Poručík Hornblower

Poručík Hornblower https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227589/mid_porucik-hornblower-BDx-227589.jpg 5 21 8

Hornblower série

< 2. díl >

Ačkoliv chronologicky 2. byla kniha napsána mezi posledními. Autor v ní nechal svého hrdinu sloužit jako 5. důstojníka pod šíleným kapitánem na palubě 74 dělové řadové lodi "Renown" plující do Karibiku, aby se po různých peripetiích stal posléze velitelem jedné z ukořistěných lodí a dopravil ji do Anglie. Tím činí rozhodující krok k hodnosti kapitána.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

Lieutenant Hornblower , 1952


více info...

Přidat komentář

elcapitano
27.12.2023 5 z 5

Tak nějak se stalo, že to nečtu ani v chronologii, jak to autor psal, ani v chronologii děje. Nicméně nevadí, je to nádherná literatura. Tedy místy poněkud barvotisková - myslím tím jednoznačnou kladnost Hornblowera, i když je často sžírán kdejakými pochybnostmi.
Těžko říci, jak to autor myslel, ale místy mi přijde autorův důraz na služební postupy a hierarchii až přílišný, někdy to působí možná až parodicky.
Autorovo obeznámení se a důraz na námořnické řemeslo, ovládání lodi apod je neskutečný (ehm, sám jsem na takové lodi plul, vím, že je to naprosto přesné).
Četl jsem nové vydání (2022) v překladu Leonida Křížka (přeložil i některé knihy Patricka O'Briana - Jack Aubrey a Maturin - s podobnou tematikou) a je potřeba říct, že to je velmi dobrá práce a pan LK je skutečný mistr - měl tu práci o to těžší, že jsme národ bez moře a nemáme vžitou terminologii popisující kdeco na plnoplachetníku z napoleonských válek.

nero 13
20.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Další osudy Horatia Hornblowera, nás zavedou na loď H.M.S Renown, které velí šílený kapitán Sawyer. V té době byl kapitán lodi neomezeným pánem, a jakýkoliv nesouhlas s ním se mohl považovat za vzpouru, kde se mohlo trestat i smrtí, proto si asi umíme představit jaké bylo sloužit pod někým takovým, naštěstí vyšší moc a nebo možná někdo konkrétní kapitána odstranil a posádka si mohla oddechnout.
V druhé části posádka H.M.S Renown dobyla Španělskou pevnost na ostrově Hispaniola, na jehož západní části, v dnešním Haiti zrovna zuřilo povstání černých otroků proti svým Francouzským pánům, i když už je to více než 200. let co se osvobodily, tak tam násilí probíhá stále, zrovna jsem četl že jenom mezi 8. až 12. červencem bylo ve válce místních gangů zabito přes 230. lidí.
V další části bylo vyhlášeno příměří mezi Francií a Británií a Horatiovi nebylo potvrzeno dočasné povýšení, naštěstí pro něj Napoleon mír rychle porušil, Horatio Hornblower byl z poručíka povýšen na komandéra, a čtenáři si musí počkat na další díl.


JiříŠkorpík
29.06.2022 5 z 5

Sledování Hornblowera pohledem staršího poručíka umožnilo autorovi čtenářům více přiblížit povahu a strategie Hornblowera. Navíc není čtenář stále jen s Hornblowerem, takže se můžeme jen domnívat, kdo může za kapitánův pád.

MartinvonHau
26.06.2022 5 z 5

Platí to stejné, jako o předchozím díle: je to Hornblower, takže bez diskuzí pět hvězd. Ale tento díl se vymyká ostatním, možná je to dáno i tím, že ho Forester psal jako jeden z posledních. Zatímco Kadet Hornblower je takový povídkový a čistě dobrodružný, tady se řeší i psychologické drama. Lodi vládne šílený kapitán a šikanovaní důstojnicí a kadeti nemají moc prostředků, jak to legálně řešit. V seriálu byla tato linka více zdůrazněna, v knize velmi brzy končí a následuje klasické dobrodružství, ve kterém má ale Hornblower jako nejníže postavený poručík spíše roli našeptávače. V jasné hierarchii velení musí nejdříve výše postaveným vsugerovat tu správnou myšlenku. Svým způsobem působí jako Machiavelli, který zpovzdálí řídí vše zásadní na lodi. A ještě jedna nezvyklá věc. Hornblower je vždy hrdina bez bázně a hany. Sice vnitřními pochybami zmítaný, ale nakonec vždy dokonalý. Ale v tomto díle na něm ulpívá podezření, že nějakým způsobem stál za koncem šíleného kapitána. Podezření, které není potvrzeno, ale ani vyvráceno.

Ládja
10.05.2022 4 z 5

Mé srdce jásá...konečně opět další díl z Hornblowerovské ságy. I když je to skvělé čtení, filmy mám tak nakoukané, že se mi občas zdají lepší a takové lidštější by se dalo i říci. Každopádně držím palce ať nakladatelství vydá všechny díly...těším se jak malý kluk...4*

EvženČihák
20.07.2021 5 z 5

Příběh je výborný, ale ten překlad ze slovenštiny...Radek Uchytil... je více než křečovitý.

astroweb
26.08.2016 4 z 5

Nebylo to špatné, hodně to připomíná Cornwella, od kterého jsem přečetl již několik knih.

elizabeth_ba
04.02.2015

Zařadila jsem do chci přečíst. Knihu, podle které byla natočena filmová série, na níž vyloženě ujíždím (dost pravděpodobně můj nejoblíbenější film vůbec i když o první příčku soupeří s adaptací Quo vadis (1951), bych totiž přečtenou mít měla. Je otázka, zda půjde sehnat. Snad se povede sehnat aspoň některou z nich. Většinou prve přečtu knihu a pak nadávám u filmu, tak tady to asi bude obráceně... :-)

Štítky knihy

Britské královské námořnictvo

Autorovy další knížky

C.S. Forester (p)
britská, 1899 - 1966
2004  91%Řadová loď
1993  84%Africká královna
1947  88%Šťastný návrat
1972  92%Poručík Hornblower
1948  79%Křižník Artemis

Kniha Poručík Hornblower je v

Právě čtených1x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst12x
Chci si koupit9x