Analfabetka, která uměla počítat

Analfabetka, která uměla počítat https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191857/mid_analfabetka-ktera-umela-pocitat-nl2-191857.jpg 4 4202 936

Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Romány

Vydáno: , Panteon
Originální název:

Analfabeten som kunde räkna , 2013


více info...

elexmil
elexmil
06.02.2024 4 z 5

Vyhraněné absurdní situace jedna za druhou, místy jsem se smála nahlas, místy to poněkud drhlo.

uzivatel6305
uzivatel6305
10.12.2023 5 z 5

Tohle je prostě moje knížka, hned po Staříkovi na 2.místě. Pan Jonasson je geniální, má ohromné historické znalosti, které dokáže neskutečně proplést. Jeho humor je nepřekonatelný, tedy pro ty, kdo mají rádi ironii a sarkasmus jako já. Jeho popis blbců a idiotů je opět bezkonkurenční a jeho fantazie asi nemá žádné hranice.

Nevím pokolikáté jsem už Analfabetku četla/poslouchala, ale určitě to nebylo naposledy. Moc nechápu to nízké hodnocení.

Já doporučuji všem Nesucharům.


Sitting-Bull
Sitting-Bull
10.12.2023 2 z 5

Nenadchne a vlastně (hraničně) ani neurazí. Stoletý stařík byl zábavný svým zdáním uvěřitelnosti. Zde byl příběh přitažený za vlasy až moc, což Analfabetce z mého pohledu dosti ublížilo. Knihu jsem dočetla, ale hodněkrát jsem už měla ruku nataženou, že ji odložím... Jenže jsem chronický dočítač, tak jsem to nakonec dala...

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
27.11.2023 4 z 5

Ačkoliv mě postava Nombeko byla sympatičtější než Alan z předchozí knihy, tak celkově se za mě jedná o slabší počin.

Přesto pořád skvělé

Mystifica
Mystifica
19.11.2023 3 z 5

Vtipné a ctive samozřejmě docela pritazene za vlasy, ale za mě lepší než Stolety stařík.

Nathally
Nathally
10.11.2023 4 z 5

No musím říct, že mi to dalo docela zabrat. Některé pasáže mě vůbec nebavily a od některých jsem se nemohla odtrhnout. Pobavila jsem se a musím říct, že jsem nečekala, že to dočtu. Ale jsem ráda, za to, jak to dopadlo. Nombeko si to zasloužila to co, čím vším si prošla. Její příběh se mi docela líbil.

mila2411
mila2411
27.10.2023 5 z 5

PARÁDA! Za mě asi NEJ... kniha od JJ. O malinko, kousek lepší než Stařík a ten je geniální. Výborný příběh, sqělé (ne/uvěřitelné) postavy, v JARu i ve Švédsku to neuvěřitelně odsýpá a hlavně BAVÍ. Parádní kniha a naprosto famózní audiokniha: Martin Stránský si to také užíval a je to hodně znát.

jozor
jozor
12.09.2023 2 z 5

Daľšia veľmi zdĺhavá blbosť...

Borntobike
Borntobike
27.07.2023 3 z 5

Stařík se mi líbil víc.

puczmeloun
puczmeloun
23.06.2023 2 z 5

Ano, přiznávám, že jsem se do knihy pustil s tím, že se mi docela líbil stařík. Tato kniha je ale - dle mého názoru - snaha o jeho nápodobu, avšak nepovedená. Děj mnohokrát skončí a pak se zase rozeběhne, oproti staříkovi nebylo mnoho míst kde bych se smál a tlačení na pilu v otázce politiky (jak švédské tak mezinárodní) bylo až moc silné, zvláště, když ani není jasné, co vše je ještě autorova nadsázka a co už je výmysl. Škoda, Jonassona si už tak asi nikdy neotevřu...

