Ohnivé znamení

Ohnivé znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275061/bmid_ohnive-znameni-65e8d64936ca7.png 5 599 159

Nález lidských ostatků v podunajských lesích přivede Barbariče na stopu bezohledných lupičů a překupníků s otroky. Notář musí povolat na pomoc Steina a Jaroše. Společně putují do Prešpurku, který se po pádu Budína stal hlavním městem Uher. Zdánlivě jednoduchý případ se rychle zkomplikuje. Vyšetřovatelé musí zjistit, jak únosy mladých žen souvisí s odvěkým soupeřením měšťanů s hradní šlechtou, tajemnou sebevraždou bývalého rychtáře a hlavně běsněním přízraku, jehož oběti bývají nalezeny s ohavnými popáleninami. Poslední, co Prešpurk v předvečer voleb a velkého výročního jarmarku potřebuje, je rozsáhlé vražedné spiknutí Ve třetím románu cyklu historických detektivek Juraje Červenáka ožívá dobová Bratislava. V napínavém příběhu se splétají místní strašidelné pověsti s historickými souvislostmi a působivě vykreslenou atmosférou města a jeho okolí.... celý text

Detektivky, krimi Literatura slovenská Historické romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Ohnivé znamenie , 2015


více info...

Přidat komentář

Atlantis
30.03.2024 3 z 5

Velkou část knihy jsem si říkal všechny ty klasické plusy Steina a Barbariče - lehký, příjemný jazyk, skvěle vystihnuté historické prostředí, humor. Pak ale přišel závěr druhé třetiny a m\ jsme vyslýchali už osmého podezřelého podle mustru: Neudělal jste to? // Vám já nic říkat nebudu // Máme papír z Vídně!! // Na ten já prdím.// A já se začal neskutečně nudit. Uznávám, že finální propojení s jinou slovenskou legendou mne (překvapivě) nenapadlo, ale doufám, že příští díl bude trochu svižnější.

mnohoknih
29.03.2024 5 z 5

Nevím, jestli se mi na téhle sérii líbí víc detektivní nebo historická část. Nebo to, že je to tak neuvěřitelně napínavé, že je to až thriller. Zase je tam i mysteriózní prvek, ale tomu věří jen prostý lid 16.století a trochu kapitán Stein. Tentokrát byl ještě víc úzkoprsý, ještě víc nabručený. Musel totiž nocovat v nevěstinci. Notář Barbarič se náhodně připletl k případu, jehož rozsah a dosah nikdo netušil. Fuj, kam se hrabe severská krimi! Takového mučení. A kdo všechno z vyšší společnosti do toho byl zapletený! Dokonce to jednu chvíli vypadalo, že Jaroš bude zabit! Strašná představa. Vynikající díl!


konicekbily
25.03.2024 5 z 5

Trojice statečných hlídačů právních jistot občanů rakouské říše se ponořila na území současné Bratislavy do odhalování záhad při mizení mladých děvčat. Ne všichni jim jsou nápomocni a tak se většinou musí spoléhat na sebe. Líbí se mi osvětlení tehdejší historie - je pro mne novinkou.

Marcik7
09.03.2024 5 z 5

Tahle trojka mě baví, i když doba, ve které žili, nebyla vůbec pro nás lákavá - na druhou stranu co by dnes chodilo po ulicích bezrukých nebo přinejmenším s cejchem vypáleným na čelo.jen těch mrtvol pomalu v každé kapitole bylo trochu moc. Kapitán Stein, notář Barbarič a kaprál, každý úplně jiný a spolu neodolatelní. Těším se na další jejich dobrodružství.

Čmeláček
18.01.2024 5 z 5

Návštěva Prešpurku na přelomu 16. a 17. století mě takhle v knize hodně bavila, ale že bych tam tenkrát chtěl žít, tak to fakt ne! Všude smrad a svinstvo na každém kroku, to si s klidem odpustím :-). Ale jako detektivka, ve které hrají prim Stein, Barbarič a Jaroš, tak to funguje na výbornou. A já se už teď těším na další!

Adiemus
27.12.2023 5 z 5

Nevím, jestli je to záměr autora nebo jen můj dojem, ale připadá mi, že v tomto díle Červenák vyprofiloval kapitána Steina jako cholerika, notáře Barbariče jako sangvinika a kaprála Jaroše jako melancholika. Snad proto jim to přese všechny rozdíly dohromady funguje. A Marek Geišberg jejich rozdílné verbální projevy velice dobře interpretuje.

annes
15.11.2023 5 z 5

Po delší pauze od prvních dvou dílů jsem se na tenhle opravdu těšila.
Čekala jsem víc tajemna, ale rozhodně jsem nebyla zklamaná, spíše bych řekla, že mě to nadchlo mnohem víc než bych čekala.
Zatím se tímhle dílem celá série dostala do vrcholku mého žebříčku.

