Dívka v ledu

Dívka v ledu https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318890/bmid_divka-v-ledu-u8L-318890.jpg 4 5651 1523

Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. Dopadne ho dříve, než udeří znovu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Girl in the Ice , 2016


více info...

markinho962
markinho962
16.03.2024 4 z 5

Vraha tipujete skoro od začátku, atmosféra nicmoc, průměrný nekomplikovaný případ, hlavní postava je skoro až otravná a nudná, ale jako celek to docela funguje, takže určitě dám i další díl. Dal bych 3,5 z 5

AndulinaU
AndulinaU
10.03.2024 4 z 5

Tak nějak jsem věděla odkud vítr vane hned od začátku, ale i tak mě to bavilo. Určitě budu pokračovat v sérii dál.


kalache
kalache
09.03.2024 4 z 5

...oproti autorovi není na knize vůbec nic hřejivého...

nakavusterezou
nakavusterezou
02.03.2024 3 z 5

Za mě průměrná detektivka s né úplně překvapující zápletkou, která se ale dobře čte :)

Lka
Lka
22.02.2024 4 z 5

Audiokniha :
Moje první kniha autora. Tuto sérii chci už dlouho číst, ale pořád jsem ji odkládala. Kniha se pěkně poslouchala, ale čekala jsem od toho mnohem víc na to kolik ohlasů kniha i celá série má. Bohužel mi tu chybělo napětí. Kniha určitě špatná není, líbila se mi a ve čtení (poslouchání) budu určitě pokračovat.

Bedřich63
Bedřich63
21.02.2024 5 z 5

Tak jsem konečně podlehl a přečetl jsem si svoji první knížku od tohoto autora.
Delší dobu jsem sledoval, že hodně čtenářů čte jeho knihy a tak jsem se také nechal zlákat.
No nelituji toho ani trochu. Jen se teď po přečtení zamýšlím, jestli by se kniha neměla spíš jmenovat Svéhlavý otloukánek. :-)
Není to první inspektorka, která se řítí do problémů po hlavě a nepřemýšlí nad důsledky. Tento model je u spisovatelů oblíbený. Vyšetřování vede nekompromisně, nadřízených se na nic neptá a na následky nedbá.
Je to její první případ poté, kdy před několika měsíci jen s velkou dávkou štěstí přežila policejní zásah proti drogovým dealerům. A hned v průběhu tohoto vyšetřování se opět 2x dostane na pokraj smrti. Série se ale jmenuje Erika Fosterová, tak jsem věřil, že ji autor nenechá zemřít hned v prvním dílu. :-)
Nemám problém s tím, že to tak v praxi asi nemůže fungovat. Detektivka není literatura faktu, slouží pro pobavení čtenáře a občas i pro poučení.
Za mě velká spokojenost. Autor píše dobře a jeho styl mi sedl. Takže se hned poohlédnu po další knize.

Ivka14
Ivka14
15.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Od autora jsem četla jeho druhou detektivní sérii a konečně jsem se dostala i k téhle.

Tato kniha nás seznamuje s Erikou Fosterovou, která měla v poslední době extrémně těžké období. Zná svou vlastní mysl a vždy se drží svých zbraní, ale její názory jsou v rozporu s názory téměř všech dalších ve vyšetřování. Ze všech stran je na ni vyvíjen tlak a své bitvy si musí vybírat moudře.

Eričina intuice ji zavede do nebezpečných situací a pomoc přichází, když to nejméně čeká, a ze zdrojů, které by nečekala. Brzy zjistí, na koho přesně se může spolehnout. Eriku jsem si oblíbila a těším se na další knihu.

Stanas513
Stanas513
11.02.2024 5 z 5

Nejsem si jistá, jestli jsem už od Roberta Bryndzy něco četla, ale toto je první díl série, kterou budu rozhodně číst i dál. Děj má rychlý spád, je dostatečně zamotaný, aby vytvářel domněnku, že bude těžké najít vraha, ale nakonec (a jak jinak) detektivka Erika skutečného vraha najde.

