Velitel eskádry

Velitel eskádry https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65897/hornblower-velitel-eskadry-MLP-65897.jpg 5 26 7

Hornblower série

< 9. díl

Commodore Hornblower (1945) začíná tím, jak spolu Horatio a Barbara žijí jako manželé na malém panství ve Smallbridge. Román popisuje květen až říjen 1812. Hornblower je povýšen na komodora a má za úkol se svou malou eskadrou pronásledovat francouzské síly v Baltském moři, chránit britské námořní cesty a vyvíjet diplomatický tlak na Švédy a Rusy pro britské zájmy. Jeho vlajkovou lodí je Nonsuch (74 děl) a jeho vlajkový kapitán je jednonohý Bush. Získá kořist a zničí francouzského piráta s lodí Blanchefleur. Potom se plaví na ruskou námořní základnu do Kronstadtu, kde ztuhne nad plánem ruského cara, jak vzdorovat Napoleonovi - zapálit Moskvu. Zmaří pokus zavraždit cara a švédského prince. Při jedné večeři se trochu opije a skončí v posteli hraběnky Canerine. Při pohlavním styku od ní dostane blechy. V Rize bojuje po boku pruského plukovníka von Clausewitze, vynikajícího stratéga, jež zběhl z pruské armády po jejím připojení se k Napoleonovi. Hornblower nesmírně pomůže Rusům, když ostřeluje z moře Napoleonovu armádu pod velením generála Macdonalda. Dále bojuje na zemi po boku Clausewitze. Po Bonapartově nezdaru a ústupu od Moskvy přesvědčí pruské velitele, aby se oddělili od Napoleona. Tím hodně přispěl k obratu ve válce. Je ale velice vyčerpaný a navíc onemocněl tyfem. Bush se vrací s eskadrou bez něho, komodor připluje, až se uzdraví.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

The Commodore , 1947


více info...

Přidat komentář

Elerrina
17.10.2020 4 z 5

Komodore Hornblower se potuluje s několika loděmi po Baltu a většinu času řeší vysokou protinapoleonskou politiku. Už to není jako předchozí knihy, chybí to sepjetí kapitána s posádkou a jeho lodí, ale stále je to velmi čtivé. Větší i menší šarvátky střídají diplomatická jednání a recepce, finální obrana Rigy poodkrývá, jak asi vypadaly napoleonské války na pevnině (tzn. děsný masakry). Zaujalo mě hlavně to, že si v této klíčové fázi evropských dějin naprostá většina zúčastněných myslela, že Napoleon v Rusku vyhraje a potom bude vládnout celé Evropě. S možností, že se ruský car Alexandr prostě nevzdá, nikdo moc nepočítal.
Škoda, že touto knihou české překlady série skončily.

Ládja
19.03.2018 4 z 5

Opět skvělý díl. Už vím, kde se inspiroval Cornwell a jeho hrdina Sharp. Jen mi u tohoto dílu chybělo více námořních dobrodružství. Ale jinak...jinak je škoda, že se nechystá nějaké nové vydání všech dílů. Myslím, že by lidé měli zájem...


elcapitano
15.06.2016 5 z 5

no, a je po vsem, serie u konce:(.. a co jako mam ted cist dal? .. Cela serie, stejne jako tento dil, je opravdu poutava, zabavna, svym zpusobem i poucna a Horatio mi bude chybet.

kalache
01.01.2015 5 z 5

kdo jednou ochutnal sira Forestera,pachuti jeho díla se nikdy nezbaví.....bílá a modrá...díky..

Baronek
16.07.2014

Super kniha,doporučuji

Baronek
16.07.2014

Super kniha,doporučuji

aychend
02.12.2011 5 z 5

Hodně zajímavý díl, otevřela jsem si u něj Google Earth a sledovala celou cestu. Bylo to o to dobrodružnější! Také se mi líbilo, že jsem mohla díky knížce sledovat z jiného úhlu postup Napoleona na Moskvu (loni jsem hltala Vojnu a mír). Když oznámili, že Rusové prohráli u Smolensku, téměř mě to dojalo, a až oznámili, že Napoleon prchá z Moskvy, měla jsem obrovskou radost. :-) Jen mám pocit, že ta knížka nějak nekončí. To ho zabili, nebo co?

Autorovy další knížky

C.S. Forester (p)
britská, 1899 - 1966
2004  91%Řadová loď
1993  84%Africká královna
1947  88%Šťastný návrat
1972  92%Poručík Hornblower
1948  79%Křižník Artemis

Kniha Velitel eskádry je v

Přečtených40x
Knihotéce45x
Chystám se číst8x
Chci si koupit5x