Nekromant Johannes Cabal

Nekromant Johannes Cabal https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120162/bmid_johannes-cabal-nekromant-johannes-c-K8O-120162.jpg 4 145 38

Johannes Cabal série

1. díl

Johannes Cabal je brilantní vědec, který před lety upsal duši Ďáblu, aby si osvojil umění nekromancie. Bohužel pro něj se záhy ukázalo, že duše je k jeho výzkumu potřebná – a tak pro ni sestoupil až do ohnivých jam pekelných. Znuděný Lucifer mu pak navrhne sázku: pokud mu Johannes do roka a do dne nepřinese sto duší, přijde o život a zůstane zatracený navždy. A aby byla sázka ještě zajímavější, Satan mu k tomuto účelu zapůjčí kočovný karneval. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Johannes Cabal the Necromancer , 2009


více info...

Přidat komentář

Thalin
11.08.2023 3 z 5

Začátek mě opravdu bavil a lehce se mi kniha četla. Ale pak to pro mě dějově ztratilo tempo a místy jsem se docela nudila. Ze začátku mě u toho asi nejvíc držel humor, třeba ta část v pekle a jak se Cabal dohaduje s Luciferem byla skvělá. Ale jak potom putuje s karnevalem, tak humor ubyde a děj se trošku táhne.

Mrshodan
11.02.2023 4 z 5

Opravdu se nejedná o horor. Spíš, jak níže moc pěkně píše tanuki - zanícený vědec se může ve svém zanícení pořádně zvrhnout.
Johannes není příjemná osoba. Ale jeho střety s dalšími postavami byly plné jadrného humoru. A mě ten humor sednul. I ten příběh.


vodovodnice
30.04.2022 3 z 5

Na knížku jsem se těšila, po přečtení recenzí a když se konečně dostala na tuto knížku řada, četla se hezky, ale přišla mi taková průměrná. Horor jsem tam hledala marně :-( .
Přišlo mi to jako pohádka pro náctileté, chtěla jsem zkusit něco co běžně nečtu a tahle knížka mi nesedla.
Není špatná, čte se dobře, je tam zajímavý děj, ale nějak to pro mne byla nuda.

tanuki
27.03.2021 4 z 5

Pokud jste zapálený vědec každým coulem, může se Vám stát, že se dostanete do fáze, kdy pro objasnění objektu svého výzkumu obětujete cokoliv. Johannes je mírně namyšlený a arogantní elegán a snob. Myslí si o sobě, že dokáže přechytračit úplně každého, ďábla nevyjímaje. Dohodne s ním tedy obchod, čímž mu začíná krušný rok na kolejích s ďábelským karnevalem plným pekelných bytostí a stvůr všeho druhu. Aby však na to nebyl sám, nejdříve k podniku přivede i svého bratra, kterého však musí vysvobodit ze šlamastyky, do které ho před lety sám dostal.

Úvod skýtá mnohé přísliby do budoucna, ale jakmile se ďábelský karneval rozjede, kniha trochu ztrácí na tempu a popisuje pouze sled událostí, které ve vztahu k hlavní zápletce mají jen okrajový význam. Tento směr vyprávění může být pro čtenáře mírným zklamáním, ale není důvod si zoufat, i tak se jedná o zajímavé příhody, které nás pomalu zavedou ke konci ďáblem stanoveného času k provozování karnevalu. Dostáváme se k okamžiku, kdy "karneval sváru naposledy otevře svou bránu a všechno se monumentálně podělá". Napětí začne stoupat, události dostávají spád, Satan intrikuje jako zběsilý, Johanes se nechce nechat zahanbit a navíc se vyostřuje konflikt mezi bratry a jejich vnímáním morálky, což Johannesovi na klidu nepřidá.

Je těžké držet palce a fandit někomu s tak pokřivených charakterem, jako má Johannes. Ale přece. Na druhé straně stojí sám velkorohý a lidské plémě má tendenci držet proti pekelníkům při sobě, i když jeho zástupcem je člověk veskrze pochybný a nejednoznačný. Naštěstí závěr dává naději, že v něm přece jen jiskra lidství stále mihotá.

