Intrikáni

Intrikáni https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97545/intrikani-97545.jpg 4 31 7

Děj knihy začíná v roce 1989, kdy v České republice dochází k sametové revoluci. Přechod od komunismu k demokracii je v celém východním bloku ve skutečnosti řízen samotnou KGB. Část archivů StB je převezena z Prahy do Moskvy. V nich je zdokumentována tajná spolupráce lidí s StB, kteří se i v novém demokratickém režimu rychle adaptují a uchytí se v politice na čelných místech. Časem začínají být vydíráni a jsou přinuceni spolupracovat s bývalými agenty StB a KGB. Tyto souvislosti postupně vyplývají na povrch při „obyčejném“ boji protinarkotického oddělení včele s poručíkem Martinem Stránským s narkomafií zvanou Lvovská brigáda. Zároveň se po stopách úplatků při rozdělování státních zakázek pro armádu vydává agilní televizní reportérka. Dostává se nebezpečně blízko ke skutečným příčinám havárií vojenských stíhaček a sponzorování volební kampaně Strany demokratů z černých fondů. Přesto, že ji hrozí smrtelné nebezpečí, neváhá a v pátrání pokračuje.... celý text

Přidat komentář

Radimka
10.07.2023 3 z 5

Četla jsem kdysi dávno. Zůstalo ve mně jen to, že tam byly šílený, drastický scény mučení. Jinak tenhle žánr politického thrilleru moc nemusím, většinou to vůbec nechápu.

evajs.evajsek
04.01.2021 5 z 5

Svižný děj, poutavě napsáno. Člověk si připomene atmosféru porevolučního dění. Knihu se mi nechtělo odložit, přečetla jsem za dva dny. Tento žánr autorovi sedí asi nejlépe. I když kniha "Zavěšená pizza" mě potěšila také.
Oceňuji, že autor oslovuje napřímo čtenáře a ptá se na jejich názor, zasílá ukázky své tvorby, poděkuje za reakci a zpětně odpoví.
Těším se na jeho další tvorbu - již mám vše od pana Jareše přečteno.


jehanys
10.12.2019 5 z 5

Toto je přesně ta kategorie knih, které číst nechci, ale přesto je čtu. Je mi smutno. Pravda a láska nikdy nezvítězí. Tak to prostě fungovat nemůže. Moc pěkně napsané . Další kniha, na kterou jsem se každý den těšil.

Ladys
15.05.2019 5 z 5

Strhující koktejl vší možné porevoluční špíny vás udržuje v neustálém napětí od první až do poslední strany tohoto románu.

ber-tram
16.01.2017 5 z 5

Jedním slovem: PARÁDA! Rád udělám reklamu autorovi, který mě přímo oslovil skrze tuto databázi (ne přes nějakou stylizovanou magazínovou inzerci, rádio či televizi jako jiní čeští tzv. spisovatelé) s nabídkou ukázky své čerstvé tvorby, načež jsem odvětil - a proč ne rovnou celou knihu? nějakou si opatřím! - a zrovna kápl na jeho prvotinu. Tím líp.

Čili smekám a opakuji: PARÁDA! Velkoplošný (560 str.), neuťápnutý kriminálně-politicko-společenský thriller rozvíjí mnoho dějových rovin, které se důsledně provazují, nikam se nerozutečou, poněvadž autor drží hybnost příběhu plně pod kontrolou, vypráví spatra, vyzná se v prostředí, nezaznamenáte nemotornost. Snad jen ty krajní shody náhod, které inscenují vyšší napětí a dramatičnost... Ovšem to k žánru, v němž alegoricky veškeré bytosti / souvislosti jsou fiktivní (přestože v leckteré literární postavě aspoň tušíte její předobraz), normálně patří. A pokud jde o slavné ústřední protagonisty, kdepak nějací hrubě černobílí a ihned sympatičtí hrdinové! I Stránský s Remešovou vrhají stíny, ale tak to autor jistě chtěl.

Srovnávací resumé: napínavější a prokomponovanější než obletovaný D. Dán - Intrikáni mimochodem jim podobný debut Popel všechny zarovná předběhli o rok.

Nuže zařazuji si pana Jareše mezi favorizované spisovatele, nemám obavy, že by prominentní status hravě neobhájil čímkoliv, po čem příště sáhnu! 2/17

Endy17
11.01.2017 4 z 5

Vzniku téhle knihy musela předcházet velká práce se shromážděním materiálů a jejich zakomponováním do uvěřitelného celku. Bohužel je na díle znát, že jde o autorovu prvotinu - kdyby se stejného tématu ujal Vítězslav Jareš dnes, výsledek by byl ještě o třídu lepší. Takhle čtenář v příběhu narazí na několik logických chyb a jazyk občas připomíná rodokapsové sešity (kapitola 61 mě vyloženě otrávila).
Obsahově se nabízí srovnání s Mafií v Praze a jejím pokračováním Mráz přichází z hradu, ale tyhle knížky Michal Viewegh napsal na vrcholu své kariéry a o několik let později. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby inspiraci k napsání svých knih našel právě v Intrikánech.

Miruš
14.11.2016 5 z 5

...fakt síla, jsem ráda, že jsem měla možnost si knihu přečíst, je strhující....

Kniha Intrikáni je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce51x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x