Stará láska

Stará láska https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43024/stara-laska-43024.jpg 5 89 16

Rozsáhlý výbor dvaačtyřiceti próz sleduje tři základní tematické okruhy Singerova díla: život zaniklého světa židovské diaspory na polském venkově a varšavské periferii počátkem 20. století, intelektuální prostředí ve Varšavě 20. let a osudy polských uprchlíků a vystěhovalců ve Spojených státech v druhé třetině našeho století. 2. vydání... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Short Friday, An Issac Bashevis Singer, Passions, A Friend of Kafka, A Crown of Feathers etc.


více info...

Přidat komentář

Adigiotto
15.01.2023 5 z 5

Majstrovsky vypointovanè poviedky. Je to jeden zo zriedkavých prípadov, kedy mi kniha pôsobila nielen radosť, ale aj pôžitok z čítania.

Crimble
14.12.2021 5 z 5

Prostě krásná kniha plná skvělých povídek. Žádné šoky, žádné zvraty, většinou normální příběhy, co mají začátek, střed i konec. Kdo umí, ten umí.


suffragium
25.09.2020 5 z 5

I.B. Singer měl jako autor štěstí, že se ho koncem osmdesátých let ujal překladatel Antonín Přidal. Díky Přidalovu úsilí vznikl výbor z próz autora v Čechách tehdy méně známého. Je to výbor víc než vynikající, je totiž také užitečný, a to nejen ve své době, ale i dnes, kdy Singer patří k nejpřekládanějším autorům u nás. Tento výbor představuje instruktivní vstup do autorova díla. V jediném svazku nalezneme samu esenci jeho poetiky a všechna jeho hlavní témata (která jsou spíš intenzivní než početná): osud židovské komunity v předválečné a válkou postižené Evropě i v poválečné Americe; pologeniální excentrické intelektuály; klubka žhavých vášní; fantastická setkání s astrálnem; kouzelný venkov předválečného Polska i pohlcující chaos přelidněného New Yorku... Mistr vypravěč, jehož postavy rovněž rády vypravují (a milují a nenávidí).

Clair16
12.07.2020 5 z 5

Před lety moje první setkání s I. B. Singerem. Zpočátku nenápadné povídky, které vás pohlcují tím víc, čím víc jich přečtete. Když se pak blíž seznámíte s dalšími Singerovými díly, jako byste jeho svět důvěrně znali, nejen ten "starý" polský, ale i pozdější exilový. Skvěle vystavěné příběhy a skutečné postavy, kterým věříte každé slovo a vidíte je před sebou.

Barbanka
12.04.2020 4 z 5

Hodně zajímavé čtení...i když jsem se chvílemi ztrácela v židovských pojmech a názvech...že jsou vysvětlivky na konci knihy, jsem zjistila až po přečtení :D

evask
17.02.2020 3 z 5

Mám smíšené pocity. Kniha je dost rozsáhlá, ty první povídky - ze starých časů, ty se mně líbily, ale později už tak nějak čím dál, tím míň.

Alex_Jura
22.12.2018 4 z 5

Tuhle knihu miluju. Noční návštěva, povídka o staré tetě, co se ubytuje u rodiny autora, mi neskutečně moc pomohla svým poselstvím v době, kdy mi bylo ouvej. Kniha plná moudrosti, silných lidských příběhů i jemného humoru... navíc skvěle napsaná.

los
14.10.2018 4 z 5

jak mi polská literatura vůbec nepřirostla k srdci, tak Singerovy povídky jsou čestná výjimka

skvěle připravený výbor

mgeisselreiter
27.01.2018 4 z 5

Díky za tento obsáhlý povídkový výbor Singera, který obsahuje asi čtvrtinu všech jeho povídek. Dle zajímavého doslovu překladatele Přidala je vidět, že v Odeonu si s výborem dali práci, povídky seřadili chronologicky časově dle děje, ne kdy byly napsány. A mně se nejvíc líbily ty z venkova někdy z 19. století. Pravda, skoro všechny povídky jsou pěkné, zajímavé, ale ty z konce knihy už ne tolik. Působí totiž už hodně "normálně", tím míním to, že děj se odehrává v Americe, skoro v současnosti a jejich obsah není až tak nezvyklý. Z těch starých na mě opravdu dýchá ta doba, dozvěděl jsem se spoustu zajímavých, nevšedních informací o židovském životě a tradicích. Vše se dobře četlo, ale na druhou stranu musím říct, že jsem nemohl číst hodně povídek naráz. Abych si vše lépe vychutnal, byl jsem nucen dělat přestávky. 85%, 27.1.2018.

