Jako hvězdy v temné noci

Jako hvězdy v temné noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461520/bmid_jako-hvezdy-v-temne-noci-rim-461520.jpeg 5 990 990

Alice Wrightová doufala, že sňatkem s pohledným Američanem Bennettem Van Clevem unikne sešněrovanému životu v Anglii. Jenže ani její manželství, ani život v zapadlém koutě Kentucky se nevyvíjí tak, jak si představovala. Nadšeně tedy uvítá možnost zapojit se jako dobrovolnice do projektu takzvané Koňské knihovny, který má za úkol šířit literaturu a vzdělanost v odlehlých oblastech Appalačských hor. Alici, Margery a tři další odvážné ženy čeká cestování na koních nebezpečnou divokou krajinou, boj s předsudky místních lidí vůči ženám, přistěhovalcům i lidem jiné barvy pleti, ale také nádherné ženské přátelství, soudržnost i láska. Jojo Moyesová ve svém nejnovějším románu tentokrát přináší výpravné historické drama z dob americké hospodářské krize, vycházející ze skutečných událostí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Giver of Stars , 2019


více info...

Přidat komentář

karaliene
19.07.2024 4 z 5

Kniha mile překvapila, dokázala ve mně probudit dojem, jako bych byla na místě s hrdinkami; tak silně prostoupená příběhem jsem se už dlouho necítila.
Nevím, jestli je fér ubírat hvězdu jen za to, že mi jsou bližší jiné žánry...

zuzi9
19.07.2024 4 z 5

Koňská knihovna mě vrátila do mladších let na základní školu, kdy jsem četla dívčí romány s koňmi. Jen tentokrát je to historický dramatický román pro dospělé.

Kniha se odehrává ve 30. letech 20. století, kdy ženy pokud chtěly prosazovat svůj názor a vybočovat z davu, tak se setkávaly s odporem lidí. A stále ještě panuje rozdělování lidí jiné pleti.
Na začátku jsem se trošku ztrácela ve jménech a chvilku mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Ale pak se kniha rozjela, pořád se něco dělo a byla čtivá. Líbilo se mi přátelství mezi hlavní hrdinkou a ostatními ženami z Koňské knihovny. Jejich odvaha a držení spolu jako jedna. A nechyběla ani romantická linka.

Amy Lowell: The Giver Of Stars (Jako hvězdy v temné noci) - našla jsem si originál, v knížce konec chyběl

Hold your soul open for my welcoming.
Let the quiet of your spirit bathe me
With its clear and rippled coolness,
That, loose-limbed and weary, I find rest,
Outstretched upon your peace, as on a bed of ivory.

Let the flickering flame of your soul play all about me,
That into my limbs may come the keenness of fire,
The life and joy of tongues of flame,
And, going out from you, tightly strung and in tune,
I may rouse the blear-eyed world,
And pour into in the beauty which you have begotten.


Noisette73
11.07.2024 5 z 5

Moje první kniha od Jojo a jsem nadšená, krásná romantika, která se dotkla mého srdce. Miluji koně a odjakživa se cítím nejlíp, když sedím na koňském hřbetě. :) Alice byla super, I vlastně všechny dámy a dokonce i většina mužských hrdinů. Určitě se tato kniha řadí k tomu nejlepšímu co jsem letos četla a budu ji doporučovat. Ona ta kniha mi připomíná knihovnici z Trublesome creeku, kterou mám i ve výzvě, ale tato byla nesrovnatelně lepší. Rozhodně velké ano! Lepší knihu na začátek léta si snad dovedu představit jen stěží.

kolacky
16.06.2024 5 z 5

Sama bych po podobné knížce nesáhla, půjčila mi ji kamarádka, že by se mi mohla líbit. Měla pravdu, bylo to zajímavé čtení o ženském přátelství a pospolitosti, byť byla každá jiná. Držely spolu proti mužské hlouposti a šovinismu a každá se svým způsobem dočkala svého štěstí.

hroneczek
13.06.2024 5 z 5

Ať sáhnu po kterékoli knize od Jojo Moyes, rozhodně to není krok vedle. Všechny se dobře a lehce čtou, postavy si zamilujete, fandíte jim nebo je společně nenávidíte.
Příběh o knihovnicích uprostřed nádherné a zároveň nebezpečné přírody je strhující, plný nečekaných zvratů, jemné romantiky a čiší z něj neopakovatelná atmosféra.

Radka1911
07.06.2024 5 z 5

Nádherná kniha. Příběh na motivy skutečných událostí s krásnou romantickou linkou. Čtení jsem si moc užila a vřele doporučuji.

Barbara182
25.04.2024 4 z 5

Nějakou dobu jsem si od knih Jojo Moyesové dávala pauzu, protože jsem měla dojem, že jsou vlastně tuctové a nijak zvlášť zajímavé (co si budeme povídat, překonat jedinečnost románu Než jsem tě poznala rozhodně není jednoduchý úkol a člověk má pak prostě velká očekávání), ale u téhle knihy jsem byla spokojená. Román Jako hvězdy v temné noci má hezky silný příběh o přátelství a snaze někam zapadnout a musím říct, že jsem ho hltala s napětím a občas se nad stránkami potěšeně usmívala. Ženská pospolitost knihovnic měla příjemně laskavou atmosféru, i když některé z nich, stejně jako někteří horalové, byly svérázné a nebraly si servítky, sálala z toho lidskost v pozitivním slova smyslu, dobrodružství a láska k přírodě. Na druhou stranu se mi vařila krev v žilách nad lidskou chamtivostí a omezeností některých mužů a celkově nad nespravedlností společenského uspořádání té doby (tedy 30. let 20. století), několikrát člověk trnul hrůzou, jak to dopadne (např. při povodních nebo u soudního procesu), ale i právě proto to byla jízda a jsem ráda, že jsem dala téhle spisovatelce zase šanci :-) Ke knize se po čase s chutí vrátím znovu :-)

Allla9
11.04.2024 5 z 5

Děj knihy se odehrává v roce 1937 v Kentucky. Východní Kentucky je dodnes jednou z nejchudších a nejkrásnějších oblastí Spojených států. Příběh skupiny žen, které se zapojily do programu Koňské knihovny mě zaujal vtáhl do děje. Velice zajímavá a poutavá kniha.

