Lvi v průsmyku

Lvi v průsmyku https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11200/bmid_lvi-v-prusmyku-b29-11200.PNG 4 47 47

Gideon Zadok je ve svém občanském zaměstnání spisovatelem a ve svém novém románu zobrazuje Izraelce jako protipól těch ustrašených Židů, kteří vycházejí z koncentračních táborů. Přijíždí do Izraele, proniká na vysoká státní místa, která mu umožňují přístup k nejtajnějším informacím. Účastní se mnoha akcí proti Arabům, a zde poprvé Američan pocítí strach o život. Zlomem se mu pak stává setkání s Natašou Solomonovou. Gideonem cloumá rozpolcenost mezi přitažlivostí mladé milenky a starostí manželky v dobách zlých. V předvečer sinajské války se Gideon přidává k výsadkové jednotce izraelské armády. V klíčové pozici proniká až k průsmyku Mitla, hluboko do nepřátelské linie. Zde vede Gideon válku sám se sebou..... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Mitla pass , 1981


více info...

Přidat komentář

Jája92
10.12.2022 3 z 5

Nemohu říct, že by mě kniha uchvátila, asi mi nevyhovoval styl psaní a přeskakování do různých časových období.
Ačkoliv pojednávala o zajímavé a zároveň ponuré historii Židů s hlavním hrdinou Gideonem. A znovu mě přesvědčila, jak naprosto hloupé a bizarní války jsou a vždy budou.

SputnikV
26.03.2021

nejsem s to adorovat pohled agresora


danka13
26.12.2020 5 z 5

Pan Uris mě nikdy nemůže zklamat, další kniha, která opravdu stojí za přečtení. Spousta nových informací, které jsou popsány stravitelnou formou.

AlenaF
04.03.2020 5 z 5

Plně se ztotožňuji s komentářem novecenta. Dávám pět hvězdiček. Zajímavé, přínosné, doporučuji.

novecento
05.10.2019 5 z 5

Přes neúspěchy a zklamání, které prožíváme, kdy jsou sny poskvrněny špínou skutečností a slabostí lidských bytostí, je Izrael pro Židy kdekoliv na světě hřejivým místem. Jakou cenu jsme za tuto zemi zaplatili? Sedm tisíc mrtvých v roce 1956 při suezském tažení a v Šestidenní válce v roce 1967, tři tisíce mrtvých v říjnové válce roku 1973, stovky mrtvých při teroristických útocích. Nabízí se nám hrozivá útěcha: všechny války nás stály méně mrtvých, než tři dny v Osvětimi (Chaim Potok). Leon Uris se tentokrát pomocí Gideona Zadoka pokusil přiblížit čtenáři člověka mnoha tváří: spisovatele, manžela, otce, milence, kamaráda a vojáka ve vojenském-izraelském tažení Sinajským poloostrovem za dobytím Suezského průplavu. Kniha dává současně možnost nahlédnout do rodinného zázemí a života několika generací Zadokovy židovské rodiny a širokého příbuzenstva. Doporučuji.

Evišťátko
27.08.2019 4 z 5

Leona Urise mám ráda! I když tuto knihu bych považovala za jednu z jeho slabších. Přesto zase další poodhalení ze života Židů napříč dějinami včetně těch moderních poválečných.

zdenaR
16.04.2019 5 z 5

Opět úžasný Uris :-)))
Co dodat - číst a přemýšlet.
V současné době dvojnásob - proč právě židovský národ "nesmí" mít z pohledu velké části světa svůj stát - komu vadil a vadí?

1amu
01.05.2018 5 z 5

Leon Uris je můj velký oblíbenec. Tato kniha byla onou poslední, která je u nás v překladu k dispozici. Zklamán jsem rozhodně nebyl. Osobně nejvíce hodnotím emocionální popis 2.arabsko-izraelské války, vyvolané Egyptem, který chtěl v r.1956 znárodnit "Suez". Váhání V.Británie a Francie (největších akcionářů průplavu) na jedné straně a statečný boj Izraele, kterému šlo doslova o existenci (tolikrát opakující se dějiny) . Ano, ti stateční byli včetně záložáků - všichni pod modrou"Davidovou hvězdou". Účastníkem bojů je vypravěč americký Žid Gideon Zadok, spisovatel . Odletěl do Izraele hledat své životní téma. Co je hlavní - našel !

lukvit
12.10.2016 4 z 5

Po přečtení Exodu a Milé č. 18 jsme měl trošku větší očekávání. Kniha má trochu jiný koncept, a byla pro mě hůře uchopitelná. Je napsaná velmi dobře, i obsahově je velmi kvalitní, ale očekával jsme že si z další knihy od Leona Urise sednu na zadek. Že budu po přečení ještě týden zaměstnávat svoji mysl příběhem o kterém jsem četl, že si budu dohledávat na googlu informace abych se snažil rozkrýt kolik si toho autor přidal ke skutečnosti a kolik je literatura faktu (jako to bylo po přečtení Milé č. 18). Ale nestalo se to.
Tato kniha přináší hlubší pohled do "všedního" života lidí, kteří se provinili tím, že jsou ŽIDÉ. O jejich boji o svobodu a o nikdy nekončícím zápase proti všem.
Určitě doporučuji k přečtení, jen je potřeba se oprostit od autorem nastavené laťky v již zmíněných dílech.

newtory
16.09.2013 3 z 5

Dobrá kniha, ale po Exode a Mile 18 už nič nebude ako predtým. Jednoducho veľmi vysoko postavená latka.

Stilico
17.02.2012 3 z 5

Tato kniha mi dala nahlédnout a z části pochopit boj Izraelců za vlastní stát v šestidenní válce, ale v retrospektivních pohledech i postavení Židů v Evropě a to nejen za 2. světové války.

Štítky knihy

Izrael Palestina válečné romány arabsko-izraelské konflikty

Autorovy další knížky

Leon Uris
americká, 1924 - 2003
2009  92%Exodus
2001  93%Milá č. 18
1991  89%Exodus. Kniha I.-II.
1998  81%Lvi v průsmyku
1996  95%Soud Jejího Veličenstva