Kedrigern I

Kedrigern I https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122131/kedrigern-i-122131.jpg 4 41 5

Nové ilustrované souborné vydání prvních dvou příběhů čaroděje Kedrigerna a jeho ženy Princezny – Kedrigern a hlas pro Princeznu, Kedrigern a spletitá výprava. Kedrigern a hlas pro Princeznu: Čarodějnictví už není, co bývalo. Kouzla už nejsou tak mocná, jako dřív a čarodějnické řemeslo pozvolna upadá. Ovšem rozhodnutí Cechu čarodějů přijmout do svého středu alchymisty je absolutně poslední kapkou do poháru Kedrigernovy trpělivosti: opouští rozezleně zasedání, dává svým zrádným kolegům sbohem a odebírá se do Hor tichého hromu, aby trávil život rozjímáním a studiem magie. Brzy však zjistí, jak osamělý může takový život být; dokonce i když mu společnost dělá oddaný domácí trol Spot. Co si má v takovém případě stošedesátiletý starý mládenec počít? V horách moc příležitostí ke společenskému životu není. A Kedrigern je rozhodně příliš mladý na to, aby pomýšlel na manželství: tedy podle čarodějnických měřítek. Přesto se náš hrdina rozhodně oženit a vydá se hledat nevěstu. Je však rozumné, aby si vzal první zakletou princeznu, kterou potká? Kniha Kedrigern a hlas pro Princeznu je první z šestidílného volně navazujícího cyklu humoristických knih žánru fantasy o čaroději Kedrigernovi. Kedrigern a spletitá výprava: Kedrigern je nejen mistr čaroděj a odborník na odeklínadla, ale i velký pecivál. Naopak jeho žena Princezna je velice potěšena, když obdrží pozvánku na Čarocon. Jenomže při reprezentačním večírku dojde k nehodě při níž dvojice opilých mágů omylem promění Princeznu v ropuchu. Už zase. A jelikož odeklínadlo, které Kedrigern použil v prvním dílu, bylo pouze jednorázové, musí hledat jiné řešení. A tak začíná nanejvýš neobyčejná výprava. Spolu s podivnými a nikterak ideálními společníky a se Smrtí v patách se Kedrigern musí utkat s výrem divoké magie a na chvíli se ositá i v nebezpečném světě nazývaném LA. Podaří se mu zachránit Princeznu od smutného osudu doživotní muší diety? Druhé pokračování humoristického cyklu fantasy knih o čaroději Kedrigernovi.... celý text

Přidat komentář

Lucif
08.03.2024 5 z 5

Postupně dokupuji další díly tohoto chytrého a hodného čaroděje. Mám obě malé knížečky, které jsou zde spojeny v jednu větší knihu s obrázky. Osobně dávám přednost těm menším knížkám a své fantazii = obrázky se mi moc nelíbí, vlastně bych si ani tu knihu nevybrala, kdyby mi nebyla doporučena, ale jsem za to opravdu moc ráda. Kdo by tohoto čaroděje neměl rád a kdo by neměl rád vtipné, krátké příběhy a šťastné konce?!

Zelený_Drak
17.05.2022 3 z 5

Tato série mě v době, kdy jsem s fantasy začínala úplně minula (což je škoda). Teď na ní vidím jiné věci, než kterých bych si všimla v 11 nebo 12 letech. Překvapuje mě proto, že při hodnocení prakticky nikdo nebere v potaz, že Kedrigern začal původně vycházet časopisecky a je to parodie ani ne tak na pohádky (jako Mooreovy knihy) nebo jiné fantasy (jako Pratchettovy první díly Zeměplochy), ale spíš na dračí doupě a místy i samotné fantazáky (čarocon). Přestože s Pratchettem je těžké srovnávat (i když Kedrigernův výlet do budoucnosti byl zdařilejší než Mrakoplašův) a Moore mě bavil více, nemůžu říct, že by mě Morressy neoslovil. Určitě ho ale považuji za "odpočinkového" autora. Něco, co si vezmete s sebou do nemocnice.

Práce s postavami není autorovou nejsilnější stránkou, na předloženém rozsahu jsem ale ani nic jiného nečekala. Příběh také nijak zvlášť nenapíná - dospělý čtrnář snadno uhodne, co bude dál a jak to dopadne.

Rozjezd prvního dílu je velmi rychlý, takže záhy je tu Princezna a její "Kvák!". Následují krátké epizody, z nichž ale žádná není vyloženě pamětihodná, když to vezmu dnešní optikou, ale všechny by mě velmi bavily v nižším věku.

Druhý díl už je trochu ucelenější. Princezně se na čaroconu přihodí drobná nehoda, která vyžene zápecníka Kedrigerna na spletitou výpravu. Zde mě bavila zejména část, kde už se objevil Conrad a na cestu vyjelo "společenstvo". Velmi dračákové. Následný pobyt v budoucnosti a scéna se Smrtěm mi silně připomněly Pratchetta a musela jsem se podívat, kdo dřív. Jako dítě by mě oslovilo rozpletení všech odkletí a zakletí. Ve svém pokročilém věku jsem to ale bohužel prokoukla s velkým předstihem.


Gotrek
03.09.2018 5 z 5

Velmi dobra dvojkniha,vyborny pribeh carodeje Kedrigerna a jeho Princezny :).

Neverdin
18.01.2015 4 z 5

Krásné, veselé a vtipné čtení. Četla jsem ji před mnoha lety, jako svou první fantasy knihu a musím říct, že lepší úvod do tohoto žánru jsem si ani nemohla představovat. Od té doby fantasy miluji a vděčím za to i tomuto autorovi. Děkuji.

south-west
31.03.2013

Krásný fantasy příběh plný úsměvných i velice vtipných pasáží. Takový "běžný" život čaroděje, který si zakládá na své dobré reputaci a jeho nově nabyté družky Princezny, která je stejně náladová jako každá jiná obyčejná ženská.
Přiznám se, že toto je jedna ze 3 knih, které dokážu číst víckrát.
Díky této knize miluji fantasy žánr.