Jméno / Milost / Ráchel

Jméno / Milost / Ráchel https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49063/jmeno-milost-rachel-49063.jpg 4 12 3

Tři novely vznikaly postupně od druhé poloviny osmdesátých let 20. století a všechny přináší silné příběhy z našich časů. První se odehrává v období normalizace, ve druhé autorka čerpala z poznatků ze svého působení na odboru stížností a milostí v kanceláři prezidenta Havla a třetí novela zachycuje příběh ženy, kterou rodiče vyvezli jako malé dítě do emigrace.... celý text

Přidat komentář

EvaHonsová
07.08.2022 5 z 5

Líbila se mi novela Ráchel - zamyšlení nad emigrací rodičů se 4-letou holčičkou, která se nemůže bránit. Její život v cizině je založen jen na kariéře, ale chybí jí osobní život.
Novela Milost je obzvlášť vydařená s naprosto nečekaným koncem. Jméno - příběh o historikovi, který vydal knihu pod jménem své kolegyně. Určitě stojí všechny za přečtení.

krnoha
29.04.2017 3 z 5

Disidenti si mohli psát co chtěli a bylo to jedno, stejně si to četli jenom mezi sebou. Literární úroveň byla proto všelijaká a mám dojem, že z toho často vyšla spíš publicistika než umělecká literatura. Z téhle doby je první povídka. Druhá je z doby krátce porevoluční, reálie jsou jiné, ale autorčin styl i úhel pohledu stejný. Třetí povídka je výrazně jiná. Poetická a hluboce pravdivá.


vejik
04.04.2013 4 z 5

Jméno, Milost, Ráchel - působivá kniha, která stojí za přečtení, všechny tři novely jsou zajímavé. Zejména příběh o skrývání lidské identity kvůli režimu Jméno na mě zapůsobil, rozhodně doporučuji :)