Kadet Hornblower

Kadet Hornblower https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469565/bmid_kadet-hornblower-R8r-469565.jpg 5 31 14

Hornblower série

< 1. díl >

Hornblowerovská sága popisuje v 11 dílech na osudu námořního důstojníka Horatia Hornblowera celou nelsonovskou éru Královského námořnictva Velké Británie. V tomto prvním dílu zahajuje Horatio Hornblower svou pozoruhodnou kariéru jako kadet na palubě řadové lodi H.M.S. Justinian. Nejprve si musí vybojovat své místo mezi kadety a během následných dobrodružství a bitev je zocelen v jednoho z nejpozoruhodnějších nižších důstojníků loďstva. Následovat budou tituly Poručík Hornblower a Hornblower a HMS Hotspur.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Yachting
Originální název:

Mr. Midshipman Hornblower , 1950


více info...

Přidat komentář

soukroma
21.11.2023 5 z 5

Parádní čtení, nejen pro milovníky moře, lodí, námořníků či zásadních námořních bitev historie (zde Anglie proti hrozivé španělské Armadě). Pěkné mapky cest i bitev, ale také nákres Hornblowerovy lodě a její takeláže, s asi padesáti prvky! Forester je skvělý vypravěč.

dan-sam
20.09.2023 4 z 5

Vlastně se jedná o soubor na sebe navazujících povídek, které obstojí i samy o sobě. Je pravda, že ve srovnání s O'Brianem je série o Hornblowerovi jednodušší, klouže trochu snáz, ale (zatím) nemíří do hlubokých vod. To bude vlastně dosti zajímavé počtení: sledovat, jak se styl vyvíjí, když psal autor knihy na přeskáčku.
Předpokládám, že pokud bude syn v jeho jednou nastavším jinošském věku nějaké námořnické dobrodružství, bude to vhodná volba. A pak, až si začne klást jiné otázky, zvolna podstrčím Aubreyho a Maturina.
Mnozí tu zmiňují nadstandardní péči nakladatelství, což mohu jen potvrdit. Mám dojem, že nakladatel si vydává Hornblowera pro svou vlastní radost a z celkového zpracování je to poznat jen a jen v dobrém smyslu. Nešidí to, kniha je přesně taková, jakou sám chce. Dobrá práce.


Terkaodkafe
13.09.2023 4 z 5

Forester v knize dokázal skvěle popsat námořní zvyklosti z konce 18. století, tu dlouhotrvající nudu, kdy se na lodích zdánlivě nic neděje a kdy se čeká na krvavou akci. Námořní bitvy jsou strhující, hrdinové uvěřitelní a zápletky kvalitní. Všechny známe už ze seriálu, ale vůbec mi nevadilo si je opět připomenout v literární formě.

Vydavatel věnoval knize velkou pozornost. Obsahuje celou řadu doprovodného materiálu, ať už jsou to mapy pro zpřehlednění situace či vysvětlivky pod čarou, díky kterým se čtenář v celém příběhu, britském námořnictvu i historii lépe orientuje. V knize je také doslov, který dává celý příběh do kontextu.

Více v recenzi zde.

Renike
23.04.2023 3 z 5

Knihu jsem četla na doporučení. Nebyla špatná, ale není to můj šálek kávy. 17 letý kluk Horatio začíná svou kariéru jako kadet na námořní lodi. Jsou to různé příběhy, kapitoly nejsou moc navzájem propojené. Další díly už asi vyhledávat nebudu, i když obálky dílů v novém vydání jsou překrásné. Hodí se když tak do čtenářské výzvy - mapy v knize.

kralika
09.01.2023 5 z 5

Povídkově laděný "román" o Hornblowerovi z dob, kdy ještě nebyl slavným kapitánem jako v dosud u nás ve čtyřicátých letech vydaných knihách. Na Foresterův úsporný styl, kdy jsou často více pitvány pocity, dilemata a obavy vířící hlavě hlavního hrdiny než akce samotná, jsem tak již zvyklý. Poněkud odlišný zážitek to ale byl vzhledem k televiznímu zpracování, na kterém jsem vyrostl. A srovnání naivní scénáristické představy o tom jak to v královském námořnictvu vlastně vypadalo a střízlivé vize autora je mnohdy úsměvné. Nejlépe je to asi vidět na pointách kapitol Vyrovnaná šance a Zkoušky na poručíka.
Za zmínku pak stojí i péče ze strany vydavatele, která z knihy dělá výrazně nadprůměrnou záležitost.

jakub87
08.01.2023 3 z 5

Perfektní počin vydavatele. Jako kluk jsem dychtivě hltal seriálové zpracování Hornblowera, vysílané na televizních obrazovkách a chtěl si přečíst o Hornblowerovi na stránkách knih. C. S. Forester však píše mojí osobě nepříliš vhodným stylem. Chvílemi přijde, že skáče z místa na místo. Kapitolám chybí hlubší napojení a nejsou úplně vyvážené. Máme jednu kapitolu, která je pěkně rozvinutá a pak přijde další, která je přinejmenším lehce odfláknutá. Možná je to tím, že psal i jednotlivé díly napřeskáčku a vracel se k jednotlivým etapám služby a života Hornblowera... Mám možnost porovnat na jedné straně romány od Patricka O'Briana a na druhé Foresterovo a je to jako nebe a dudy... Nicméně neházím pomyslnou flintu do žita a budu se těšit na další díly.

