Spravedlnost

Spravedlnost https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435172/bmid_spravedlnost-pTc-435172.jpg 4 165 62

Jack Reacher série

< 24. díl >

Jack Reacher je bývalý vojenský policista, vycvičený, aby si všímal věcí. Sedí v autobuse Geyhound a pozoruje spícího staříka, kterému vykukuje z kapsy silná obálka s penězi. Staříka pozoruje i jiný pasažér… očividně natěšený, že zbohatne. Když se zloděj konečně odhodlá k činu, Reacher přispěchá na pomoc. Stařík je vděčný, ale odmítne doprovod domů. Je zranitelný, vyděšený a očividně vězí ve velkém, velkém maléru. V jiné části města bojují o nadvládu dva nemilosrdné gangy, ukrajinský a albánský. Mají staříka ve své moci? Bude Reacher nečinně přihlížet a dopustí, aby došlo k nejhoršímu? Nebo se mu podaří zvrátit situaci ve prospěch těch, kteří to nejvíce potřebují? „Žijeme v náhodném vesmíru,“ říká Reacher. „Jednou za uherský rok něco dobře dopadne.“ Reacherova přítomnost zvyšuje šance. To rozhodně.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Blue Moon , 2019


více info...

Přidat komentář

hankamol
02.01.2024 5 z 5

Tato kniha byla pro mne trochu jiná. Nečekaně jsem se, některým výrokům, hlavního hrdiny od srdce zasmála. Co mi trochu vadilo, tak dlouhé popisování rvaček s nepřítelem. Moc se mi naopak líbilo, popisování vojenské taktiky. Pro mne, vydařený díl série.

Disease
28.08.2023 3 z 5

Z Reachera je čím dál větší Mirek Dušín. Doufám že časem v knihovně narazím na staší kousky.


martineknatasa
08.08.2023 5 z 5

Mně se kniha moc líbila. Hezky se čte a stále se něco děje. Už jsem začala další díl.

March
17.03.2023 3 z 5

Jsem milovnice reacherovek, ale tahle mě nějak nenadchla. To, že Jack umí všechno víme, to, že je všude nějaký problém, který Jack vyřeší víme, to že to dobře dopadne víme. Baví mě to jeho mysleni, ty jeho vjemy, to popisování, ale tohle mě moc neba....ale jak už někdo psal, tak neni vždy posvícení, ono vydržet skvělý výkon 24.dilů není žádná sranda. Každopádně zůstávám i nadále milovníci reacherovek.

Luigi1
11.03.2023 5 z 5

Gangy proti sobě místy to je zábava dobře se to čte

Jara 56
21.12.2022 2 z 5

Přečetl jsem skoro všechny knihy od tohoto autora s Reacherem a tato je dle mého opravdu nejslabší, no není vždy posvícení a vše se mě nemusí líbit, ale fakt už to bylo akční až moc.

konicekbily
12.10.2022 4 z 5

Teď už konečně vím, že Reacher při jízdě busem po Státech pozoruje spolucestující a hned ví, kdo koho chce okrást. Ale určitě při svém dobrodiní nečekal, že se ocitne mezi dvěma mafiánskými klany. Chudáci jejich šéfové netušili, s kým budou mít tu čest. Potom je třeba číst s nadhledem, autor přehání ještě víc, než jsem čekal - a myslím si, že se jedná částečně o parodii. Skvělá pohádka pro dospělé!

Aliii
18.07.2022 3 z 5

Čtivé, akční (tentokrát až trochu moc), nechybí ani humor, i když děj je značně přehnaný a méně uvěřitelný.
Na druhou stranu Reachera nečtu jako dokumentární žánr, ale pro zábavu a v tomhle ohledu mi knížka naprosto vyhovovala a hltala jsem stránku za stránkou.

Merlin_CZ
08.06.2022 5 z 5

i když už to je trošku až moc (tak pořád je to pohádka pro dospělé že ....) četlo se to docela dobře, sice Reacher kosí gangstery, kteří vybíhají víceméně rovnou do rány, po desítkách a nikomu to nevadí, ale holt pořád je to fajn oddechové čtení.
Je fakt, že po 24dílech už se dost těžko vymýšlí zápletka co ještě nebyla, takže to beru.

Senza Jenka
11.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Hrátky se jmény mi přišly trochu nedomyšlené. Zejména když staříka ixkrát viděli v baru, kde seděl lichvář - putykář byl koneckonců tentýž. A v zastavárně obzvášť.

Dojet Abbyiným autem - které už muselo být v hledáčku darebáků - až ke kamarádovi před barák, nechat ho tam stát - byť omezenou dobu - je pěkná ptákovina.

To že, se cítil na východě či západě od Center Street bezpečně před jednou, nebo druhou skupinou byla taky blbost, v tu dobu už věděl, že hranice není takhle striktní.

Proč sakra ty mobily nevypnuli, když se báli sledování?

Kromě toho tu máme další krásnou ženskou, která mu ochotně hupne do postele, navíc ji s sebou vláčí sem tam a někde asi cestou, se z ní stal pěkný drsoň. Ne moc uvěřitelně.

Tyhle knihy mě baví, i když autor se nijak netají jejich komercí. Po 23 knihách je také jistě těžší hledat nové a neotřelé zápletky, zejména když karty jsou rozdané poměrně jednoznačně. Možná je na vině i to, že od jistého dílu přibyl spoluautor. Ale po přečtení několika příběhů hned za sebou musím říct, že v některých ohledech to začne být trochu jednotvárné (dlouhé popisné pasáže, tupí a neschopní bouchači kosení jako růže na střelnici, nepochopitelně hloupé chyby...).

martin8550
07.02.2022 2 z 5

Špionážní žánr se proměnil v husté válečné drama. Reacher se svými pomocníky odstřeluje bandity po desítkách. Z vojáka se stává zároveň i soudce a za pomoci svých spolubojovníků pořádá samozvané soudy a popravy. Ze dobře čtivého škváru se stal škvár za hranou.