Snílek1980
07.04.2024 5 z 5

Je to jediná knížka, kterou jsem od autorky četla, ale strašně moc se mi líbila. Přivedlo mě k ní pro mě velmi lákavé téma žen, rozvážejících v sedlech koní po divokých horách knihy. O to lepší bylo, že takový typ pojízdných knihoven v Americe skutečně existoval. Anotace slibovala silné příběhy nezávislých žen a ženského přátelství a přesně tohle pro mě knížka splnila.

animovanej medv
06.04.2024 4 z 5

Dlouho jsem se autorce vyhýbala, ale jsem ráda, že jsem jí dala šanci. Kniha opravdu stojí za přečtení.

Veňa2
02.04.2024 5 z 5

Opět skvělá knížka od Jojo Moyes

Lolila
18.03.2024 5 z 5

Krásny a dojímavý príbeh o vzniku konských knižníc. Príbeh o priateľstve, láske, knihách odohrávajúci sa uprostred kentuckých hôr.

mekkejla
17.03.2024 5 z 5

Po dlouhé době kniha od Jojo, která mě opravdu bavila. Originální námět, příběh zasazený do nádherné přírody, zajímavé, i když možná trochu černo bílé postavy, opravdu krásná oddechovka.

ma_Run_ka
14.03.2024 5 z 5

Krásné historické drama z třicátých let minulého století nás zavede do Kentucky, kde se zrodil program Koňské knihovny, jehož cílem je (prostřednictvím knih a časopisů) šířit vzdělání k prostým venkovským lidem, zejména v odlehlých horských oblastech. Knihovnice na koních denně navštěvují rodiny v horách a nabízejí zdarma k zapůjčení knihy i časopisy. Je to příběh o přátelství, lásce, porozumění a schopnosti vcítit se do pocitů člověka. Román přibližuji často velmi těžký život, chudobu a z toho pramenící i vzájemnou nenávist. Poukazuje na nelehké postavení žen v té době.
Kniha, u které si člověk uvědomí, jak je život v současnosti vlastně bezproblémový a krásný.

Lucif
09.03.2024 1 z 5

Kdyby to nebylo ve výzvě, určitě bych to nedočetla! Začátek jsem vyloženě trpěla (několik kapitol) a zvažovala jestli si radši nevybrat jinou knihu. Pak jsem se konečně začetla a tak půlka knihy byla super (možná bych hodnotila skoro plným počtem, za nápad). No a pak jsem to četla zase s nechutí (asi poslední čtvrtinu). Posledních pár stránek naštěstí dobrý. Nicméně nechápu, jak může mít ta kniha tak dobré hodnocení! Zbytečně tlustá kniha, která by se v pohodě dala zkrátit na polovinu.

Mruskulka
08.03.2024 4 z 5

Měla jsem ze začátku strašný problém se začíst. Nakonec mě příběh pohltil. Vcítila jsem se do postav během té doby. V dobách, kdy ženy neměli žádnou moc.

Maki229
07.03.2024 5 z 5

Miluju koně i knihy. Už z podstaty to je knížka, kterou nemůžu minout. A když se k tomu ještě připojí dobrý příběh, vyjde z toho dost hodin příjemně stráveného času. Hlavní hrdinky - knihovnice v sedle jsem si oblíbila všechny. Každá je jiná a když jde o dobrou věc, vytvoří sehraný tým. Navzájem si pomáhají v práci a povzbuzují se v osobním životě. Je to román o drsném životě 30.let 20.století v Kentucky a především o opravdovém a upřímném přátelství, které pomůže překonat všechny nesnáze.

archivářka115
27.02.2024 5 z 5

Před lety jsem pracovala v klasické knihovně. Knížku jsem znovu přečetla jedním dechem

capricorn__
27.02.2024 4 z 5

S knihami Jojo Moyes mám trochu problémy, k této jsem se dostal hlavně skrz letošní čtenářskou výzvu. Musím uznat, že s tímto románem si dala autorka hodně záležet, je propracovaný, určité dějové linky jsou popsány velmi živě a moc se mi líbí popsání hlavních postav. Kromě toho mě zaujalo, že si vybrala tuto část historie, o které spousta lidí neví a která je velmi zajímavá. Také se mi líbí, že "Jako hvězdy v temné noci" nejsou tolik orientovány na lásku či milostné vztahy (byť se v knize pochopitelně nachází), ale spíš na knihy a to, jaké mají význam pro lidi.

Nelly
26.02.2024 4 z 5

Krásná i dojemná knížka - ačkoliv popisuje tvrdý život na východě Kentucky na konci 30. let minulého století, je naplněna lidským přátelstvím i láskou nejen k lidem, životu a přírodě, ale i ke knihám. To určitě potěší každou čtenářku. Knihu jsem přečetla v rámci Čtenářské výzvy a potěšila mne jakási proměna autorky, jejího stylu psaní i jazyka, jako by to ani nepsala ona. Navíc v KY žije má sestra, takže reálie mi byly blízké. - Prostě mi kniha vzala kus čtenářského srdce...