Kat čeká

Kat čeká https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31438/bmid_kat-ceka-Zmq-31438.jpg 4 70 15

Malíři portrétů Charlesi Cordayovi zbývá pouhých sedm dní života. Byl shledán vinným z vraždy a je odsouzen k smrti oběšením. Vyšetřovatel Sandman poznává příliš mnoho lidí, kteří se snaží jeho vyšetřování mařit. A má teď posledních sedm dní na to, aby vyrval nevinného muže ze spárů nejhladovější šibenice v Evropě. Začíná nemilosrdný závod s oprátkou... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Gallows thief , 2001


více info...

Přidat komentář

Luigi1
20.11.2023 4 z 5

Začátek takový pomalý ale pak tošlo dobrá detektivka

alekis
20.03.2022 5 z 5

Tanec na konopné oprátce
Zatančíš si na oprátce morris dance,
nežli upadneš v svůj poslední trans
a odebereš se tam, kam patříš...
Ani v smrti nejsme rovní, žádní bratři!
Myslí si každý na sebe, že přijde rovnou do nebe...
Kdepak, nejspíš se, někteří, spolu potkáme v pekle...
Taky dobrý, tam budeme aspoň v teple... :-)

SPOILER
V první jarní den by měla čtenářka s motyčkou v ruce vyrazit do zahrady a nikoliv číst tuto historickou detektivku s výmluvným názvem. Jenže občas to nejde, odtrhnout se, a nešlo to ani v tomto případě, protože závěr případu byl napínavý jak šráky!
Nebudu popisovat děj, lze snad jen říct, že hlavní hrdina je sympaťák, kapitán od Waterloo, ne vlastní vinou zchudlý, a bez snoubenky, kterou však stále miluje... Jenže její matka si přeje bohatého ženicha, nejlépe šlechtice, a ne ubožáka v roztrhaných botách. Ostatní postavy, které jsou zde proto, aby kapitánu Sandmanovi pomohly rozluštit případ vraždy, si rovněž získají čtenářské sympatie.
Není to žádný šílený krvák s mučením a úchyly. Vraždí se tady zas, jak již po vícekráté opakuji, pro prachy! Money... money... A vo tom to je!
A teď upozornění - varování: možná někdo stejně jako já rád jí a přitom čte, nebo rád čte a přitom jí, dle gusta, ale tentokrát nedoporučuji! V prologu je tak dokonale popsána situace ve věznici Newgate, že se mi při tom opravdu jíst nedalo... :-)
Na veliké nadšení tento příběh není... ale skvěle představená stará dobrá Anglie se vším všudy, včetně průběhu věšení zločinců na šibenici, nemá chybu! Opomněla jsem: v úvodu je oběšena chuděrka mladá služebná za krádež perlového náhrdelníku - popsáno velmi naturalisticky, brrr!, a posléze se dozvídáme, že po čase byl náhrdelník nalezen jeho majitelkou zapadlý za pohovkou...
Kdo má rád krimi v starodávném hávu, najisto si to užije! A i s tou snoubenkou, jak alespoň naznačeno, to skončilo k plné spokojenosti romantické duše čtenářky :-).


Šnek86
15.10.2021 3 z 5

Oddechová vyšetřovačka postavena na reálných základech a historii popravování v Anglii.

Igor1311
26.11.2020 4 z 5

Po tradičných historických románoch sa Cornwell pre tentokrát preorientoval na detektívku zasadenú do obdobia tesne po páde Napoleona. A vznikol z toho veľmi podarený príbeh. V hlavnej postave kapitána Sandmana môžeme badať prvky nám už známeho majora Sharpea. Obaja sú vyslúžilí vojaci, správne drzí a odvážni a neradno im skrížiť cestu.