Lmslaver
19.01.2022 4 z 5

Bezejmenné americké město, příkoří na nevinných, osamělá žena a dva zločinecké gangy, to jsou ingredience stvořené přímo pro Reachera. Stránky letěly jedna za druhou, má to dynamiku, napětí a ta pohádka pro dospělé by se dala i vcelku přijmout, dokud Jack v akci likviduje gangstery pěstí i pistolí. Postupuje zdánlivě strategicky, analyzuje situace, ale bez štěstí a náhody by byl stejně dávno mrtvý. V posledním úseku knihy bohužel odhaluje velké protistátní spiknutí, na které nepřišli ani vládní zpravodajské služby. Tady se už mění pohádka ve sci-fi. Každopádně se mi Spravedlnost četla dobře, pobavila a zasloužené ji za to patří čtyři hvězdy.

MaLoMe
06.12.2021 3 z 5

Prečítal som všetkých predchádzajúcich 23 častí. Už pri 23. som to cítil, ale teraz som už o tom presvedčený. Najvyšší čas aby sa Jack usadil a v kľude si užil dôchodok. Sorry Lee, ale toto je už iba trápenie. Posledné knihy stratili spád, aj keď Jack stále dookola hovorí od dynamike, geometrii, trigonometrii. A aby mafiani hovorili jazykom absolventov Harwardu alebo Yale, to je fakt už paródia.

hanzmb
22.07.2021 3 z 5

Jeden ze slabších dílů, asi už přichází únava. Na tyhle knihy nemá člověk kdoví jaké intelektuální nároky ale přece jen Reacher nebyl nikdy jen svaly. Pral se i zabíjel, ale vždy to mělo logické vyústění v příběhu. Tady se pak především v 2. části knihy dostává do pozice obyčejného popravčího. Ne, že bych se domníval, že na podobné spolky platí něco jiného než likvidace. Ale mělo by to mít příběh a zápletku, jako v případě Albánců. Ukrajinci už jsou jen šedá nuda. Navíc zcela nelogické chování jeho přátel, kteří se bez nějakého podstatnějšího zásahu stávají z obyčejných lidí tím samým.

ThomasRuhe
01.07.2021 4 z 5

Kniha má obvyklé příběhové schéma. Reacher náhodou vystoupí z autobusu. Začne jednat v dobré víře, ovšem situace se rychle vyhrotí, on nepolevuje a pokračuje s vymáháním spravedlnosti až do úplného konce...
Starý dobrý Reacher, je nezastavitelný, každou situaci reacherovsky rozebírá a hodnotí, což mě vždy baví. Místy je akce trochu přehnaná, ale nad tím přivřu oko a dám Spravedlnosti 80%.

PetraBery
27.06.2021 4 z 5

Oblíbený hrdina opět v akci, v krátkých úderných větách i kapitolách. Dva gangy v jednom městě a neohrožená ženská postava po boku. Jen těch mrtvol bylo v tomto díle na můj vkus až moc. O uvěřitelnosti ani nemluvím. Ale i tak jsem si to užila a těším se na další knihu.

3DD!3
25.05.2021 4 z 5

Metodická likvidace gangů v nejmenovaném městě, pro pár dolarů navíc. Reacherova klasika, ale mám pocit že Childa už i trochu nudí. Některé věci jsou strašně rutinní a Spravedlnost už prostě nemá čím překvapit. Reálie jsou malinko jiné a potěší i naivní konec s převodem peněz - kéž by takhle jednoduše fungoval svět. Pohádka pro dospělé. Reacher dokázal být v minulosti mnohem kousavější.

Lumír23
22.05.2021 2 z 5

Mno, jak to napsat? Když se babě nelíbí chlap, řekne že je sympatický. Takhle to u této knihy nejde. Je to jak sledovat válečný film a odhrnovat nábojnice od televize. Nebo si člověk hned vzpomene na Samotáře Alibabu a redukci mrtvých Cimrmanology... Zde by se redukce hodně hodila. A k tomu ještě Saturnin, který by mohl uvést příběh na pravou míru a prozradit, jak to bylo třeba původně zamýšleno, než megalomanie pohltila autora. Zbytečná kniha.

mi-380
10.05.2021 4 z 5

A je tu zpátky v plné síle - ten obrovský skautík s dobrým srdcem a svérázným smyslem pro spravedlnost. Jako vždy se okamžitě bezhlavě vrhá do sebevražedné mise, ale my, kteří už se s Reacherem dobře známe, tušíme, že strachovat bychom se měli spíš o všechny gangstery ve městě. Albánské i Ukrajinské. Četba splňuje základní očekávané předpoklady: minimální pravděpodobnost zápletky, bezkonkurenční spád děje, příjemné pocity zadostiučinění.
85 % (zatím je nás jen 88 hodnotících s průměrem 82 %).

Kerberos
04.05.2021 3 z 5

Child chtěl asi přitvrdit a tak je s Reachera místo ochránce spíš zabiják. Sám proti albánské a ukrajinské mafii ,takže trochu pohádka. Jen doufám ,že jestli to natočí tak nebude tohoto skoro dvoumetrového chlapa, horu svalů zase hrát Tom Cruise.

Autorovy další knížky

Lee Child
britská, 1954
1999  85%Jatka
2000  83%A přece nezemřeš
2000  84%Varovný signál
2001  88%Nezvaný host
2005  91%Výstřel

Kniha Spravedlnost je v

Právě čtených1x
Přečtených237x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených6x
Knihotéce126x
Chystám se číst50x
Chci si koupit18x