Exodus. Knihy III.-V.

Exodus. Knihy III.-V. https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59164/bmid_exodus-iii-v-uVu-59164.jpg 4 38 4

Kniha líčí osudy Židů, kteří zasvětili život vytvoření vlastního státu. Monumentální román vypráví o tragických osudech židovského národa a o postupném vzniku státu Izrael. Děj je upředen z řady autentických příběhů, které se pojí s milostným příběhem americké ošetřovatelky a mladého hrdiny Mossadu. Kniha zároveň zachycuje nejen život v evropských židovských ghettech, pogromy v Rusku, zrod sionismu a kibuců, vznik státu Izrael, ale také třeba principy tzv. ropné politiky či dobu britského mandátu v Palestině. ISBN pro soubor: 80-7038-144-2... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Panorama
Originální název:

Exodus , 1958


více info...

Přidat komentář

novecento
05.10.2019 4 z 5

Možná se bude některému čtenáři zdát kniha jednostranná, bez názoru druhé arabské strany. ale určitě to není odpad, jak níže uvádí čtenářka gwineth. Přečetl jsem hodně knih o holokaustu a připomenu podobným čtenářům jednu myšlenku-informaci spisovatele Chaima Potoka: Přes neúspěchy a zklamání, které prožíváme, kdy jsou sny poskvrněny špínou skutečností a slabostí lidských bytostí, je Izrael pro Židy kdekoliv na světě hřejivým místem. Jakou cenu jsme za tuto zemi zaplatili? Sedm tisíc mrtvých v roce 1956 při suezském tažení a v Šestidenní válce v roce 1967, tři tisíce mrtvých v říjnové válce roku 1973, stovky mrtvých při teroristických útocích. Nabízí se nám hrozivá útěcha: všechny války nás stály méně mrtvých, než tři dny v Osvětimi.

Babo
21.09.2018 5 z 5

Rozsáhlý román Exodus mi pomohl pochopit aspoň částečně složitou situaci v Palestíně. Není to sice literatura faktu ,ale myslím,že ta základní fakta jsou zde obsažená . Začínám chápat postoje "západu" respektive Británie a není to moc veselé zjištění . Že by Československo nebylo jedinou zrazenou zemí ?
Nemohu ani napsat, že chápu , že se jim těžko opouštěla země , kterou spravovali .
Můj obdiv k západním zemím pomalu bere za své .
Jakobych Mirka Dušína přistihla při krádeži .
Jojo, s věkem přichází prohlédnutí .
Doporučuji hlavně mladým lidem číst podobné knihy .
Nemusí samozřejmě věřit všemu ,ale kritické myšlení začíná být nutností . Aby jednou nebyli překvapení , tak jako byli naši rodiče překvapeni v roce 68 .


gwineth
17.03.2016 odpad!

Musím říct, že mě kniha velmi zklamala: Zaprvé, absence psychologie postav. Zadruhé, nevěrohodnost, strojenost rozhovorů. Zatřetí, nemožné popisy. Začtvrté, příšerný patos (tak silné téma ho nepotřebuje). Zapáté, neuvěřitelná jednostrannost a téměř hmatatelná předpojatost. Autor není schopen objektivity; na založení Izraele se sice zdánlivě snaží dívat i z pohledu druhé strany, avšak nejde do hloubky. Vůbec by to nevadilo, kdyby knihu napsal ich-formou a ne z pohledu přemoudřelého vypravěče. Za šesté, velmi, velmi volné nakládání s historickými fakty. O daném tématu existuje řada skvělých románu. Tento mezi ně bohužel nepatří. Celkové hodnocení: pro mě kolosální mrhání časem.

Koka
24.11.2015

Znovu po letech jsem si to přečetla jen kvůli té "věcné" pasáži, v níž se vyjmenovávají příznaky psychóz a diagnozy těch dětí, které jako siroty, nalezenci, bezprizorné bytosti bloudící po bezdomoveckých táborech či cestách Evropy, ochuzené o rodinu a "obohacené" o otřesné zážitky, dostaly pomoc a domov. A připomělo mi to, že i po tolika letech se to opakuje a opět se tábory a evropskými městy potloukají vykořeněné děti bez rodičů. Co jen s nimi / z nich bude?!