Witchann
04.11.2023 4 z 5

Další skvělý dílek do napínavé a sakra čtivé série! S konečnou platností řadím pana Červenáka k mým oblíbeným autorům.

Tomas20042004
27.10.2023 5 z 5

Ďalší super príbeh tentokrát z Prešporku. Ten opis hlavného mesta no muselo to byť v tej dobe zaujímave. Samá špina a smrad a samozrejme vraždy.
Dej bol plný zvratov a prekvapení. Samozrejme
nechýbalo veľa mučenia a vrážd. Tentokrát mal kaprál Jaroš veľa práce. Zatiaľ najlepšia kniha zo série.

Ladys
04.10.2023 5 z 5

No, byla to jízda. Samý únos, samá vražda. Atmosféra houstne. Podezřelí jsou snad všichni, kdo se příběhem mihne.
Do toho popis historie Prešpurku počátku 17. století, politika, intriky a nevraživost mezi hradem a městem.
Ideální čas a prostředí pro vyšetřování vražd a únosů.
Barbarič a Stein mají opět plné ruce práce a Jaroš pro ně odvedl velký kus špinavé, ale potřebné práce.
A rozuzlení zamotaného případu pro mě bylo perfektní, ale přiznám se bez mučení, že překvapivé.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem.
Mlha v noci zhoustla a ráno se odmítala zvednout, nalezení ocejchovaného těla s ohnivým znamením.........
Každý se jednou dopustí chyby.
Bravo pane Červenáku .

J0hn
02.09.2023 5 z 5

Notář Barbarič, kapitán Stein a kaprál Jaroš opět nezklamali. Tentokrát v příběhu který se inspiroval Čachtickou paní.

Harold
26.08.2023

Bylo to naprosto perfektní. Začátek perfektně napínavý, příběh byl velmi spletitý a rozuzlení kvalitní a překvapivé. Doporučuji i audioknihu, je skvěle namluvená. Bratislava - Prešpurk jako dočasné hlavní město Uher rozhodně nezklamala. Prostituce a chod města byly perfektně popsány. Z knih autora mám zatím vždy pocit, že se ocitám na popisovaném místě. Konec 16. stol. je velmi zajímavá doba.
Škoda, že další Slováci málo hledají svoji minulost v tisícileté historii Uher.

Andrea81
26.08.2023 4 z 5

Tuto sérii mám ráda, nezklamalo, jako vždy.

LenkaDv
19.08.2023 5 z 5

Opět další skvělá kniha. Mě toto prostě baví.

Opatov
16.08.2023 5 z 5

Další z bezvadných historických detektivek se Steinem a Barbaričem. Tentokrát na známé téma. Hezky se četlo.

Johny_H.
26.07.2023 5 z 5

Nádherně napsaný příběh s překvapivým vyústěním i samotným koncem. Který na konci když se to pořádně rozjede cca 320 strana dáte na jeden zátah. Škoda jen že Jaroš se objeví déle v příběhu do 100 stránky.

tlllk
11.07.2023 5 z 5

Príbeh si udržal vysokú čitateľnosť a prostredie rodného Prešporku bolo len bonusom i keď musím priznať že nie vždy mi to zapadlo do to toho čo som si pamätal z výletov "spoznaj svoje mesto". Tak čo, na budúce bude aj Jánošik ?

Timkim
30.06.2023 5 z 5

No kdo by to řekl, jak se příběh krásně vyvine díky jedné ruce v psí tlamě. Opět skvělý příběh ze kterého je cítit a to doslova, bída, špína a zápach. Výborné vykreslená atmosféra, občas až drsné realistická. Vyšetřování se, jak již je zvykem zamotá a je pouze na dedukci vynikajícího tria, aby tomu přišli na kloub. Nevím, koho z nich jsem si oblíbil nejvíc, protože nesourodost jejich povah je do očí bijící, ale dohromady jsou jeden skvěle fungující tým. Jediné co mě malinko vadilo, jak se neustále oháněli pověřením. Jinak v pořádku. Takže Juraj opět nezklamal a dnes za plno.

TomHr
02.06.2023 5 z 5

Od začátku správně temné, tak jak to Červenák umí. Příběh je spletitý, uprostřed možná až zdlouhavý, ale na konci nabere zase správné otáčky. Nechybí samozřejmě Steinovo brblání ani Barbaričovy milostné pletky, také Jarošovy speciální vlohy přijdou vhod. Někteří z pachatelů jsou známí hned na začátku, stále však není jasné, kdo další je zapleten do obchodu s mladými dívkami. A tak vyšetřovatelé sledují stopy od osob snížených přes měšťanstvo a úřednictvo až po šlechtu a zločinci jsou v dramatickém a překvapivém finále vypátráni.