Kejklíř z Lublinu

Kejklíř z Lublinu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22735/kejklir-z-lublinu-22735.jpg 4 56 7

Román známého amerického židovského autora, ve kterém se představuje, stejně jako ve své povídkové tvorbě, všemi atributy svého umění: vášnivým a virtuózním vypravěčstvím, spojením prostoty s filozofickou moudrostí i jedinečným smyslem pro tragiku a komično, jež doprovázejí věčný zápas dobra a zla o lidskou duši.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Magician of Lublin , 1960


více info...

Přidat komentář

kaja77
03.03.2024 5 z 5

Nezáleží na tom, kým zrovna Jaša byl (když byl kejklíř a záletník, jel na 100 procent, jakmile se z něj stal kajícník tak jím byl stejně naplno, se vším všudy). Jinak kniha je krásnou exkurzí do židovského světa, tentokrát i do jiných společenských vrstev než bývá u Singera obvyklé (zlodějíčci, podvodníci, temná část Warszawy plná lehkých ženštin apod.) ten popis nočních ulic v té pochybné čtvrti byl dost věrohodný, asi jsem cítila i ty splašky. Celou knihu jsem poměrně dost litovala jeho hodnou, schopnou, samostatnou, oddanou a věrnou manželku Ester, té mi bylo velmi líto. Takové třeštidlo si vzala a tak trpně to snášela. Chudák

Shindo
09.08.2022 5 z 5

Kúzelník a akrobat, pre ktorého spočiatku nič nie je prekážkou a paralelne vedie niekoľko milostných vzťahov (pričom má doma milujúcu manželku) postupne naráža a padá, až skončí ako úplný protiklad toho, kým kedysi bol.

Dôležitú úlohu tu zohráva aj jeho ambivalentný vzťah k judaizmu. Kým si často robí z boha a náboženstva srandu, čoraz častejšie si začína uvedomovať, že napriek všetkému je v židovskej komunite pevne zakorenený.

Kniha mi trocha hlavným hrdinom a jeho milostnými vzťahmi pripomenula ďalšiu singerovku Nepřátelé: Příběh lásky.


DeepSea21
21.06.2019 5 z 5

Moc dobré.Sympatická hlavní postava,miloval jsem jeho životní styl.Moc jsem mu fandil.

novecento
05.04.2018 4 z 5

Nenápadná, útlá kniha. Příběh, který se vám vryje pod kůži. Opět starý a dobrý Singer: síly, které nás dohánějí k šílenství mají vždy dost času.

klodnerovic
16.10.2017 5 z 5

Poslední dobou při výběru knih ne zřídka kdy sáhnu po takových, které k tomu zrovna nevybízejí, po knihách, které na první pohled nezaujmou, po knihách s nenápadnými až odfláknutými obálkami. Proč? Ani nevím. Snad proto, že nemám v povaze jít s davem, snad proto, že tuším, že není všechno zlato, co se třpytí. A mám dojem, že mi to je ku prospěchu. Kdybych v případě Kejklíře z Lublinu dala na první dojem, nikdy bych nepoznala Jašu: rozpolceného čtyřicátníka, který neustále prohrává v boji, o kterém ani neví, že ho vede, sebejistého kejklíře a muže žijícího v neustálé nejistotě, plynoucí z nerozhodnosti, která mu jde v patách jako jeho vlastní stín. A to by mě mrzelo. Už jen pro to, že své jediné dva koně pojmenoval jako Popel a Prach. Za Jašu a jeho smysl "pro humor" však patří poděkovat autorovi. Vykreslil ho a s ním i jeho pozapomenutý původ - židovství, vskutku umně.

GreenMagritte
04.10.2017 5 z 5

Kejklíř z Lublinu pojednává o Jašovi Mazurovi, který vystupuje v Polsku 19. století jako akrobat a kouzelník. Neustálé převlékaní kabátu, úniky a triky, ale nejsou součástí pouze jeho obživy, ale také vyjádřením postoje k životu a vztahům. Zatímco doma žije s prostou Ester, na cestách ho doprovází mladá akrobatka Magda. Sem tam uteče za vdovou Zeftel, přičemž je zamilovaný do intelektuálky Emilie. Jašu trápí nerozhodnost, nedostatek peněz i mravní odvaha. Neustále rozmýšlí nad svojí vírou a existencí boha. Zlom přichází v podobě zpackané loupeže, která mu obrátí život naruby.

Kejklíře z Lublinu Singer lze chápat jako ryze morální román, ale najdeme v něm klasické atributy Singerovy tvorby: vášnivé vypravěčství, smysl pro tragikomiku i spojení prostého života s hlubším filozofickým rozměrem.

vejnar
12.02.2013 4 z 5

"Svět byl stvořen ke zkoušce svobodné vůle a synové Adamovi musí neustále volit mezi dobrem a zlem."

Štítky knihy

Židé Polsko

Autorovy další knížky

Isaac Bashevis Singer
polská, 1902 - 1991
1990  92%Stará láska
1994  92%Otrok
2002  87%Šoša
2003  84%Satan v Goraji
1998  82%Kajícník

Kniha Kejklíř z Lublinu je v

Přečtených77x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených5x
Knihotéce20x
Chystám se číst22x
Chci si koupit5x
dalších seznamech3x