Alethea_k
Alethea_k
08.02.2024 3 z 5

Buď jsem četla jinou knihu než ostatní, nebo začínám být náročná :D
Kniha se čte sama, o tom žádná. ALE! Je tu spousta věcí, co mě iritovalo, nesedělo atd. (více ve spoilerové části)
Děj začíná mít spád cca. v polovině, vraha jsem odhadla poté, co proběhl neúspěšný pokus o vraždu a byla z jeho pohledu ta kapitola, celkově jsem si Eriku zas tak neoblíbila. Spoustu situací jsem vnímala jako klišé. Srovnávala jsem podvědomě s detektivkami od U. Poznanski. Na ty stále nic nemá. Ani z hlediska napětí, ani co se týče charakteristiky postav. Tam se s hl. vyšetřovatelkou dokážu ztotožnit, dýchám za ni. Tady mi mnoho situací přišlo hloupých, nereálných apod.
Největší problém mám ale asi s marketingovým tahem, že se jedná o thriller. Jako thriller si představuju Není úniku, příp. třeba Kopíráka, ... Oproti tomu je Dívka v ledu čistá detektivka, max krimi román :-) Ale to mi bylo už od začátku jasné. Je z toho cítit nezaměnitelná britská detektivka od první strany.
Za mě je to průměr, pokud si chce čtenář fakt odpočinout. Nic převratného. Dalšímu dílu ale šanci ještě dám. Už by se tam autor nemusel vymlouvat na minulost, nemusel by se do linky tolik tahat mrtvý manžel, už jsme se s Erikou seznámili (i když o ní vlastně moc nevím, stejně jako o ostatních postavách...) - doufám, že další díl nebude tak plochý a autor se poučí.

SPOILERY (to co mi na ději VADILO)
- Erika je okamžitě suspendovaná, spolupracovníci o ní nic neví, ale od začátku ji všichni "milují" a říkají, co se děje a na co při vyšetřování přišli? Ona o nich taky nic neví (ani křestní jméno), ale slepě jim důvěřuje? HALOOO?
- Hl. vyšetřovatelka si okamžitě všimne toho, že se jí někdo vloupe do bytu, ale nikomu nic neřekne, hraje si na superhrdinku na vlastní pěst - a to i na konci!?
- Jak na konci věděli, kam jedou, že neumřela?
- Napojení na Česko a především Slovensko je zpočátku fajn, ke konci dost na sílu.
- Proč tak okatě píše autor o podezřelém? To je pak jasný, že to není on a bude to postava, která se v příběhu skoro vůbec nevyskytuje!
- Vyslýchali všechny kromě matky a nebyl tam uveden žádný relevantní důvod? To jasnovidecky věděli, že nic neprovedla?
- Background vyšetřovatelky s těžkým osudem je už v detektivkách trošku diagnóza. Ale tady to je nejspíš čistě můj problém - kdybych četla detektivku v době vydání, asi to ještě tak "in" nebylo.

Vivienca
Vivienca
26.01.2024 5 z 5

Pěkná poctivá detektivka. Erika je mi sympatická, ačkoli její chování je někdy dost nekonvenční. Dá se to ale pochopit vzhledem k jejímu nedávno prožitému traumatu, takže i přes své zvláštnosti nepůsobí nepatřičně.
V textu je sice dost detailního popisu, ale nepůsobí to jako vata. Naopak se daří věrně vykreslit atmosféru. Jediné co mi vadí a vždycky jsem protočila oči, když autor rádoby nenápadně vyzdvihne homosexuální orientaci hned u dvou velmi líbivě vykreslených postav. Hned jsem si říkala, že to není náhoda a šla si vygooglit něco o autorovi... A měla jsem pravdu. Jen si říkám, jestli to má zapotřebí?

Jara.v
Jara.v
24.01.2024 4 z 5

Kniha je čtivá, celkově spokojenost a určitě dám celou sérii. Erika je sympatická postava a stejně tak i její kolegové. V první půlce knihy mi trochu vadilo neustálé opakování faktů. Ubíralo to na tempu děje. Druhá půlka knihy už nabrala na obrátkách. Líbilo se mi, že jsem hned neuhodla vraha a nezaregistrovala jsem ani během čtení žádný náznak.

zanekzoltecu
zanekzoltecu
20.01.2024 5 z 5

Hajfáč v ajsůvce špicové! Néni žádná divizna, že si tutok bichlu přelóskalo přes dva míče kalósků. Jeden humusák poslal pět šlapadel tlačit mraky. No a ve finálce hemoni mázli skoro celó balikářovu familku do kameňa. Jináč teda hlavní švestka má móresy řeznickýho čokla, ale třeba se časůfkó stabilzuje...

