Kdy umírá vojevůdce

Kdy umírá vojevůdce https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79575/kdy-umira-vojevudce-79575.jpg 4 30 4

Aneb Záznam o zkoumání života i smrti Jana Žižky, kdysi čeledína krále Václava, poté horlitele pro zákon Kristův obzvláštní

Přidat komentář

icewind
09.01.2022 5 z 5

Takové téma a tak málo komentářů....tak jeden přidám. Po vstřebání díla o Žižkovi od p. Čorneje nastala ideální chvíle pro prodloužení husitské jízdy a pro naplnění pořekadla, že nejen každá chvíle, ale i kniha má svůj čas. A že ten čas utekl naprosto fantasticky což se tedy dá říct v podstatě o všech autorových knížkách zaměřených zejména na historické pátrání. I sám Žižka by se jistě divil v jakých souvislostech a na jaká místa se jeho pravděpodobné ostatky všude dostaly :) Tolik práce, tolik pátrání, tolik hypotéz....věřím výsledkům, věřím, že slovo pravděpodobné lze v této souvislosti vypustit a zároveň mi přijde až neuvěřitelné, že to tak opravdu je. A pochopil jsem kdy vojevůdce neumírá.....

vilma0876
31.07.2020 1 z 5

Myslela jsem, že se jedná o životopis a čekala něco typicky napínavého, když to napsal Ivanov a ještě o Janu Žižkovi. Nejtlustší kniha, jakou jsem od tohoto autora četla - a nejvíc mě zklamala. Tohle je antropologická práce, čekala jsem historickou. Nezabývá se ani tak Žižkovým životem, jako analýzou Žižkových kostí a jejich přepravou z jednoho místa na druhé, nakonec ani všechny nejsou jeho.


šifrin
06.07.2020 5 z 5

Tato kniha mě učila používat v dějepise logiku a ve své podstatě změnila můj pohled nejen na naše dějiny. Kritický a analytický pohled mě od té doby vede při čtení knih i vyhodnocování dějinných událostí. Po "sametu" tato kniha vedla k prokletí té nové, moderní a hlavně manipulativní televize a osvobození se z jejího zničujícího vlivu.

Moiseiwitsch
11.01.2020 4 z 5

Jedna z lepších historických knih Miroslava Ivanova. Shrnující syntetizující životopis Jana Žižky. Na svou dobu kvalitní dílo, které zajímavým způsobem porovnává předchozí historickou produkci věnovanou našemu největšímu vojevůdci. Část závěrů, ke kterým autor dochází je více spekulativní než historicky podložená např., že Žižkovu smrt zavinila jeho špinavost resp. to, že příliš neholdoval hygieně.