Exodus. Kniha I.-II.

Exodus. Kniha I.-II. https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59163/bmid_exodus-i-ii-1jd-59163.jpg 4 74 7

Kniha líčí osudy Židů, kteří zasvětili svůj život vzniku samostatného státu Izrael. Monumentální román vypráví o tragických osudech židovského národa a o postupném vzniku státu Izrael. Děj je upředen z řady autentických příběhů, které se pojí s milostným příběhem americké ošetřovatelky a mladého hrdiny Mossadu. Kniha zároveň zachycuje nejen život v evropských židovských ghettech, pogromy v Rusku, zrod sionismu a kibuců, vznik státu Izrael, ale také třeba principy tzv. ropné politiky či dobu britského mandátu v Palestině. ISBN pro soubor: 80-7038-144-2... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Panorama
Originální název:

Exodus , 1958


více info...

Přidat komentář

hanzmb
16.04.2021 5 z 5

Zase jedna z nádherných knih, kde je bodové hodnocení zcela nepodstatné. Ale vnímat to jen srdcem by byla škoda. Čtenář v knize získává obrovskou spoustu nových informací, především mé generaci dříve zcela nedostupných. Proti podobným vynikajícím knihám od Šulce nebo Schrödera je zde navíc zobrazen vývoj Palestiny už od konce 19. století a ne jen po roce 1945. Každého Čecha pak musí zahřát u srdce rozhovor Jana Masaryka s anglickým velvyslancem. Taky by mě zajímalo, s jakou odezvou se setkala tato kniha v Polsku.

matej.kulistak
31.05.2019 5 z 5

Styl vyprávění je strohý, ale o to působivější. Fikce se promítá s historickými fakty, ale i ta fakta jsou tak neuvěřitelná, že nelze než souhlasit s Gurionem: "být v Izraeli realista znamená věřit v zázraky". Exodus je kniha, která je svědectvím o takovém zázraku, deník reportéra, který sleduje, jak chromý začíná chodit. Je to fascinující a strhující, autenticky sladkohořké, místy až opojné.


aktak1203
05.03.2018 4 z 5

Velmi čtivě napsaná kniha. Ale hrůzy války jsou příšerné. Doporučuji číst opatrně a přípravu na velmi smutné čtení.

gad
21.05.2016 4 z 5

Nemáte jasno v situaci v oblasti Palestiny? Proč tam dochází do dneška k tak krutým bojům? V této knize jsem nalezl spoustu odpovědí. Název knihy je výstižný, i když nepopisuje nám známou událost z dob Mojžíšových, ale přesuneme se do doby těsně po druhé světové válce. Tehdy byly po celé Evropě milióny Židů, kteří přežili fašistickou genocidu. Jsa bez domova - umístěni v internačních táborech pod dozorem Britů, jakýchsi obdobách německých koncentráků - upnuli se všichni k jednomu cíli, Izraeli. Zde získají konečně svobodu a vlastní identitu.
Autor procestoval celou Evropu a získával informace od očitých svědků a dlouho je shromažďoval a pak vše shrnul v pěti knihách, které tvoří celek s názvem Exodus. Pět knih, stejně jako Tóra – symbol nebo záměr? Pravdou je, že pouze Zákon a víra dodávaly Židům po celá staletí odvahu, která je hnala do podniků, pro jiné neuskutečnitelných.
Je to kniha o odvaze, víře v dobrou věc, lásce k vlasti i k bližnímu a o soudržnosti, jež vedly ke vzniku státu Izrael. Asi si neumíme představit za jakého úsilí vznikaly první kibucy, jak Židé od dvanácti let s puškou na rameni obdělávali poušť až dala svou první úrodu, jakému tlaku ze strany Arabů i Britů museli odolávat. To vše se odehrává na historickém pozadí, ze kterého vystupují jednotlivé postavy, které se v určitý okamžik střetnou a tím je ovlivněn jejich budoucí život. Ať už je to rodina Baráka ben Kannana, německé Židovky Karen Clementové – Hansenové, polského Žida Dowa, který jako jediný přežil masakr ve varšavském ghettu nebo americké ošetřovatelky Kitty Fremontové.

romana4049
28.10.2015 4 z 5

Kniha nepochybně obsahuje spoustu faktů, které pomůžou pochopit historii nedávno událou. Přesto kniha není objektivní. Očekávala jsem, že se konečně dovím důvody vzniku antisemitismu. A dostalo se mi jen směs zážitků superlidí, kteří nesmírně trpěli a odmítali se bránit. Kurva! Co to je? Nejsem antisemita. Jenom nevěřím tomu, že lidé dokážou nenávidět jen z čiré závisti či apelu. Kniha postrádá objektivitu, ale důkladně popisuje vznik židovského státu.

Petiz
18.09.2015 5 z 5

Ja jsem z tehle knihy uplne nemohla. Tak me pohltila, ze se mi o ni i zdalo, na konci jsem se neubranila slzam a skvely byl i historicky exkurz do dejin Židu. Myslim ale, ze je nutne mit na pameti, ze je to roman a neni uplne objektivni.

čekanka13
10.04.2014 5 z 5

Skvělá kniha, velmi dobře se čte. Jenže - od událostí popisovaných v této knize uplynulo přes padesát let a klid v této oblasti nikdy nebyl a není. Dá se to vůbec nějak vyřešit?

Štítky knihy

americká literatura dějiny Židů realismus (literatura)

Autorovy další knížky

Leon Uris
americká, 1924 - 2003
2009  93%Exodus
2001  93%Milá č. 18
1991  89%Exodus. Kniha I.-II.
1998  81%Lvi v průsmyku
1996  95%Soud Jejího Veličenstva

Kniha Exodus. Kniha I.-II. je v

Právě čtených1x
Přečtených111x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce71x
Chystám se číst31x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x