Aligi
Aligi
01.06.2023 5 z 5

Příběh typu "to nevymyslíš". Za mě super oddechovka.

zaba.zuzla
zaba.zuzla
12.05.2023 5 z 5

Četla jsem bezprostředně po staříkovi, takže už jsem na tento styl a humor byla dá se říct připravená a možná i trochu zvyklá. Skvělá a svižná kniha. Další knihu autora nechám uležet, aby mě potěšil tento styl znovu.

mauglie
mauglie
07.05.2023 3 z 5

Po staříkovi 2. kniha od Johansona. Vtipné, lehké, ale inteligentní čtení. Už mě to ale tolik nebavilo a asi už knihy vyhledávat nebudu, trochu se to celému staříkovi podobalo. Dokonce i atomová bomba...

betička
betička
04.05.2023 5 z 5

Velmi příjemné čtení, plné absurdních situací ...
Samozřejmě styl humoru a psaní je totožný s jinými autorovými knihami, ale mě je příjemné si čas od času přečít něco takového oddechového, ale ne úplně hloupého.
Některé myšlenky se mi moc líbily a bohužel byly i pravdivé :-) např. Nombeko si pomyslela, že se přestěhovala ze země, kde většina obyvatel postrádá volební právo, do země, kde by ho většina obyvatel raději mít neměla ...

VerraR
VerraR
17.04.2023 5 z 5

Kniha se mi moc hezky četla, vtipné, odpočinkové čtení. Moje první kniha od tohoto autora, už se těším na Staříka :)

kikiw
kikiw
01.04.2023 1 z 5

(SPOILER) Druhá a poslední kniha od Jonase Jonassona, kterou jsem četla. Měla jsem pocit, že už jsem ji někdy četla a nemůžu se ubránit tomu, že autor vykradl sám sebe. Prakticky totožná zápletka, děj a rozuzlení. Ačkoli zde je hlavní postavou žena, která dovrší v knize 48. narozeniny na rozdíl od stoletého staříka. Ona analfabetka je velmi inteligentní a učenlivá, tudíž záhy přestává být analfabetkou. Postavy jsou velmi ploché, žádnou jsem si nedokázala oblíbit a některé mě vytáčely k nepříčetnosti. Absurdní řešení situací a nekompetence těch, co mají mít alespoň nějaké zkušenosti a rozum mi připomínalo chování medvídka Pú. Přemýšlela jsem, jestli knihu skutečně napsal člověk nebo je to už výtvor AI (zadání by mohlo znít asi jako: "Napiš mi knihu podobající se té předchozí, ale obsaď do hlavní postavy ženu z Afriky.") Chápu, že to bude pro hodně čtenářů oddychovka na jedno odpoledne, ale já se zoufale nudila. Dokonce tak moc, že nelením napsat takový komentář :).

Belforn
Belforn
09.03.2023 4 z 5

Druhá kniha od tohoto autora, kterou jsem četl. Nechci ji porovnávat se Stoletým staříkem, ale musím říct, že jsem se i po celou dobu čtení této knihy nesmírně bavil. V knize je velmi pěkné téma, skvělé absurdní situace - na kterých si autor dává záležet, opět bezvadně vykreslené postavy. knihu rozhodně doporučuji jako odpočinkovou četbu.

klmonkaa
klmonkaa
08.03.2023 5 z 5

Absolútne dokonalá próza, pobavila, zaujala, nenudila ani na sekundu napriek rozvláčnym popisom všetkého a všetkých situácií. :-)

raty
raty
27.02.2023 5 z 5

Skvělý, vtipný a odpočinkový příběh. Bavila jsem se od začátku do konce.
Nombeko a všichni její průvodci životem (jedním z nich je atomová bomba) vytvořili úžasnou směsku charakterů a spoustu prostoru pro jednu absurdní situaci za druhou.
Vyslechnuto jako audio

grizlinka
grizlinka
23.02.2023 4 z 5

Kniha mě bavila. Už mám přečtené oba staříky, takže je to taková jiná verze na podobně zvláštní situace.