Princezna Veronská

Princezna Veronská https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138038/bmid_princezna-veronska-12H-138038.jpg 4 38 14

Nevěsta knížete Boleslava. Biagota je zaslíbena knížeti Václavovi, který si pro ni přijede do Verony i s družinou. Vinou mocenských zájmů však z chystaného sňatku sejde, a tak je provdána za Václavova bratra Boleslava. Až v jeho sídle si princezna uvědomí, jak těžké bude probít se skrz masku lhostejnosti a tvrdou slupku bojovníka k jeho srdci...... celý text

Přidat komentář

1marskr
28.08.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a určitě bude patřit mezi ty, na které dlouho nezapomenu, zvlášť, když historie Boleslava a Václava popisuje trochu jinak.

Schary
04.06.2020 5 z 5

Romantická jednohubka...


Morana107
09.11.2019 5 z 5

Tyhle knihy nemůže brát nikdo z historického hlediska vážně, ale když se nad tím člověm zamyslí, tak charaktery obou knížecích bratrů mohly opravdu takové být. Václav byl z dnešního faktického pohledu jen slabý kníže, který jenom zaprodával náši zemi, ale Boleslav uměl ukázat sílu a rozhodně nehodlal ustupovat. Byl to jeden z prvních tvůrců státu, a proto jsem ráda, že si tento pohled na věc autorka půjčila a napsala knihu o příběhu zpracovaném úplně jinak, než jak ho známe z učebnice. Tuhle knihu mám od paní Ciprové úplně nejraději, je plná citu, romantiky, ale i hlubokého zamyšlení. Četla jsem ji už dvakrát a určitě ne naposledy. Všem vřele doporučuji.

Le Chat
30.09.2019 5 z 5

Oldřišku Ciprovou mám jako spisovatelku ráda, jejích knih jsem přečetla víc. Tato je podle mne autorčina NEJLEPŠÍ. Líbilo se mi, že kníže Václav tu nebyl "pan dokonalý".

jindrich7442
20.05.2018 5 z 5

Úžasné čtení. Autorka mi zřejmě kápla na notu. Dvě knihy za víkend a třetí začínám číst. Z počátku jsem se těmto knihám bránil, ale musím přiznat, že mi hlavní, především milostný proud příběhů nevadí. Jak mám ve zvyku, historické informace z příběhů si ověřuji, abych rozlišil fakta od fikce a k mému podivu je příběh skutečně staven na zajímavých faktech. Zároveň mnohokrát děkuji za vnuknutý charakter knížeti Václavovi. Z mnoha důvodů se řadím na stranu Boleslava a Václava považuji jen za uměle přikrášlený ideologický nástroj...

Mellania
30.03.2018 4 z 5

Krásně napsaný příběh...začínám přicházet na chuť autorčinu stylu (po Přemyslovské epopeji je to trochu jiná liga), ale jako oddechovka mezi jinýmy tituly poslouží velmi dobře.

Tebby
25.10.2017 5 z 5

Knížku jsem četla kvůli čtenářské výzvě - oblíbená kniha rodičů. Ze začátku jsem se toho obávala, ale knížka mě nakonec mile překvapila. Byla opravdu velmi čtivá a navíc zajímavé pojetí dějin.

michaela7087
07.04.2017 4 z 5

Taková moc pěkná oddechovka.

LibraryGirl
11.09.2015 5 z 5

Mně se kniha moc líbila. Je to historická romantika z raného českého středověku. Trochu fakta a hodně beletrie. Příběh mi pěkně vyplnil volné odpoledne, takže za mě pět hvězd:-D

alnahu
15.06.2015 5 z 5

Čtivý příběh o veronské princezně Biagotě, která se má provdat do Čech za knížete Václava, díky nešťastné náhodě se , ale její osud změní úplně jinak ,provdá se za knížete Boleslava a v Čechách najde pravou lásku, kterou poznamená smrtí knížete Václava.Mě se kniha četla velmi dobře a líbila se.

Roanna
12.01.2015 2 z 5

Fandím českým spisovatelům, kteří píší historické příběhy, ale tato kniha mě, přestože se dobře četla, nezaujala. O Biagotě se ví jen málo, takže v jejím případě Oldřiška naplno popustila uzdu své představivosti, ale Václav a Boleslav... hmm to je docela velké sousto, přestože i v jejich životech je spousta domněnek a spekulací, které autorce dávají prostor pro vlastní vykreslení jejich osobnosti. Bohužel na mě oba bratři svým chováním působili jak kluci odvedle, ne jako knížata, z nichž jeden měl vládnout naší zemi. Příběh se mi zdál plytký, postrádala jsem emoce a hloubku, barvitější vykreslení dobové atmosféry, tehdejšího způsobu života lidí, napětí, zajímavou zápletku. Teď čtu Alison Weir a to je úplně jiné počteníčko. Každopádně Oldřišce držím palce :-)

zp87
24.12.2014 3 z 5

Taková jednohubka na jedno volné odpoledne. A nemusí být ani volné celé.
Kniha se mi líbila, své kouzlo zde má především to, že se odehrává v reáliích českých zemí a panovníků (přestože v této knize se vydáváme s hrdiny do Itálie). Baví mě číst o historických postavách jinak, než jsme se učili v dějepise.
Oldřiška Ciprová podává tyto osoby jako skutečné lidi z masa a kostí - se svými problémy, radostmi, pocity... Jsou to skuteční lidé, ne jen mrtvá (alespoň pro mě nic neříkající) jména v učebnici. Samozřejmě chápu, že příběh není zcela "podle skutečné události" - reálná jsou jen některá fakta a velký podíl zde hraje fabulace, ale je mi to úplně jedno. Klidně nějak takto by to mohlo být.

Nebyla to nejlepší kniha, co jsem kdy četla. Ale bavila mě a rozhodně si přečtu ještě další knihy této autorky.

isobel2000
14.07.2013 5 z 5

Příjemné a oddechové čtení, k zamyšlení jak to taky mohlo být.

ladyfromskye
04.02.2013 5 z 5

Mistrně sestavený a napsaný příběh, ve kterém autorka tak trochu mění historii. A nebo ne? Princezna veronská je jedna z mála knih, kterou jsem přečetla dvakrát za sebou a která mi stále nedává spát.