Richie1
16.06.2020 4 z 5

Cornwell výborný jako vždy. Tentokrát překvapivě spíše detektivka než historický román, ale historické kulisy Londýna krátce po napoleonských válkách jsou perfektní. Zajímavé (i když na naši dobu skoro poněkud morbidní) jsou popisy veřejných poprav, které se tehdy ještě stále provozovaly. Hlavní hrdina mi byl sympatický, děj byl dobře plynoucí bez zádrhelů, závěr patřičně dramatický - prostě příjemná oddechovka mého oblíbeného autora. 75%

OlafSveinsson
12.12.2018 4 z 5

Po dlouhé době zase jedna detektivka. A ne špatná. Příjemné hlavní postavy, realistické prostředí a děj s rychlým spádem. Posledních sto stran jsem už musel zhltnout, i když už se mi zavíraly oči.

Ferry9
05.04.2018 5 z 5

Dobrá detektivka :).

Jack Bauer
03.11.2017 1 z 5

Prolog mě příjemně navnadil, ale jak jsem se hlouběji nořil do knihy neustále jsem ubíral na hodnocení. Asi ve tři čtvrtě knihy jsem to vzdal: Bylo mi naprosto šumák, jak to dopadne, k zachraňovanému gayovi jsem si nevytvořil žádný vztah a zdálo se mi, že se víc řeší kriket a vzpomínky na bitvu u Waterloo než cokoliv jiného.Bez nějakého většího napětí, nejhorší historický román co jsem četl.

arne
01.02.2017 4 z 5

Začátek se mi pomalu vlekl, ale pak se děj rozběhl. Ale vraha jsem poznala už v polovině knihy. Za mne 4 hvězdy.

Peleus
23.06.2016 3 z 5

Oddechové, dobrodružné čtení, a to myslím v nejpozitivnějším významu obou slov! Od začátku však musíte přistoupit na tato pravidla: nehledat kdovíjakou logiku, akceptovat místní humor a obraty typu "zakřenil se, zazubil se, dodala a obdařila oslňujícím úsměvem...", nepihnit a jednoduše se nechat unášet autorovou příběhovou konstrukcí.
___________________________________________________________________________
B. šel první a kroutil hlavou. „Nerozumím tomu,” brumlal si, „ženský si pořád naříkaj, že svět není spravedlivej, protože o všem rozhodujou mužský, ale zatím prosaděj úplně všechno, na co si vzpomenou. Všimnul jste si toho, kapitáne? To je pořád stěžování na to a na ono, ale kdo potom nosí hedvábí, zlato a perly, eh?”

Ben Nevis
09.02.2016 3 z 5

"Povalují se tu jako indické koberečky..."

Na Cornwella rozhodně slabší kousek. Lehce čtivý román, kde nechybí romance, nebezpečí, akce, ale... Bohužel je to nedotažené a v závěru brutálně useknuté. Celá patálie s Meg mi přišla postavená na hlavu. Jako by autor chtěl pouze odlehčenou formou popsat spravedlnost a popravy v 19. století, ale s příběhem se trápil.

moudivlacek
24.12.2015 4 z 5

Byla to moje první kniha od tohoto autora a rozhodně ne poslední. Líčení tamějšího vězení a postupy při popravě byly velice věrohodné. Dokonce jsem měla při tom pocit, jako bych tam byla u toho taky.
Dobrá kniha

Ládja
15.10.2015 3 z 5

Kdyby to byla prvotina, tak proč ne. Ale takhle mi to přišlo moc jednoduchý Jako kdybych četl dalšího Sharpa. Nic extra. Zajímavé popisky toho, co dělal kat před popravou, ale jinak průměr. Ale do sbírky patří a přečtení nelituji(četlo se to samo, jako většina knih pana Cornwella).

mpb1913
18.02.2015 3 z 5

Dost jednoduchý, místy až dětský děj jako vystřižený z francouzkých filmů o tulipánech. Hlavní hrdina je klaďák až na půdu, někdy byl fakt na pár facek. Autor už napsal lepší díla.

klokan.1905
05.03.2014 5 z 5

Další ze skvělých kousků od Bernarda Cornwella....
Skvěle popsané detaily před popravou, v průběhu popravy i po ní.
Příběh bývalého vojáka Sandmana, který se snaží zjistit pravdu ohledně vraždy, kterou měl dle soudu spáchat malíř portrétů Charles Corday, a byl za toto odsouzen k trestu smrti oběšením... Vše vyšponované až do samého závěru, určitě stojí za přečtení!!!!