špulo
14.10.2022 5 z 5

Plná ruka hviezd, pričom jedna je za prevedenie. Vydavateľovi veľká pochvala pred nastúpenou posádkou. Takto má vyzerať dobrodružná kniha v tomto storočí. Len samotná obálka je neodolateľnou pozvánkou k prečítaniu. Kniha sa číta ľahko, ale mám isté výhrady ku spisovateľskému umu. Občas sa autor uchýlil ku ťažkotonážnej skratkovitosti a niekedy sa mu text rozplizol po hladine. A nebudem to zvaľovať na vek. Môže si za to autor sám. Stále však ide o parádne dobrodružstvo na mori s famóznou dobovou atmosférou, ktorú rovnako famózne vykreslili aj filmári. Šťastnú plavbu, Horatio!

hanzmb
01.07.2022 5 z 5

V rodinné knihovně jsme měli 2 perly. Řadovou loď a Velitele eskadry. Četl jsem je neustále dokola. Co také v 60. letech bylo ke čtení? Pak jsem objevil v antiku koncem 70. let S vlajícími prapory. To byl snad zázrak! A po letech se dovídám, jak to všechno vlastně začalo. Tohle tak mít před 60 lety. Tahle série je pro mě bible. I 50 * je málo. A jak jsem byl rozjetý, přidal jsem si i slovenský amatérský překlad Hornblower a kríza. To je poslední nedokončený díl série. Chronologicky čtyřka. Třeba se ještě někdy dočkám i u nás dosud nevydaných dílů.

EvženČihák
27.03.2022 5 z 5

Nezbývá mi než opět vyjádřit poděkování panu Františku Novotnému,jehož odborný dohled vždy výrazně prospívá překladu. A nejen u Hornblowera! Díky,Sire!

MartinvonHau
14.12.2021 5 z 5

Šest hvězd z pěti. To je bez diskuze. Vždyť je to Horblower. Série (i když televizní) mě dovedla k lásce k plachetnicím a námořním bitvám. Samozřejmě jsme přečetl díly, které u nás vyšly v dávné době. Ale vždy jsem chtěl číst ten díl, který byl předlohou seriálu. A teď to mám a zažil jsem nekonečnou extázi.
Nic na tom nemění, že zcela objektivně vzato, je Hornblower dost průměrná dobrodružná četba a s romány Patricka O´Briana se nemůže rovnat. Ty jsou mnohem dospělejší a autor Aubreye a Maturina má mnohem detailnější vhled do napoleonské doby. Tohle je ale prostě Hornblower a ten se nezpochybňuje. Děkuji vydavateli, že jsem si mohl tuto knihu přečíst a těším se na další díly. Ale prosím, ať jsou venku rychle.

Milten
16.08.2021 5 z 5

V dětství seriál Hornblower patřil k mým nejoblíbenějším, takže opravdu oceňuji snahu vydat u nás jeho literární předlohu kompletně. Kniha je opravdu hezky zpracována. Kvalitní překlad, mapky k jednotlivým příběhům a velice zajímavý doslov o Královském námořnictvu. Zkrátka jsem rád, že jsem nakladatele mohl koupí knihy podpořit.

Ládja
26.06.2021 4 z 5

Konečně jsem se dočkal. Po tolika letech jsem se konečně mohl začíst do dobrodružství námořníka Horblowera. Děkuji nakladateli a doufám, že bude pokračovat a vydají se všechny zbývající díly.
Popravdě jsem hrozně zmlsán seriálem a tak jsem u některých dobrodružstvích byl zklamán jak dopadla a jak probíhala. Několik oblíbených postav ze seriálu se zde vůbec neobjevuje(vím, že je to obráceně). Proto jen 4* přeci jen seriál je skvělý

JiříŠkorpík
14.06.2021 5 z 5

Dlouho jsem neměl tak krásný pocit z provedení dobrodružné knihy – obrázky, mapky, překlad. Dokážu si představit skutečné náklady na vydání takové knihy a hlavně té práce s tím. Velmi fandím nakladatel ať se podaří vydat celou sérii.
Samotný román se čte velmi dobře a pro milovníky námořních románů obsahuje spoustu detailů ze života na válečné plachetnici a kolem ni.

nero 13
15.05.2021 5 z 5

Knihy o Hornblowerovi jsou stejně jako knihy o Aubreyeovi a Maturinovi
od Patricka O Briana určeny všem milovníkům dobrodružství pod napnutými plachtami, hlavně těch z období Napoleonských válek. Měl jsem už 6 a 7 díl tak si doufám doplním celou ságu, kterou dříve vydávali v podivném pořadí.
Doporučuji i filmovou sérii kde Hornblowera výborně ztělesnil herec Ioan Gruffudd.