Milá č. 18
O knize Milá č. 18
Americký autor podává svědectví o životě polské židovské komunity od počátku druhé světové války až po porážku povstání ve varšavském ghettu. V srpnu 1939 začíná příběh židovského lékaře Pavla Bronského, zbaveného funkce děkana lékařské fakulty a potlačujícího svou víru ve snaze přežít, jeho ženy i dvou dospívajících dětí. Dalšími výraznými postavami jsou lékařův švagr kapitán Androfski, jediný židovský důstojník elitního hulánského pluku, a učitel Alexander Brandel, generální tajemník sionistické organizace. Jeho deníkové záznamy, texty nařízení i osobní poznámky uvádějí většinu kapitol. V osudech těchto hlavních hrdinů autor přesvědčivě zachycuje přepadení Polska v září roku 1939, obsazení Varšavy, vyhlášení ghetta a především heroické povstání jeho obyvatel v dubnu roku 1943, kdy se vzepřeli útlaku a bezpráví okupantů a dokázali vzdorovat jejich ohromné přesile čtyřicet čtyři dní a nocí. ... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha Milá č. 18 zaujala čtenáře svou silnou atmosférou a historickou přesností. Mnozí ji považují za emotivní příběh o odboji a přežití během holocaustu. Čtenáři oceňují autorovu schopnost zachytit realitu varšavského ghetta a jeho postavy, které jsou často inspirovány skutečnými lidmi. I přes některé kritiky ohledně historických nepřesností, většina čtenářů považuje tuto knihu za nezapomenutelný zážitek, který by měl být součástí vzdělávacího procesu. Více v komentářích.
Komu by se kniha Milá č. 18 mohla líbit?
- Milovníci historických románů
- Čtenáři se zájmem o holocaust
- Fanoušci autorovy předchozí knihy Exodus
- Ti, kteří hledají silné příběhy o lidské odolnosti
- Studující historie druhé světové války
Kniha Milá č. 18 v seznamech uživatelů
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Přečtených | 156x |
| ve Čtenářské výzvě | 9x |
| v Doporučených | 22x |
| v Mé knihovně | 65x |
| v Chystám se číst | 157x |
| v Chci si koupit | 39x |
| v dalších seznamech | 1x |
„Je dobře, že i na takovém místě máme pořád ještě jeden pro druhého dost slz a že nás bolí srdce. Je dobře, že jsme pořád ještě lidi.“
„Německá propaganda byla nástrojem s dosud nikdy nepřekonanými účinky. Nacisté vycházeli ze základní premisy, že pokud se lež opakuje dostatečně často, dokonce i ti, co vědí, že je to lež, ji brzy začnou považovat za pravdu.“
všech 3 citátů najdete u autoraSouvisející novinka - Milá č. 18
Knižní novinky (22. týden)
30.05.2021
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) antisemitismus ghetto okupace Polska protifašistický odboj Varšava holokaust, holocaust Varšavské ghetto (1940-1943)Leon Uris také napsal(a)
| 2009 | Exodus. (Kniha I-V) |
| 2001 | Milá č. 18 |