Elevant
17.03.2020 5 z 5

Autor je přirovnáván k Pratchettovi, ale já vidím velkou podobnost s Johnem Connollym a jeho knihou Brána do pekla. Obě knihy jsou výborné,
Nekromant je spíše humorná kniha -hlavní (anti)hrdina disponuje nádherně štiplavým cynickým humorem.
Ačkoliv je příběh výborný (podle mého by bylo zajímavé ho zfilmovat, jako film ve stylu Tima Burtona), ke konci nastává obrat ve vyprávění, příběh je zaměřen na vedlejší postavu, která je de facto nepřítelem hlavního hrdiny a čtenáři tady není jasné, komu vlastně fandit.

elven3
25.12.2019 5 z 5

Knížka mě bavila od začátku až do konce. Líbila se všem, kterým jsem knihu doporučila. Miluji sarkasmus

pinkhair346
02.11.2019 2 z 5

Mno. Ač jsem během čtení této knihy pravidelně bombardovala své blízké rozhořčenými zprávami o tom, jak je Nekromant neucelený, nesmyslný a pro čtenáře neuspokojivý, z nějakého zatraceného důvodu objednávám další díl (v angličtině, neb u nás nikdy nevyšel). Takže ano, navzdory tomu, že je Johannes Cabal postavou vpravdě nesympatickou a charakterově nedotaženou, chci se dovědět, co s ním autor dále zamýšlel.

Gracian1964
19.10.2019 3 z 5

Kniha kúpená v antikvariáte za 2,50 eura. Kua, neviem, čo si mám o tom myslieť. Každopádne, dočítal som ju a miestami sa bavil, dobrá irónia aj sarkazmus. Len som získal dojem, že som vstúpil do deja, kde neviem, čo bolo predtým a čo bude potom. A nie som si istý, či ma to vôbec zaujíma. Pochopil som, že toto je len istá časť. Len si nie som istý, či túžim čítať aj tie predchádzajúce, či pokračujúce? Tak sa teda pýtam sám samého seba : Chceš to čítať, Janúšik? A tu je odpoveď : Nestem....

ThomasRuhe
01.05.2019 2 z 5

U téhle knihy jsem vůbec netušil co mám očekávat. Z anotace jsem usoudil, že by to mohlo být zábavné čtení z trochu jiného soudku, než jsem zvyklý.
Nakonec mě to moc nebavilo, kniha si své fanoušky asi našla, ale já k nim nepatřím.

Sahir
09.09.2018

dobrej humor,bavil jsem se až do konce

tsal
26.01.2018 4 z 5

Musím přiznat, že jsem ke knize byla značně skeptická. Na jednu stranu to znělo skvěle. Na druhou stranu mám s podobným typem humorné literatury neveselé zkušenosti. Trvalo mi proto roky, než jsem Cabalovi dala šanci. A víte co? Ono se to vyplatilo!

Jonannes Cabal je fascinující postava. Ne milá, příjemná nebo blízká, ale fascinující. Dost často mu chcete dát jednu přes ústa, což je pocit, který vzbuzuje skoro v každém. Skvěle ho vyvažuje jeho bratr, kterého byste nejraději potlapkali po rameni a objali ho. A pak dál sledovali, jak se spolu ti dva moří, protože dynamika jejich vztahu byla zkrátka zajímavá. Prostředí karnevalu zde bylo v rámci hororové atmosféry využito do mrtě, a přestože Howard nepřišel s ničím vyloženě novým a inovativním, je jeho nápad svěží a snadno vás vtáhne. A pak je tu humor! S tím mívám problémy. Vlastně už se humorným knihám raději vyhýbám (nejsem suchar, jsem divná). Tady ovšem fungoval v celé své parodické, kousavé, sarkastické kráse. Kniha si uměla udělat srandu ze všeho včetně sebe samé a fungovalo to. Jedinou výtku mám tedy až k poslední třetině, kde text ztratil dech a do závěru už se jen doploužil. Škoda, přeškoda. Četby však nelituji a hodlám v sérii navzdory absenci překladu pokračovat. A toho překladu je tak chodem mimo škoda, protože se povedl.

"Hlavonožčí Hlavoun spí, ačkoliv mrtvý je,
v strašném městě R'lyeh pod mořem se ukryje.
Sny, co mívá v hlavě, realitu promění.
Občas na svět skákne, čistě pro potěšení.

Áúúú! Ftang! Ftang! Yog-Sothoth!
Na ulicích shoggoth nadělá rachot.
Jak pěkně jeho pokřik "Tekeli-li!" zní,
čeká nás chvilka epesní.

Cabal si matně vzpomínal, že hudební génius, který se rozhodl uvést Necronomicon: Muzikál se dočkal všeho, co si zasloužil: peněz, slávy i roztrhání na kusy neviditelnou obludou."

