Guta Habsburská - Slabý král, mladá královna a mocný Záviš

Guta Habsburská - Slabý král, mladá královna a mocný Záviš https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332352/mid_guta-habsburska-slaby-kral-mlada-kr-Ktl-332352.jpg 4 35 10

Guta Habsburská stojí po boku Václava, Přemyslovce, kterým pro jeho strach ze tmy a koček nemálo českých pánů pohrdá, byť se má Václav brzy stát jejich králem. Guta si klade otázku, zda si takového manžela dokáže vážit. Ve chvíli, kdy její srdce konečně pookřeje, na scénu vstoupí šarmantní a tajemný Záviš z Falkenštejna. Karty jsou rozdány…... celý text

Přidat komentář

Anmara
29.10.2021 5 z 5

Poutavý příběh, který se velmi dobře čte. Zajímavé zápletky i pohled na "lidskou stránku" známých historických osobností.

Schary
18.12.2019 5 z 5

Kratičká a čtivá knížečka. Popisuje milostne a vladařské peripetie Václava II. a jeho ženy Guty.


VendulaB
15.10.2019 4 z 5

krátký historický román - rozsahem spíše novela. Jak je u autorky zvykem, je v něm přítomný i romantický motiv. Knížka je jednoduchá, milá, příčetně psaná, čtivá. Nejde o propracovaný, úchvatný román, ale na zpříjemnění jednoho večera knížka stačí.

jindrich7442
19.05.2018 5 z 5

Doslova jedním dechem. Knihu jsem přečetl za necelých pět hodin. Zásluhou však není pouze samotná čtivost. Historické příběhy z této edice jsem si oblíbil pro variabilitu výkladu historických situací. Opět mě potěšilo jaký "nestandartní" charakter dala paní Ciprová jednotlivým osobnostem. Záviš není jen zlou postavou našich dějin, Václav s Gutou neplanuli tak spalující láskou od útlého dětství, ale museli si k sobě cestu hledat (což je podle mě mnohem realističtější pojetí, navzdory tomu, že se jedná o spíše milostný román). Velmi zajímavá je myšlenka s prvním potratem Guty a pokus o její zabití v lese....
Zkrátka, děkuji za perfektní odpočinek.

LibraryGirl
12.03.2018 3 z 5

Velmi kraťoučký příběh. Paní Ciprová píše čtivě, ale měla jsem pocit, že čtu půlku knihy. Téma Záviše, Václava II. a Guty si zasloužilo více prostoru. Bylo to jen takové lehké nastínění doby a chování lidí. Kniha skončila moc brzy. Pěkné, ale moc krátké.

alnahu
20.06.2017 4 z 5

Mladá Guta je provdána za mladičkého Václava Přemyslovce, budoucího českého krále. V knize nám autorka čtivě popisuje jejich počáteční sbližování .Václavova matka Kunhuta ,která v tuto dobu vládne, náhle umírá zřejmě na tuberkulózu, což se nehodí Záviši z Falkenštejna, který byl v tu dobu velmi mocný. Proto chystá intriky proti Gutě, ta je mu velmi nepohodlná, mladého slabošského Václava zcela ovládá. Ovšem osud rozhodl jinak královna Guta ho nechá na pražském hradě uvěznit. Kniha je napsána velmi čtivě.

zuzana2599
20.05.2017 5 z 5

Číst tyto příběhy z české historie je pro mě velmi pohodové a poučné čtení.
Jak ráda jsem si připomněla osud Záviše z Falkenštejna, který byl popraven v Hlubové nad Vltavou před mnoha stovkami let. Sama jsem kdysi stála na místě jeho popravy při návštěvě Hluboké, tak i proto mě knížka moc potěšila...
Knížka je to tenoučká, ale její obsah bohatý a prověřený staletími.

radus
27.04.2017 5 z 5

K mému překvapení zajímavá kniha - moje první od Ciprové. Protoze jsem nikdy nebyla silna v dejepisu, tak jsem měla trochu strach, aby tam nebylo příliš historickych faktu, ale nebylo tomu tak a knížka se dobře četla. Už se těším na další díl :-)

ladyfromskye
08.04.2017 5 z 5

Jako vždy 5*, ale tentokrát jsem byla mírně zklamána tím, že se do autorčina jinak (v rámci žánru) perfektního stylu vkradly věty popularizačně konstatující povahy (viz "Ale ani tento pocit Záviše z Falkenštejna nedonutil, aby se nad vlivem drobné Guty na krále Václava vážněji zamyslel a podnikl kroky, které ještě v té době mohly vést k záchraně jeho života. Veliká chyba!"). Doufám, že v příští knize už se neobjeví.

milunka21
12.02.2017 5 z 5

Nádherná kniha. Strašně chytlavá, čtivá a moc jsem si jí užila. Žádný nudný náročný historický román. Autorka mě tak nadchla, že chci i ostatní její knihy. :-)