Fabian - příběh moralisty

Fabian - příběh moralisty https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112001/fabian-pribeh-morali-112001.jpg 4 16 3

Autor popisuje velkoměstské poměry Výmarské republiky, kterou je možné charakterizovat rostoucí spotřebou, industrializací, materialismem,komercí a úpadkem morálky. Na pozadí událostí té doby (i politických) je moralista Fabián v tomto románu konfrontován s morálkou celé společnosti. Lež závistivého, pmstychtivého výpomocného ouředníčka na univerzitě rozhodne o osudu jeho nejlepšího přítele Labudeho..... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Václav Petr
Originální název:

Fabian. Die Geschichte eines Moralisten , 1931


více info...

Přidat komentář

kamibe
07.01.2019 3 z 5

Přečetla jsem tento příběh v knize Příběhy z dětství i z dospělosti a je to to nejsmutnější, co v ní bylo. Několik prvních kapitol jsem si myslela, že to odložím bez dočtení, ale vydržela jsem, a i když to v průběhu i na samém konci opravdu není žádná legrace a přečetla jsem to s naprosto vážnou tváří, musím uznat, že jsem udělala dobře, když jsem vytrvala, i když to celé na mne působilo jako vyloženě tristní. V okamžiku, kdy se Labude svěří Fabianovi s nevěrou své nastávající ženy, to začalo být pro mne poutavé. Musím uznat, jak dovedně autor dává najevo, jak těžká je vlastně svoboda muže propuštěného z práce. Vůbec líčení všech příhod, a hlavně líčení Fabianova snu mi připadalo jako spisovatelský obraz malíře Brueghela. A hlavně mi při mnoha větách bylo jasnější, proč autory knihy v Německu té doby nesměly být vydávány.

Lady Lili
10.11.2013

Nevím, jaký překlad četla paní fialka, ale v mém se Labudova snoubenka jmenovala Leda. Taky mě vůči budoucím čtenářům docela mrzí, že tu vyzradila děj. K mému názoru...
Nechtěně jsem otevřela knihu hned zprvu na poslední stránce a přečetla si konec, za což jsem si nadávala. Naštěstí se mi podařilo v průběhu čtení zapomenout, co jsem si přečetla, takže jsem byla překvapená. Jinak je knížka celkem ponurá. Fabian nedojde štěstí, ztratí nespravedlivě přítele i ženu a nenajde smysl života.


fialka voňavá
07.06.2013 2 z 5

(SPOILER) Děj románu se odehrává v Berlíně. Hlavní hrdina Fabian pracoval v reklamě. Měl přítele Labuda, který se měl ženit s Lídou. Zjistil však, že mu je nevěrná. Pracuje 5 let na svých spisech, jeden člověk mu zalže a Labuda se zastřelí. Fabian má svou Cornelii, ztrácí místo v reklamě a Cornelie odchází k filmu. Kolem Fabiana je pořád plno žen. Fabian se vrací domů, chce zachránit tonoucí dítě a sám se utopí.Zde je ukázána nemorálnost doby, lesbičanky, prodejní mužové i ženy.