocit hrají trochu druhé housle, což je podle mého celkem škoda. Přesto si nemyslím, že by šlo o nějaký výrazný kvalitativní úpadek, autor to prostě pojal po svém a to nižší hodnocení volím jen proto, že Pavlovský mi sednul líp.
I přesto se dá s čistým svědomím doporučit.

boucner
07.06.2019 5 z 5

Výborné, jen tak dál!

Charlie119
02.06.2019 3 z 5

Jen lehký nadprůměr. Řemeslně není tento díl tolik povedený jako dva předchozí nebo díl následující. To by nevadilo, protože propad není tak markantní. Co je nejhorší je, že zde schází ostrovtip, který celou sérii od začátku provází a je hlavní zbraní Kladiva. Následující část jím již naštěstí málem přetéká. Nicméně škoda, tyhle stroje byly literárně kruté, asi jako vysavač na baterky. Jen a pouze 65%.

trudoš
13.01.2019 5 z 5

„Já si prostě myslím, že nikdo, kdo má místo hlavy buldozer, nemůže bejt úplně špatnej…“
Netradiční seskupení paranormálních vyšetřovatelů chránící svět před apokalypsou a sebou samými dostává za úkol prošetřit několik záhadných úmrtí. Podle všeho v nich totiž mají prsty démonické síly. Jenže šéf všech pražských pekelníků žádnou podobnou akci neschválil, takže zůstává otázkou, kdo za tím vším vlastně stojí. A s jakým cílem.
Sérii Kladivo na čaroděje sice vytvořil Jiří Pavlovský, ale už od počátku kolem sebe soustředil tým autorů, kterým plánoval celý cyklus propůjčit na hraní. Přičemž jako první se otěží chopil Ondřej S. Nečas a dlužno podotknout, že nijak nesnížil vysoce nastavenou laťku. Jeho humor sice nejde tak sadisticky po krku, nedá se však říct, že by nedokázal rozesmát uštěpačnými poznámkami a pobavit lehce patologickými vztahy mezi hrdiny. Navíc zvládl dějovou osu udržet v ryze detektivní rovině, aniž by při tom slepě kopíroval předchozí dvě knihy. Za mě spokojenost maximální.

Radovan_R
01.01.2019 4 z 5

Velmi dobrá kniha, podle mě v sérii zatím nejlepší. Magie tu najdeme asi nejméně, ale zase je to slušná detektivka se vším všudy (hlavně ta Felixova aktovka za čtyři tácy). Dokonce i Vincenc se stává snesitelným.

Yokolobuna
13.07.2018 5 z 5

Horší hodnocení na databázi, jiný autor a přesto naprosto důstojné pokračování téhle nesmírně slibně rozjeté série. Změna autora byla poznat vlastně jen trochu, a i když je Nečas v projevu možná o něco slabší než Pavlovský, Kruté stroje mi příběhem a celkovým rozuzlením sedl nejvíc. Opět zajímavé nápady a skvělé scény. Humor zde možná občas nefunguje tak dobře jako v předchozích dílech, ale to se Nečasovi daří vybalancovat krativitou v jiných ohledech. Jen tak dál... dobré vědět, že se změnou autora není potřeba házet flintu do žita.

Etule
29.05.2018 3 z 5

Měla jsem obavy z toho, jak to dopadne, když bude knihu psát jiný autor. Ano, bylo to poznat stylem psaní, ale myslím, že autor to zvládl skvěle.
Děj opět odsýpal, partička bavila. O čemž svědčí i to, že jsem vzápětí začala číst další díl.
Tahle série mě fakt získala. Snad to udrží laťku. :)

jarynek
28.01.2018 5 z 5

Navázat na jiného autora je vždy obtížné. Čtenář má potřebu srovnávat, očekávaje něco, nač je již zvyklý. Styl je samozřejmě částečně jiný, jakožto i využití jednotlivých postav. Na druhou stranu je dobře, že se autor nesnaží napodobovat styl někoho jiného, ale jde vlastní cestou. A myslím, že se mu to podařilo. Spíše detektivka, využívající výborného nápadu s démony a oživováním strojů. Nechybí akce, napětí, nevšední způsoby smrti. Humor ne tak hláškový a využívající různých reálií jako v předchozích dílech, ale přesto dosatečně sarkastický, aby pobavil.

Lenka.Vílka
29.11.2017 4 z 5

Trochu jinak psané a jiný humor od prvních dvou dílu (trochu soucitu se mnou, od žádného z pánů jsem doteď nic nečetla). Ale jako "samostatná jednotka" hodně dobré. Nejsem zvyklá na takovéhle psaní. Stejní lidé, různí autoři. Takže mi chvíli trvalo přehodit v hlavě výhybku. Kruté stroje jsou hutnější, méně uvolnější, ale krutě dobré. Za mě ok.
Jenom číselné okénko jsem přeskočila a doufala, že mi to pak dovysvětlí. Jako super, ale snad si autor fakt nemyslel, že se to budu vůbec snažit pochopit.

Štítky knihy

Praha magie česká fantasy

Autorovy další knížky

Ondřej S. Nečas (p)
česká, 1978
2019  78%Noční motýl
2017  81%Čarodějův odkaz
2013  75%Kruté stroje
2014  81%Síť přízraků
2006  85%Případy hejtmana Ambrože

Kniha Kruté stroje je v

Přečtených301x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených8x
Knihotéce168x
Chystám se číst22x
Chci si koupit7x