Friedrich řečený Bedřich

Friedrich řečený Bedřich https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529979/bmid_friedrich-receny-bedrich-65b374dfced36.jpg 4 11 5

Je to jeden z největších Čechů, tvůrce naší národní hudby, bez jeho díla si českou kulturu ani neumíme představit. Přesto své chlapecké deníky i milostné dopisy psal německy a správně mluvit a psát česky se učil až dlouho po třicítce. A to není zdaleka jediná okolnost, která nás u autora Prodané nevěsty nebo Mé vlasti může překvapit. O Bedřichu Smetanovi vyšla spousta knih a zdálo by se, že jeho život už byl popsán do nejmenších detailů. Čím víc se ale o něm dozvídáme, tím víc také zjišťujeme, že je tu pořád co objevovat. Rozhodně neexistuje jen jeden všeplatný pohled na našeho „nejnárodnějšího“ skladatele. Dokuromán Friedrich řečený Bedřich líčí jeho dramatický osud, ale i jeho dobu a příběhy lidí, kteří jej obklopovali, milovali a podporovali, nebo mu jeho cestu naopak ztěžovali. Je také zamyšlením nad tím, proč byl Smetana tolikrát propagandisticky zneužit, jako snad žádný jiný náš umělec. A konečně klade i pár otázek o nás samých, na které stále ještě nemáme odpověď.... celý text

Přidat komentář

eva3992
20.04.2024 4 z 5

Jméno Bedřich Smetana zná asi každý z nás, ale víte třeba, v kolika letech začal mluvit česky a proč? Jaké byly jeho manželky? Proč žil ve Švédsku? Pokud ne, nahlédněte do této knihy a dozvíte se vše podstatné z mistrova života.

Jeden z našich nejznámějších hudebních skladatelů. Prodanou nevěstu i Mou vlast zná snad celý svět. Ale jaký skutečně byl Bedřich Smetana? Autorka nám ho představí od narození až po jeho smrt. Ukáže nám, jaký byl člověk, jak komponoval, jaké bylo jeho soukromí. Kromě toho přiblíží dobu, kdy žil. Dobu, pro nás Čechy, tak důležitou – národní obrození.

Ač jsme se o Smetanovi ve škole rozhodně učili, moc si toho nepamatuji. Naučila jsem se jen to, co jsem musela a více mě nezajímalo. Čím jsem však starší, tím více mě baví číst o naší historii, poznávat naše osobnosti, ať už ty více, či méně známé. Tato kniha mi přinesla rozhodně spoustu nového. Mnoho z událostí, které jsou zde popsány, se mi propojily s dalšími knihami, všechno si to k sobě sedlo, pasovalo a mé mezery ve vzdělání se krásně zaplňují.

Tato kniha je, jak sama Milena Štráfeldová nazvala, dokuromán. Jsou tu jak skutečné zápisky z deníků a dopisů, známá historická fakta i kapitoly, kdy autorka popustila uzdu fantazii a přinesla nám románově zpracované části umělcova života. Skvěle to k sobě pasuje, nejsou to jen holá fakta, ale je to psáno poutavě a text rozhodně zaujme.

Kromě samotného života Bedřicha Smetany tu poznáváme dobu národního obrození, co se u nás dělo a autorka představí i důležité osobnosti z tohoto období. Přiblíží nám život třeba i Karla Havlíčka Borovského, Josefa Kajetána Tyla, Jana Nerudy a mnoha dalších. Také je tu skvěle ukázáno, jak se tito umělci se Smetanou potkali nebo potkat mohli.

Tato kniha je rozhodně dobrá volba i pro (povinnou) školní četbu. Studenti se tak seznámí se vším důležitým formou, díky níž by je poznávání mohlo i bavit.

Mám však i drobné připomínky. Některé situace se dost opakovaly, třeba nám je vyprávěli různí lidé, ale několikrát jsme četli to samé a místy mi to přišlo už trošku zdlouhavé. Co mi však hodně vadilo, tak chyby a překlepy v textu. Bohužel třeba i v letopočtu, což by se u takovéto knihy rozhodně stávat nemělo.

Pokud máte rádi životopisné knihy a chcete se dozvědět více z naší historie, rozhodně tuto knihu vyzkoušejte.

Eva_H1970
04.04.2024 4 z 5

Na tuto knihu jsem se moc těšila. Nějak nesplnila moje očekávání....ale očekávání jsou k ničemu. Dala jsem knize šanci, ale jsem trochu zklamaná. Jsou lepší životopisné romány. Škoda.


Lucina88
01.04.2024 3 z 5

Za mě slabší. Čekala sem od toho více.
Plus ten, že děj byl podkládán historickými událostmi.
..ale přirovnat některá vlastenecká díla k telenovelám, je teda velký přešlap.
Autorka by měla pro příště upozadit své názory..Takový názor patří do předmluvy nebo doslovu.

Miroslavacte
23.03.2024 5 z 5

Je to čtení s velmi výrazným ženským rukopisem. Člověk se tam dozvídá víc než zná ze školy. Není to špatná kniha.

astroweb
20.03.2024 5 z 5

Velice zajímavé, velice čtivé, stylem připomíná Toulky českou minulostí. Jenom ty aktuální poznámky o historii a vztahu k současnosti si mohla autorka odpustit.