Josefu Švejkovi je 30 milionů let - eseje ze třetí kultury v roce 2001/2002

Josefu Švejkovi je 30 milionů let - eseje ze třetí kultury v roce 2001/2002 https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25441/josefu-svejkovi-je-milionu-let-eseje-ze-treti-kultury-v-roce-25441.jpg 5 7 3

Častá námitka, že v každodennosti lidé vědecká fakta a souvislosti znát nepotřebují, je lichá. Kromě toho, že se o ně každodenní život opírá a bude opírat stále víc, je život daleko víc než pouhá každodennost. Nevědomí lidé jsou snadněji manipulovatelní a zneužitelní. Otázka tedy nezní, zda lidé mají nebo nemají vědecká fakta a souvislosti znát, ale spíš kolik jich mají znát a jakých, a zejména jak se s nimi zachází. A co vy? Co je nejvýznamnější objev a vynález posledních 2000 let pro vás? Jistá paní, která přivedla na svět a dokázala dobře vychovat houfeček dětí, sdělila, stejně jako několik účastnic a účastníků Brockmanovy ankety, že za nejvýznamnější vynález posledních dvou tisíciletí považuje hormonální antikoncepci. Navíc přidala automatickou pračku...... celý text

Přidat komentář

Taťka Hraboš
28.12.2017 5 z 5

Některé eseje - pro náročnost tématu - hůře čitelné, jiné lépe, ale všechny výborné. I dnes - po cca 15 letech od vydání - má tahle knížka soustředěnému čtenáři co říct. Zakončena - velmi příhodně pro tento sváteční čas - kapitolkami o štěstí.

R.E.M.
06.10.2016 5 z 5

Spokojenost s knihou bude do značné míry souviset se zaujetím čtenáře pro daný obor a téma. Pan František Koukolík svým střízlivým a solidním způsobem zachycuje témata a informace z lékařství, biologie, ale i dalších oborů, dává je jak do vzájemných souvislosti, tak do souvislostí s dalšími jevy. Pro utvoření názoru přidává čísla, statistiky. Autor dokáže psát velmi srozumitelně (výjimka u jedné kapitoly potvrzuje pravidlo). Jestě dodám, že pozitivně oceňuji uvedené prameny, odkazy i mnohé rozšiřující poznámky.

Josefu Švejkovi je 30 milionů let je hodně dobrá kniha, ve které autor dokázal i mnohokrát omílané téma v textech nebo médiích obohatit tak, aby zvídavého čtenáře zaujaly. Tím chci nenápadně naznačit, že mě kniha dokázala zaujmout. Na 95 %. Doporučuji k přečtení všem, které baví brouzdat se informacemi z vědeckých kruhů, informacemi o společnosti a našem světě, všem, kteří se nebrání přemýšlet o přečteném.


rossx
03.08.2016 3 z 5

Stále stejné, zajímavé informace podané naprosto nečtivým způsobem. Beletrie není vědecký článek.