Janina82
Janina82
16.01.2024 4 z 5

Moje první kniha od autora. A jsem spokojená, kniha splnila vše, co od tohoto žánru očekávám. Těším se na další setkání

m2056
m2056
12.01.2024 4 z 5

Příběh je dobrý Kniha se čte svižně těším se na další akci. Jen mě trochu vadí jak je popsáno postup vyšetřování v Anglii že se to tak liší než je si člověk zvykne.

Dalgiona
Dalgiona
06.01.2024 5 z 5

I tato kniha se mi líbila i když mám pocit, že je nějak čtu pozpátku, ale vůbec mi to nevadí. Možná i naopak. Tato kniha byla opravdu nejen čtivá, ale napsaná tak, že jsem fakt až do konce netušila, kdo by to mohl být. To bylo super. Vlastně ani nevím, u které knihy se mi stalo, že jsem nevěděla kdo je vrah. Čtenářkám a čtenářů detektivek mohu jen a jen doporučit. Hezké počteníčko

lexikon_tf
lexikon_tf
04.01.2024 5 z 5

Moje úplně první kniha od autora a moc se mi líbila! Rozhodně si přečtu i další díly této série, tedy mám co dohánět!

V jednom londýnském parku je pod ledem v jezírku nalezeno mrtvé tělo mladé dívky. Vyšetřování je svěřeno nové inspektorce Erice Fosterové, která přijíždí jako posila do Londýna. Erika má za sebou poslední případ, který skončil tragicky a při němž také zahynul její manžel. Erika se tak musí vyrovnávat s vlastní čerstvou bolavou vzpomínkou a zároveň se pustit do honu na vraha mladé dívky, jelikož padouch je vždy o krok napřed, jak už to tak bývá, abychom byli pěkně napnutí.

Mrtvá dívka ze zamrzlého jezírka byla dcerou místního vlivného sira, tudíž je žádoucí kolem jeho rodiny našlapovat po špičkách, což se však Erice moc nedaří. Navíc se objevila souvislost se třemi mrtvými prostitutkami z minulosti a evidentně je Erika na správné stopě, protože začíná být v ohrožení i ona sama.

Stupňující se napětí a pěkně vykreslené charaktery postav, čtivé, svižné, se zajímavou zápletkou. Za mě velké doporučení, i když jsem asi poslední, kdo se s autorovou tvorbou setkal teprve teď - ale aspoň vím, že se můžu těšit na pěkné čtení dalších dílů!

knihomolka27
knihomolka27
27.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Celá moje recenze dostupná na : https://b00kl4ady.blogspot.com/

michaela.97
michaela.97
01.12.2023 4 z 5

* audioknížka * Knížka bravurně načtená – to mě bavilo moc a i samotný děj. Bylo to napínavé, a i když jsem tak nějak od začátku tušila, kdo by v tom mohl mít prsty, těch podezřelých bylo víc a to se mi líbilo! Jasně, nebylo to bůhvíjak originální krimi, ale vlastně jsem si u toho dokázala i odpočinout. Už se těším, až se dostanu k pokračování.

JamesCZE
JamesCZE
23.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Moc dobře se to četlo, bavila mě jak zápletka, tak vlastně i kritika společenských poměrů ve Velké Británii. Přišlo mi, že autor až moc na sílu tlačil do hlavních postav Slováky a Čechy - oběti jsou z ČR, Slovenska a východní Evropy (to se dá pochopit), vyšetřovatelka je ale původem ze Slovenska, matka zavražděné taky (a ta ihned poznává, že je vyšetřovatelka ze Slovenska), záporák jede na rozlučku se svobodou známého do Prahy a podobně. To mi už přišlo přitažené za vlasy. Proto hvězdička dolů. Jinak moc pěkné zahájení série.

L.Helena
L.Helena
08.11.2023 4 z 5

Audiokniha
Mám přečtenou již celou tuto sérii, jen první díl mi chyběl. Zpočátku mně to přišlo hodně rozvleklé, pak už jsem se zaposlouchala, i když některá místa byla zbytečně natahovaná. Ale jo, nakonec docela dobré, a aspoň jsem se dozvěděla, jak to všechno začalo.