Já, Herodes

Já, Herodes https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13841/bmid_ja-herodes-4iY-13841.jpg 4 18 6

Historický román českého autora zachycuje plasticky životní osudy Heroda Velikého, který vládl v Judeji v letech 37-4 př.n.l. Osamělý, těžce nemocný panovník,který si uvědomuje blízkost smrti, se zamýšlí nad celým svým životem. Zpovídá se jedinému blízkému člověku, milované sestře Salome. Ve vzpomínkách se vrací do období dětství a mládí, kdy se stává správcem v Galileji a později i v Sýrii. Znovu prožívá rozhodující chvíle na své cestě k výšinám moci. Vybavují se mu setkání s lidmi, kteří nejvíce ovlivnili jeho politickou kariéru, např. s Caesarem, M. Antoniem, Augustem i Kleopatrou. Jako schopný vojevůdce a obratný diplomat si dovedl získat přízeň Římanů, kteří jej jmenovali židovským králem. Herodes hodnotí své činy, trpí výčitkami svědomí, snaží se ospravedlnit některá svá rozhodnutí. Příběh je vyprávěn důsledně v ich-formě a retrospektivně, autor postihuje jeho osobnost v celé rozpornosti. Byl sice tyranským a nelítostným vládcem, ale také obnovil jeruzalémský chrám, založil nová města, dal vybudovat řadu monumentálních staveb nejen v Judeji, ale i v Řecku a Sýrii. 2. upravené vydání... celý text

Přidat komentář

ViolettaCh.
14.03.2021 5 z 5

Skvělý historický román, v němž judský král Herodes na prahu smrti vypráví své sestře Salome celý svůj životní příběh. Ač jde o historický román, autor (jak je ostatně jeho dobrým zvykem) pracuje s prokázanými historickými skutečnostmi, které nezkresluje nadbytečnou románovou invencí. Jak již předchozí recenzenti poznamenali, autorův vyprávěčský styl skutečně nikterak nezaostává za nejlepšími díly světové beletrie v oblasti historického románu. Určitě si přečtu i další jeho knihy.

bleekemolen
06.02.2021 4 z 5

Autor opet pokracuje ve stylu psani M. Waltariho. Tentokrat si vybral za hlavniho hrdinu nesmirne zajimavou osobu Heroda Velikeho. Ten rekapituluje svuj zivot ve fiktivnim rozhovoru se svoji sestrou Salome.
Literarni kvality Waltariho nedosahuje i tak se jedna o velmi prijemne cteni doplnene spoustou historickych souvislosti, lakajici k zamysleni nad nestastnym osudem hlavni postavy. Antonin Polach se stava mym novym oblibenym autorem.


mol378
10.09.2019 5 z 5

Chcete-li poznat zlo a jeho příčiny, dozvědět se historická fakta, ponořit se do panovnických i rodinných intrik a při tom všem se ponořit na několik hodin do zcela jiného než běžného světa a přenést se do období přelomu letopočtu, čtěte. Kniha je napsaná natolik svižně, že dokonale autorem ověřená a s historiky prokonzultovaná reálná data vstřebáte jen tak mimochodem a se zatajeným dechem budete sledovat osudy zcela živých historických postav, jako by to byli naši současníci. Doporučuji všem, knihy A. Polácha jsou velmi čtivé, historie netřeba se obávat. Pobavíte se i zamyslíte.

Soptinka
11.08.2017 5 z 5

Úžasná kniha i z historického hlediska, příběh se četl jedním dechem.

hancass
02.08.2014 5 z 5

Báječně napsaná kniha s velmi kontroverzní postavou dějin je podána plasticky a realisticky. Autor nezakrývá temné stránky této neblahé osobnosti. Milovníkům antické historie ji vřele doporučuji, je srovnatelná s nejlepšími díly světové produkce na toto téma.

brabka
04.02.2011 5 z 5

výborná kniha, čte se jedním dechem