Africká královna

Africká královna https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74314/mid_africka-kralovna-EmJ-74314.png 4 45 12

Africkou královnu znají miliony diváků slavného filmu s K. Hepburnovou a H. Bogartem. Vznikl na základě Foresterova nezapomenutelného příběhu o puritánské misionářce a britském strojníkovi, které zastihla válka ve střední Africe v nepřátelském obklíčení německé koloniální armády. Prchají před Němci, ale chtějí také udělat něco pro Anglii...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Dialog
Originální název:

The African Queen , 1935


více info...

Přidat komentář

MartinvonHau
24.01.2024 5 z 5

Prostě paráda. Film jsem viděl jako kluk a zamiloval jsem si ho (celé dětství jsem měl před očima ty pijavice). Kniha, už jen proto, že ji napsal Forester, je ještě o chloupek lepší. Tohle je prostě koncentrát toho, co byla Británie, když ještě byla velká. Afrika, koloniální spory a nechybělo ani to Kiplingovo břímě bílého muže. Krásně popsaný kastovní britský společenský systém, kdy sice Allnuta, příslušníka less privileged z londýnských slumů, zase tak moc nedělí od Rózy pocházející z nižší střední třídy, přesto občas jako by každý z nich pocházel z jiného světa. I to: Musíme něco udělat pro Anglii, sice dneska zní pateticky a směšně, ale ještě na přelomu 19. a 20. století to byla věc, které Britové opravdu věřili. A byli opravdu ochotni něco pro Anglii udělat. Potěšil mě i konec, který je uvěřitelnější a lepší než ve filmu. Jsem rád, že jsem si knihu konečně koupil a přečetl.

m.zirhut
08.12.2023 4 z 5

(audiokniha) Pohodový poslech, kde sice začátek a konec zase tak zajímavé nebyly, ale samotná plavba na lodi mě bavila. Pěkně se vyvíjel vztah muže a ženy, kteří si zprvu díky rozdílným pováhám a zvyklostem lezli trochu na nervy. Postupem času se ale ukázalo, že se navzájem skvěle doplňují. Pravda, působí to asi jako klišé, ale mě se to líbilo.


andrii24
27.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Lidský valčík bez fraku a střevíčků. Romance na toku, v meandrech, pod robinsonovskými tóny. Válčí proti korzárům člověčenství, citu. Myrtou. Přímí, upřímní plaváčci. Spojeni korály z fíků. Osudnou odyseou pramice se zápalnou šňůrou na přídi pro tu/ty, co valí, kalí vody, za svědků velmoci fauny a flóry.

Rihatama
07.04.2021 4 z 5

Scenérie nádherné přírody střední Afriky z poloviny 20. století... to film mě upoutal, když zaznamenal dramatický a nevyrovnaný souboj staré kocábky Africké královny a jeho nesourodé dvojčlenné osádky s vodním živlem, komáry, rákosovým houštím, tunami bahna, malárií nebo německými ostřelovači. Imaginace a vyprávěcí schopnosti Cecila Forestera mě už tak nenadchly. Vždyť jen na tom vyprávění potřeba vystavět tento jinak obsahově prostý, a přece ideově nosný příběh o lásce a válce. Přes trochu neslaný nemastný začátek jsem si Africkou královnu nakonec užila. I když příště si raději opět pustím film s Hepburnovou a Bogartem.

juliesze
17.11.2020 1 z 5

Toto vůbec nebyl můj šálek kávy, jelikož i oddychové knihy můžou mít pohlazení na duši, krásný jazyk nebo propracovanou psychologii postav. Tady mi bohužel chybělo všechno. Suchý popis putování lodí. Nemůžu si pomoct, ale něco mi tam strašně scházelo.

jaroiva
18.08.2020 4 z 5

Muž a žena nastoupí do člunu a plují :)
Nic moc světoborného se tu nestane, a přesto mě to bavilo, příjemná oddychová kniha.

JiříŠkorpík
11.10.2019 5 z 5

Vzácný případ, kdy se kniha a film navzájem doplňují. Forester navíc dobře zvládl psychologii ženy a muže žijící společně na malém prostoru; i proto kniha působí neskutečně reálně.

Atanone
24.12.2018 4 z 5

Film je moje srdeční záležitost, odteď se přidá i kniha, i když v tomto případě pro mě film vede. Znám ho skoro zpaměti a čtení jsem pochopitelně měla i s „obrazem“, vše obohaceno o trošku větší dávku vtipu, než poskytuje film, protože myšlenkové pochody hlavních postav, to je prostě bonbónek. Ale ano, jsem zaujatá a děsně nekritická. No ale posuďte sami, jestli je co kritizovat, když jde o krásný příběh dvou lidí, kteří díky válce našli jeden druhého.

bamba
03.10.2018 5 z 5

Málokedy je aj kniha a aj film super a nezávisle na sebe.

Abia
27.04.2018 4 z 5

Příjemná dobrodružná knížka, která se dobře čte. Originální příběh, děj má spád a jako téměř vždy je kniha lepší než film.
Krásně je popsaný přerod ženy, která byla stále ve stínu mužů, v samostatnou tvůrčí bytost. Sama je svou aktivitou a touhou po dobrodružství překvapena, poprvé dělá něco, co sama chce a řídí.

tereza1198
26.08.2016 5 z 5

Nádherná kniha, drsné dobrodružství, osudová láska. Opravdu jsem se bavila a hrdinům fandila, co to jen šlo.
Musím přiznat, že konec filmu se mi líbil o trochu víc, ale ten knižní byl reálnější.

MayB2
17.01.2015 5 z 5

Útlá svižná kniha, ovšem i při rychlém spádu děje i řeky je čas na vtipné glosování společenských otázek (např. postavení žen) v době na začátku 1. světové války.

"Někteří muži jsou hluboce dotčeni tím, když žena věnuje veškerou svou pozornost takové hlouposti, jako je šití, a ne jejich fascinující osobnosti."

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

C.S. Forester (p)
britská, 1899 - 1966
2004  91%Řadová loď
1993  84%Africká královna
1947  88%Šťastný návrat
1972  92%Poručík Hornblower
1948  79%Křižník Artemis

Kniha Africká královna je v

Přečtených61x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce63x
Chystám se číst27x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x