Husův proces v Kostnici

Husův proces v Kostnici https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330701/bmid_husuv-proces-v-kostnici-7MD-330701.jpg 4 5 2

Přidat komentář

Apo73
05.05.2022 4 z 5

Tuhle edici Slovo k historii jsem měl rád. Ona sice měla několik čistě prvoplánových vydání k různým výročím, ale myslím, že se v ní už naplno začala projevovat přestavba. (Je roztomilé si dneska přečíst, jak tam začínal Petr Čornej apod.) Oponoval bych, jestli je to spíš časopis než kniha, je to podle mě časopis, který je už víc kniha. Ta monotematičnost, snaha o popularizační styl (zde výborný Šmahel), mnoho ilustrací a taky přijatelná délka - to bylo tehdy velmi osvěžující. Člověk se zájmem o historii musel přelouskávat tlustého Janáčka a jeho Valdštejna, Speváčka a jeho Václava IV nebo Karla IV apod., nebo z edice Kolumbus menší texty typu Staroměstská exekuce od Petráně, Poslední indiánské války od Opatrného a nebo - právě tuto melantrišskou edici. (Vlastně trochu předznamenala porevoluční knižní edice, např. Dny, které tvořily české dějiny od nakladatelství Havran.) Tady byl Husův proces v Kostnici, jindy to byl Návrat Karla Havlíčka z Brixenu, Velká Morava: cyrilometodějská mise, Pouť Čechů do Moskvy 1867, Kroměřížský sněm, Kozina a Lomikar, Jubilejní výstava 1891, Mozart a jeho Praha atd atd. Zkrátka bylo to tehdy na trhu něco nového a já to tehdy velmi oceňoval a těšil jsem se na každý další díl.
Ke Šmahelovi není třeba dodávat (a dokládá to dalšími husitskými i husologickými knihami po revoluci), že je to odborník na slovo vzatý a jako takový vstup do problematiky je tento sešitek ideální.

brunettlibrary
29.09.2021 2 z 5

Spíš časopis než kniha, ale plná důležitých informací.