James Bond a major Zeman - ideologizující vzorce vyprávění

James Bond a major Zeman - ideologizující vzorce vyprávění https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90090/james-bond-a-major-zeman-ideologizujici-vzorce-vypraveni-90090.gif 4 14 2

Sborník studií zabývajících se dvěma fenomény mediálních ideologizovaných hrdinů. Kosmopolitní hrdina James Bond a kádrově dokonalý major Zeman - kultovní postavy hrdinů v boji se zlem, každá z jiného prostředí, s jinak fungujícím fikčním světem. Co je spojuje? Skupina mladých literárních badatelů z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze nalézá odpovědi nejen na tuto otázku, zamýšlí se nad paralelou mytologického reka a komiksového hrdiny současnosti (Bond), nad konstruováním reality a reinterpretací historie pro ideologické potřeby (Zeman), nad poetikou prostoru a vyprávěcími strategiemi obou proslulých sérií filmů i textů. Jsou to studie svěžího esejistického stylu, podnětné a originální, kterým nechybí rozhled, hloubka ani humor, a přes svou odbornou způsobilost jsou otevřené i širšímu, neakademickému publiku.... celý text

Přidat komentář

hnatlubo
18.12.2022 3 z 5

Tahle kniha byla jako noc a den. Zatímco eseje o Jamesi Bondovi mě příliš nebavily, ty o majoru Zemanovi byly skvěle napsané, velmi zajímavé a poučné. Čtenář se zde dozví mnohá překvapivá fakta a díky tomu bude na seriál nahlížet jinou optikou, což je můj případ. Knížku, ale vlastnit nemusím, proto ji nabídnu dalším zájemcům.

1amu
06.02.2020 4 z 5

K půjčení této knihy mě vyprovokoval její název. Jde o 8 studií o kultovních postavách hrdinů - James Bond a kádrově dokonalý major Zeman. (Osm studií o kultovních postavách hrdinů, které bojují se zlem, obě postavy jsou předmětem bádání skupiny literárních vědců z pohledu narativní psychologie, kulturologie, mýtu společenské determinace. Tak jest uváděno v anotaci). Uff, uff !
Domnívám se po přečtení, že jde o chybný marketingový závěr. I když si vážím vydavatelství Paseka a kniha byla vydána v r.2007 myslím si, že nápad zadat srovnání Agenta 007 s Járou Cimrmanem by znamenal větší poptávku, vždyť právě Paseka vydala všechny hry DJC. Teď si nevzpomínám, u nás i ve světě uznávaný muž mnoha profesí - byl také někdy agentem ? Možná, že by ve výběrovém řízení zvítězili pánové Smoljak se Svěrákem. NE možná....ale?