Stín Persepole

Stín Persepole https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89668/mid_stin-persepole-C3J-89668.png 5 29 2

Historický román očima Uštaniho velitele gardy Nesmrtelných krále králů Dareia, satrapa Babylonie, králův přítel, spolubojovník i sok v lásce. Rozhodl se napsat o svém životě a tím vlastně neoficiálně i dějiny perské říše . Uskutečňuje tak čin zakázaný pod trestem smrti.

Přidat komentář

hanpari
10.06.2023 5 z 5

Nebudu se zdržovat. Jestliže máte rádi Egypťana Sinuheta, pak Stín Persepole je přímo pro vás. Nevím, proč má tak málo hodnocení, ale ve svém věku už necítím podiv nad sebevětší hloupostí lidskou, takže berte prosím málo čtenářů jako úlitbu moudrosti, neboť jen hlupáků je mnoho.

braunerova
16.01.2016 3 z 5

Uštani, fiktivní bratranec krále Dáreia, vypráví formou autobiografie dějiny perské říše v období vlád králů Kýra Velikého, Kambýsa II a Dáreia. S hlavním hrdinou projdete řadu starověkých zemí, dozvíte se o jejich náboženství (třeba o Zarathuštrovi) a poznáte perskou a médskou kulturu:

"Víno bylo ostatně novotou, které Peršané přivykli rychleji než šatům a novým zbraním. Ženy brzy zjistili bezmocnost opilého muže a spouštěly stavidla své vymluvnosti , která by jinak musely zadržovat, a vyčetly muži vše, co se dalo, včetně malé mužnosti."

V knize je sice výborný výkladový slovníček, chybí ale doslov autora, co jsou fakta a co literární fikce. Řadu událostí popisují různé prameny odlišně, což umožnilo autorovi vybrat si verzi, která více zapadala do příběhu. Autorův vzor je Mika Waltari a na stylu psaní je to znát. Mě osobně se špatně čtou věty jako:

"I stalo se, že počátkem čtvrtého roku jeho vlády se opět rozběhlo po perské říši ohnivé znamení a houfy poddaných byly sháněni do vojenských oddílů, které král potřeboval k ovládnutí daleké země na řece Nilu."


Štítky knihy

Persie

Autorovy další knížky

Antonín Polách
česká, 1959
2004  86%Richenza
2010  85%Cti otce svého, ale miluj ženu svou
2013  81%Ať zemře král
2001  94%A stanu se králem
1989  92%Stín Persepole