Maryčka
01.01.2018 5 z 5

Ironie a sarkasmus na každém rohu. A překvapení na konec, které mě naprosto dostalo!

trudoš
01.11.2017 4 z 5

Tahle kniha je jednoduše báječná. Nápaditá, humorná i originální, s intelektuálním přesahem a vymazlenou zápletkou. Co mě přitom okouzlilo nejvíc, byla opojná atmosféra pojízdného karnevalu plného podivuhodných monster, falešných her a nejasných proroctví. S tímhle spektáklem jezdí principál Johannes Cabal po světě a sbírá duše ďáblovi, aby vykoupil tu svou vlastní. Jenže vsaďte se někdy s otcem všech lží... Leda nejste-li sám ještě větší lhář.
Prvotina Jonathana L. Howarda je plná břitkého humoru, skvěle nakombinovaného s magií hrůzostrašných historek z přelomu století. Hraje přitom na notu absurdních hodnot společenského života, které se mění se stejnou pravidelností, jako roční období. Děj je v první půlce především sledem různých epizod, teprve druhá část knihy nabídne celistvější zápletku. Zde však už vyprávění trochu stagnuje, jako by autor ty nejlepší nápady zužitkoval příliš brzy a nevěděl, co psát dál. Přesto by mě vážně moc zajímalo, jak se celá série vyvíjí v dalších dílech.

snupko
19.02.2017 4 z 5

Veľmi čtivé čítanie, nevyžaduje veľa sústredenia a ľahko Vás vtiahnie do záhadných a temných viktoriánskych čias britského vidieka , aj keď je trochu na škodu, že na vykreslenie okolitej atmosféry mohol autor venovať viac času. Na druhú stranu sarkazmus, satira a vynikajúci čierny humor na Vás číha na každej stránke a hoci je dej predvidateľný, nenudí ani chvíľu. Takže "presatana" prečítajte si to čím skôr, kým máte dušu, teda nech máte pokoj na duši. :)

hellena1523
05.02.2017 4 z 5

Naprosto perfektní! Trochu mě štve, že zbylé díly nejsou v čj k sehnání. Autor píše velmi čtivě, příběh pěkně plyne, humor, který mě dostal (ale chápu, že asi není pro každého), prostupuje knihou od začátku až do konce. Postavy jsou bezvadně popsané a propracované.

BarkaS
28.09.2016 5 z 5

Jedna z nejskvělejších knih poslední doby. Jen přebal se moc nepovedl. Nebýt chlápka v knihkupectví, který mě na ni upozornil, bych si jí vůbec nepořídila. Je to zas konečně něco alespoň trochu nového. Doporučení posílám dál.

maja8148
16.09.2016 4 z 5

Čtvrtá kniha, která mně v životě rozbrečela(a vlastně ani nekončí špatně) a to jsem to už skoro od prvního podpisu čekala, protože on byl taková melacholická postava, sice moc prostoru nedostal, ale i tak jsem se do něj zamilovala.

Terie
06.08.2016 4 z 5

Výborná kniha, líbila se mi. Trochu mi to připomínalo styl Terryho Pratchetta, kterého mám moc ráda. Jen škoda, že v češtině nevyšly i ostatní knihy :(

Ewik
22.03.2015 5 z 5

Parádní kniha. Moc jsem se u ní pobavila. Hlavně postava Cabala se mi dost zamlouvala. V knize byla spousta černého humoru a sarkasmu, což mi imponovalo. Hlavně začátek knihy, kdy Cabal vyvolával démona Lucifuga nebo jeho návštěva u Satana v pekle. Tady jsem se bavila přímo královsky.

"Tak Ratuth Slabuth, jo?" prohodil Cabal. "Čistě mezi námi, nezačal jsi svou kariéru jako Ratlík Šašlik, Prznič mléka a zamotávač tkaniček?"
Ta slova měla účinek přímo dramatický.Ratuth Slabuth se v okamžení složil jako obzvláště velký paklík karet, dokud nebyl stejně velký jako Cabal.

Trošku mi to připomíná tvorbu Tima Burtona, kterého mám obzvláště ráda. Jediné, co mi vadilo byl fakt, že kniha má několik dílů a vůbec není jisté jestli vyjdou. Každopádně budu doufat, že ano.

Monicay
26.01.2015 4 z 5

Na knize se mi nejvíc líbil autorův koncept pekla a jeho obyvatel, opravdu velice působivé. Samotný Johannes pro mě byl zvláštní postavou, chvílemi se mi líbil, pak jsem ho zase měla nerada, jindy mi připadal jako magor, ale vždycky mě bavil. Jelikož má série více dílů, končí kniha, jako bych měla jen otočit stránku a číst dál. Což fakt nemám ráda, zvlášť když ty další díly nejspíš vůbec nevyjdou. Ach jo.

Štítky knihy

prvotina humor duše Lucifer nekromancie vrány karnevaly

Autorovy knížky

2012  78%Nekromant Johannes Cabal

Kniha Nekromant Johannes Cabal je v

Právě čtených1x
Přečtených185x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených18x
Knihotéce92x
Chystám se číst99x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x