Ohlédnutí za španělskou válkou: Eseje II. (1942–1944)

Ohlédnutí za španělskou válkou: Eseje II. (1942–1944) https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233536/bmid_ohlednuti-za-spanelskou-valkou-esej-233536.jpg 5 24 4

Eseje George Orwella série

< 2. díl >

Druhý svazek čtyřdílného projektu sebraných esejí George Orwella, Ohlédnutí za španělskou válkou:Eseje II. (1942–1944), přináší žánrově rozmanité útvary od slavných sloupků „Jak to vidím já“ přes literární recenze až po imaginární rozhovor s Jonathanem Swiftem či krutě sebezpytné obsáhlé eseje Ohlédnutí za španělskou válkou nebo Anglický národ. Na jednu stranu Orwell uplatňuje nesmiřitelný postoj levicového politického komentátora, který analyzuje soudobou anglickou společnost, nemilosrdně tepe sociální nerovnost a odhaluje ideologické pokrytectví. V jiné poloze však uplatňuje smysl pro detaily, jichž si všímá v životě lidí vnímaných jako individuality, nikoli jen bezejmenná masa tvořící dohromady množinu anglického národa či španělských republikánů. Popisuje-li „obyčejné“, anonymní aktéry dějinných událostí, vnímá je, i pokud stojí na opačné straně barikády, především jako lidské jedince, již mají v jeho očích všichni stejný nárok na štěstí, natož na samotný život. Jak říká v titulní eseji „Ohlédnutí za španělskou válkou“: „…Přišel jsem zastřelit „fašistu“, ale člověk, který si přidržuje kalhoty, není „fašista“, je to očividně blízký tvor, stejný jako vy, a vám se nechce ho zastřelit.“... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Argo
Originální název:

Essays


více info...

Přidat komentář

Jackjelly
08.02.2022 5 z 5

Další kniha Orwellových esejů za mnou. A já jsem stále více utvrzován v tom, jak výjimečným rozhledem a schopností vidět souvislosti tam, kde naprosté většině lidí unikají, byl Orwell obdařen. I recenze knih které jsem nečetl, a nejspíše nikdy číst nebudu, byly povětšinou zajímavé a přinášející i obecnější pohled na svět a jeho nedokonalosti.
Levicově smýšlející bez klapek na očích, mající dar zatínat nepříjemné drápky na všechny strany.
Za všechny bych doporučil např. eseje "Mohou být socialisté šťastní", "Literatura a levice", "Propaganda a lidová řeč" a nebo "Arthur Koestler" vedle oněch už zmiňovaných sloupků "Jak to vidím já".

Myslím, že následující citace jsou, s velmi mírnou nadsázkou, bohužel stále platné. Afinita k východním diktaturám tak nějak zůstává součástí mentálního vybavení nemalé části naší populace, postižené selektivní sklerózou:
"Hříchem téměř všech levičáků od roku 1933 je to, že chtěli být antifašisty, aniž by byli proti totalitě. "
" Myšlenka, že ten a ten "zradil", že se všechno zhatilo jen kvůli zkaženosti jednotlivců, je v levicovém myšlení všudypřítomná."

No a tohle je snad věčný problém, aktuálně gradující díky "renesančním vědcům" na sociálních sítích:
"Ve 20. století jsou pro nás vážnými překážkami úzké zájmy průměrného člověka, poměrně nízká vzdělanost, opovržlivost vůči intelektuálům a téměř všeobecná necitlivost k estetickým problémům. "
"Nesnášet autorův politický názor je jedna věc. Nesnášet ho ale proto, že vás nutí myslet, je věc druhá, která se s tou první nemusí vylučovat."

Užijte si Orwellovy eseje aspoň tak, jak jsem si je užil já.

Pepa62
21.03.2021 5 z 5

Mám trochu problém, jak podobné knihy hodnotit. Pokud nejvyšší hodnocení přiřazuji beletristickým knihám, které považuji za vynikající, kterým, právě proto, že jsou vynikající, není co vytknout, které považuji za zásadní, které mě nějakým způsobem ovlivnili, tak nevím, jestli to je tak docela případ také této knihy.
Určitě tam jsou slabší pasáže, což je dané už tím, jak je kniha koncipována ( pro mě to byly některé knižní recenze ), a což do určité míry není problém autorův, ale můj, protože se zaobírá tituly mě naprosto neznámými, ale tento „nedostatek“ bezpečně kompenzuje ten zbytek, především ty pověstné sloupky „Jak to vidím já“.
Nevím, jestli je tato kniha vynikající, ale nepochybuji, že George Orwell byl vynikající spisovatel, novinář, esejista, člověk s mimořádným rozhledem a jdu si objednat zbývající díly sebraných esejí.


kitja
09.10.2019 5 z 5

Stejně jako v prvním díle - soubor recenzí, esejí, novinových článků. Orwell se skvěle orientuje v dějinách, které právě prožívá, nechybí mu kritické myšlení. A jo, ne s každým jeho názorem se dá souhlasit, ale to je v pořádku. Spousta myšlenek, nad kterými jsem pak třeba vcelý den přemýtal. A skoro nejvíc mne bavily jeho sloupky "Jak to vidím já", kterých je tu přes 50.

memphisz
08.07.2015 5 z 5

Skvělé eseje, podobně jako první díl, navíc se dozvíme více o Orwellovi díky jeho sloupku Jak to vidím já. Autor projevil nesmírný nadhled, sečtělost a neuvěřitelnou schopnost vyvozování a předvídání. Orwell byl zkrátka jedinečný pozorovatel a spisovatel.

Štítky knihy

eseje války úvahy a zamyšlení žurnalistika španělská občanská válka (1936-1939)

Autorovy další knížky

George Orwell (p)
anglická, 1903 - 1950
2000  91%Farma zvířat
2021  91%1984
2015  86%Na dně v Paříži a Londýně
2007  81%Válečný deník
2015  87%Hold Katalánsku

Kniha Ohlédnutí za španělskou válkou: Eseje II. (1942–1944) je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce38x
Chystám se číst27x
Chci si koupit17x