ZuzziŠ
26.05.2017 4 z 5

Achich ach, opravdu tohle autor zamýšlel? Opravdu tohle chtěl?
Nejdřív jsem se ocitla v pekle, pohlcená depresemi, vlastní nepatřičností, nedostatečností, zbytečností, zhnusená světem, minulostí. Skutečně lze věřit v Boha bez jeho lásky? Vždyť pak nezbývá nic než smrt!
Prásk - a přede mnou se rozprostřel svět Franze Kafky, povídky bez konce a se všemi konci. S konci na začátku, ve prostředek, spousta křižovatek a nutkavý pocit číst znovu a znovu to samé.
A závěr? Tak snadno snesitelná lehkost žití, tak snadno snesitelná chasidská radostnost, tak snadno snesitelný život (s celou tou tíhou smutných a veselých očích, starých jak izraelské otroctví).
Co s tím? Babo, raď!

Petr.c17
14.01.2016 4 z 5

Tajbele a její démon - povídka, která mi utkvěla nejvíc. Ne, že by byla jednoznačně nejlepší, pohádkovost a chvílemi neuvěřitelnost ji provázela. Přesto v sobě měla něco tak podivně vrtkavě lidské: metafyzické i přízemní současně, jak je člověk sám.

Koka
14.05.2013 5 z 5

Už když jsem krátce po odeonském vydání četla tuto knihu, řekla jsem si, že z toho jednou bude stará láska. A je to tak, ani po více než 20 letech se na mém vztahu k reálně-neuvěřitelným příběhům Singerových postav a postaviček nic nemění. Přestože jde o texty, které vznikaly v průběhu témeř 30 let, jsou mimořádně zralé, vyvážené, i ty rané nesou typický rukopis autora.

Skawin
07.03.2013 5 z 5

Krásné povídky ze života polských židů na začátku minulého století. Při jejich čtení jsem se ocitla v době Singrova dětství, později ve Varšavě i v exilu v USA. Trochu mě chyběl nějaký životní optimismus, ale vzhledem k situaci Židů té doby i pozdější by asi byl nepatřičný.

vejnar
07.10.2012 4 z 5

Líbí se mi slovní spojení a úhel pohledu, které autor užívá, ale hodně mě zklamaly pointy příběhů, které jsou ve většině případů nijaké, ani nevedou k zamyšlení. Také je zde někdy až moc fyziognomických popisů, které si člověk ani nechce pamatovat. Jinak povídky jsou veselé a zajímavé a je jich opravdu hodně, tak ještě dávám čtyři hvězdy;) PS: S panjanem bych o té "velké myšlence" asi polemizoval..

panjan
10.03.2012 5 z 5

Tohle je trochu jiný Singer, než kterého znám z jeho románových děl, které jsem zatím přečetl a myslím si, že dokonce lepší. Podle mně formát povídky Singerovi perfektně sedí, dokáže zde velice vytříbeným a sofistikovaným stylem v krátké povídce vyjádřit, ve většině případů, velkou myšlenku. Kniha je velmi obsáhlá, všechny povídky jsou dobré, ale některé jsou výborné a téměř geniální. Nemám ve zvyku se ke knihám vracet, ale tohle bude asi výjimka a z téhle knihy bude koukat pár bílých papírků, abych si mohl některé povídky za čas připomenout. Většina povídek je kritikou racionalismu, idealismu, slepé lásky, vůle, dogmatismu...téměř všech lidských vlastností, ale pouze v jejich ryzí podobě, rozhodně není kritikou lidskosti, jako takové.

WEIL
29.07.2011 4 z 5

Některé povídky jsou dobré, přirozené, přesvědčivé, jiné málo pravděpodobné.

Část díla

všech 42 částí díla

Autorovy další knížky

Isaac Bashevis Singer
polská, 1902 - 1991
1990  92%Stará láska
1994  92%Otrok
2002  87%Šoša
2003  84%Satan v Goraji
1998  82%Kajícník