Václav Havel - životopis

Václav Havel - životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13626/vaclav-havel-zivotopis-13626.jpg 3 27 8

Eda Kriseová vypráví o životě Václava Havla tak přirozeně a přístupně, jako se v ustáleném kruhu známých mluví o dobrých přátelích. Výrazné epizody přibližují čtenářům Havlovy osudy a zároveň zdroje, za kterých rostl jeho charakter a názory. Bezprostřední, živý účin autorčina podání je znásoben desítkami fotografií z rodinného alba a dalšími působivými záběry z Havlova života.... celý text

Přidat komentář

Lubošovo
13.11.2023 3 z 5

Kniha je složena ze střípků, které mapují Havlův život, ale propojit do celku si je čtenář musí sám. Autorka bohužel občas skáče v čase, takže titul můžu doporučit pouze čtenářům, který už mají o Havlovi něco načteno, jinak jim můžou chybět souvislosti.

certchlup
04.04.2023 1 z 5

Neskutečná hagiografie. Kult osobnosti jak vyšitý. To si Havel nezaslouží. To je horší než pomluvy v Rudém právu.


peří
15.12.2022 3 z 5

Knihu jsem několikrát ochutnal, ale nepřečetl. Nemám chuť si číst o cizí minulosti (jejíž důsledky mě míjejí). Ale naopak posledních 12 stran, ty od 17. listopadu po volbu prezidentem, mi připadá tak dobrých, že knihu nedám a nechám si ji. Což u memoárů opravdu často nedělám. Z toho závěru totiž krásně dýchá veliká a nakažlivá radost, že věci, lidé a vztahy se opět vrací k normálu.

jaroiva
11.01.2021 2 z 5

Václava Havla jsem měla ráda, uznávám ho jako velkou osobnost, ale že bych ho zrovna chtěla nechat svatořečit, to jistě ne. V tom se asi liším od autorky. Tak jednostranně napsaný životopis jsem ještě nečetla. A to mi připadalo, že Kosatíkův Emil Bežec je popsán jako příliš dokonalý. Za Havlem podle tohoto životopisu zaostává v dokonalosti o několik koňských délek.
Jistě znáte hlášky lidí, kteří říkají, že "za komunistů bylo lépe". Vezmu-li toto tvrzení, pak životopis, který nám autorka předkládá, je druhý extrém, zdá se.
Nakonec jsem se dočkala skoro očekávaného návrhu na svatořečení, když autorka píše, že "někdy mi připomíná Mojžíše..."
Jestli si chcete nechat zprotivit Václava Havla, směle se pusťte do čtení.

Wasylka79
27.06.2020 4 z 5

Mám spoustu knih o V.Havlovi a tahle je zatím ta nejlepší,občas se i pobavíte co vše bylo možné a normální.Doporučuji.

martunka
19.10.2018 5 z 5

Pro mě je to určitě kniha, která se mi dobře četla. Líbí se mi styl vyprávění a určitě se autorce povedlo vtáhnout mě do děje.

anntine
27.10.2016 4 z 5

Nejedná se o obyčejný suchý životopis, u kterého by se člověk nudil a zíval. V knížce je popsán život Václava Havla zblízka a v dobrém světle. Autorka popisuje jednotlivé kapitoly Havlova života, jednak ty, u kterých sama osobně nebyla, ale také ty, kterých se účastnila. Příběh se zdá být velice bohatý, občas jsou někde zahrnuty i vtipné scény, například, jak esenbáci pronásledovali Václava Havla na každém kroku. Knihu určitě doporučuji, nebudete se nudit.

dalia1769
26.06.2015 3 z 5

Nejde o klasický životopis, ale spíše o vzpomínky Havlovy blízké kamarádky a spolupracovnice. To je pozitivní v tom, že jde o svědectví přímého účastníka událostí a čtenář se dozví řadu informací "ze zákulisí". Zároveň v tom však vidím i nevýhodu, pokud bychom hledali objektivní zhodnocení dané osobnosti. Kniha je v tomto velmi jednostranná, autorka je zkrátka Havlovou jednoznačnou obdivovatelkou a kniha je tak psaná velmi subjektivně, nekriticky a emotivně. Ačkoliv si Havla v mnohém vážím, místy mi to připadalo přece jen už příliš.... Nezasvěcený čtenář by mohl získat dojem, že snad disidenti někde trpěli na mučidlech zcela bez své viny...