Když kohout dozpíval

Když kohout dozpíval https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412367/bmid_kdyz-kohout-dozpival-xHN-412367.jpg 4 20 2

Když kohout dozpíval série

1. díl >

Historický román Když kohout dozpíval zachycuje složité období od dvacátých do padesátých let 17. století, tzv. třicetiletou válku. Děj se začíná odvíjet ve chvíli zdánlivého klidu večera po popravě českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze. Je to však ticho před novou válečnou bouří, která se vzápětí na dlouhou dobu rozpoutá. V románu se prolínají osudy několika skutečných postav naší minulosti, autorka se soustřeďuje zejména na vdovu po Kryštofu Harantovi Annu Salomenu, pozdější choť bezohledného a ctižádostivého Heřmana Černína. Zatímco se v Chebu blíží okamžik zavraždění mocného Albrechta z Valdštejna, rodí se v Žinkovech u Kokořova první potomci kamenického rodu Mukanů…... celý text

Přidat komentář

ludek.n
03.11.2022 3 z 5

Válka, kterou pozdější historici nazvou válkou třicetiletou, ničí zemi, přináší hlad, nemoci a utrpení jako ostatně každá válka. A nejenom válka, ale i nepravá víra, vyhání lidi z jejich domovů. Alena Vrbová si pro svůj historický román vybrala složitou pobělohorskou dobu, aby na osudech několika postav odlišných cílů i postavení ukázala, jak těžké bylo pro některé z nich obhájit vlastní přesvědčení, ochránit rodinu a uhájit život, zatímco jiní bezohledně tyli z utrpení bližních, přičemž jim nebylo nic vzdálenějšího než vlastní strádání. Přestože v jejím hledáčku jsou konkrétní osudy českého rytíře Jana Jiříka Haranta a jeho rodiny, ctižádostivého vašnosty Heřmana Černína, mocného generalissima císařských vojsk Albrechta z Valdštejna či prostého kameníka z Kokořova Linharta Mükena, pojímá svůj obraz doby daleko šířeji a plněji. To je současně plusem i mínusem tohoto dílka. Už od prvních stránek se totiž na nás valí nepřeberné množství jmen a vzájemných vztahů, které je těžké si zapamatovat a rozklíčovat. Notabene, když s každou další kapitolou přibývají další a další. Lavina se řítí vpřed a udržet si přehled je stále těžší a těžší. Jde to tak daleko, že je vám nakonec už jedno, kdo ke komu patří a proč dělá to, co dělá. Protestant nebo katolík? Bojuje v řadách císařských nebo proti nim? A jakou má víru? Je to úžasná historická mozaika, která však v určitou chvíli začala požírat sama sebe.

a.k
09.09.2019 3 z 5

Historický román z období 30 leté války, který primárně nezachycuje podrobnosti válečných konfliktů, ale předkládá obrázek života šlechty i obyčejných lidí ve válkou zmítané zemi. Hlavní roli zde hrají spletité vztahy v rodu Harantů a zároveň počátek jednoho kamenického rodu na našem území.
Čtení je trochu složitější, připravte se na archaismy v přímé řeči. Což ale u historického románu až tak nevadí. Vhled na politicko-válečné mezníky je trochu kostrbatý.
Co mě moc bavilo, je líčení osudů kameníka Linharta, to jsem si skutečně užívala.