Emil a detektivové

Erich Kästner

Obálka knihy Emil a detektivové

Napínavá a vtipná dětská detektivka. Emil Tischbein, syn chudé vdovy v Neustadtu, je pozván na prázdniny k příbuzným do Berlína a má tam babičce dovézt peníze od maminky. Ve vlaku však usne. A když se probudí, zjistí, že byl okraden. Co teď? Má se přihlásit na policii nebo se aspoň přiznat tetě? Ne, Emil se rozhodne jinak. Vystoupí z vlaku a začne sledovat svého spolucestujícího, na něhož právem padlo jeho podezření. A teď začíná dramatická honička za zlodějem, která by nikdy nemohla skončit úspěšně, kdyby byl Emil sám. On si ale v neznámém velkoměstě najde kamaráda – a pak už se pronásledování stane záležitostí celé klukovské party, kde každý má svůj úkol. Erich Kästner je oblíbeným autorem literatury pro děti (např. Luisa a Lotka).... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Dobrodružné
Vydáno: 2010 , XYZ (CZ)
Originální název: Emil und die Detektive, 1929

Komentáře knihy Emil a detektivové

Corso
30.03.2026

Komentár, kde spomeniem toľko detský kníh ako ešte nikdy. Oplatí sa Vám čítať :) Tipy pre každého na počkanie.

Erich Kästner mal dar písať pre školákov tak, že si z nich spravil pri čítaní kamarátov. Niekedy sa na nich priamo obracia, na začiatok knihy im predstaví obrázkami všetky dôležité postavy a jak to nazvať, rekvizity. Príbeh v ktorom Emil spozná kopec kamarátov na návšteve babičky uprostred medzivojnového Berlína, po ceste kam je okradnutý (lebo teda spať vo vlaku sa neoplatí ani v dnešnej dobe, nonono), následne dolapí a usvedčí zlodeja. Kto by to nepoznal. Ak nie, tak kde ste žili doteraz? :) Jasné, Arabela, Chobotničky, Křeček v noční košili, Pehavý Max a strašidlá. :)
Trošičku zabudnutá kniha v dnešnej záplave modernej knihy pre decká. Môžu byť ak teda chcú a majú záujem o čítanie, doslova zavalené. A tak sa zabúda na klasiky našich otcov ako je Emil a detektívi, Tom Sawyer, pán Tragáčik, Three Investigators, či Gombíková vojna. A samozrejme, nezabúdajme na poplatných dobe, Timura a jeho družinu. (Včera osraté, dnes opraté, Timur a jeho družina. A Nasti Ivánovne mizli bombarďáky zo šnúry na sušenie. Okej, táto epizóda sa do knihy nedostala.)
Osobne knihu čítam asi tretí raz, zaradil by som si ju do takého svojho rebríčka tohto žánru aj do prvej desiatky. Kraľuje tam Bylo nás pět, Deti z Bullerbynu, Emil z Lonebergy, spomnutý Tom Sawyer, Malý princ. S kľudným srdcom prvá desiatka. A včul... bežím k Emilovi a trom dvojčatám, ktoré som k mojej hanbe, nikdy ešte nečítal.

Gracian1964
22.12.2025

Vedel som o existencii tejto knihy, keďže ide o pomerne legendárnu záležitosť, preto keď som na ňu natrafil v knohobúdke, bral som ju. Krátky príbeh o Emilovi, ukradnutých peniazoch a snahe o ich získanie späť za pomoci partie skvelých chlapcov. Dýchli na mňa staré časy, ešte pred nástupom nacizmu. Erich Kastner patril medzi spisovateľov, ktorých knihy práve nacisti verejne pálili.

Lucy001
16.09.2025

Asi moje nejoblíbenější knížka vůbec. Dobře se čte a příběh je napínavý tak, že člověk ani nestíhá počítat stránky.

Dédečko75
08.09.2025

Juuuu to byl krásný příběh, doporučuji všemi deseti

babystar
03.01.2025

Knížku jsem si tentokrát poslechla díky letošní čtenářské výzvě. Byla jsem překvapena, že vyšla už v r. 1929, protože i v době mého mládí byla velmi populární. Je to příběh o důvtipu dětí, které chytí a usvědčí zloděje. Myslím, že dnešní děti by mohly závidět tu volnost pohybu a samostatnost dětí, která byla až zarážející.

bigben
30.09.2022

K této knize jsem se vrátila díky letošní čtenářské výzvě a padlo mi na ní okno v knihovně na chalupě...i když je to dětská literatura, za mě moc dobře napsaná a vtipná...jen nevím, jestli si dnešní děti dokážou představit život bez mobilů, internetu a počítačů :-)

jprst
30.08.2022

Tuto knihu jsem kdysi jako kluk četl a docela se mi líbila. Před několika lety jsem ji podstrčil vnoučatům, která si sice odpustila své "útrpné" pohledy směrem k dědovi, ale jinak to svorně označila za "trapák", v dnešní době děti prostě čtou jiné knihy. Nezazlívám jim to, naopak jsem rád, že čtou.

Hakate
28.08.2022

Velmi vtipná dětská detektivka. Skvěle se čte.

Marekh
03.04.2022

Od autora jsem v minulosti četl knihu LÉTAJÍCÍ TŘÍDA, která se mi líbila více než kniha EMIL A DETEKTIVOVÉ. Příběh chlapce Emila, který jede do Berlína navštívit babičku a během jízdy ve vlaku je oloupen o peníze. Následuje pátrání po pachateli..

RADOST
26.11.2020

Po přečtení Luisy a Lotky jsem hledala další knihy E. Kästnera. Touto knihou ve mně probudil celoživotní vášeň pro detektivky.

draka
06.08.2020

V deseti letech, když jsem ji dočetl, bych na otázku: „Která detektivka je historicky nejlepší ?“ odpověděl bez zaváhání, že tato. Budu ji muset konečně začít číst vnoučatům.

m_martina
07.06.2020

Kniha se dobře čte hned od prvních stránek. Četla jsem ji zároveň se svými dětmi, protože detektivky mám ráda. A vůbec mi nevadilo, že je tato pro děti. Líbila se nejen jim, ale i mně. A později ji určitě doporučím i vnučkám.

Lessana
09.05.2020

Milé osvieženie na dva teplé májové podvečery a zároveň pekná spomienka na detstvo, samozrejme. Kto by si nepamätal na príbeh o slušnom a dobre vychovanom Emilovi Tischbeinovi, ktorý má rád svoju obetavú mamičku? Emilovi cestujúcom k tete, sesternici, strýkovi a starkej do veľkého sveta - Berlína (krásne sú porovnania nemeckého vidieka a tohto veľkomesta, ako aj ľudí žijúcich v nich). Emilovi, ktorému po krádeži peňazí vo vlaku pomôže skupina miestnych chlapcov, aby napokon odhalili... ale to už by som prezradila priveľa. Prečítajte si! :)
Pekný jazyk, vtipné i poučné dialógy, milé ilustrácie, krátke kapitoly, spád deja, odvaha a česť hlavných hrdinov, zmysel pre spravodlivosť a rodinu, to sú atribúty, ktoré určite zaujmú (nielen) deti.

kapr
11.01.2019

Knížku začínám číst opět po mnoha letech. Patřila v dětství, stejně jako autor, mezi mé oblíbené. Knížku chci paralelně přečíst i v originále tak, abych si němčinu trošku připomněl. Rád bych zkusil v originále i audioknihu. Skutečný komentář napíši, až dočtu poslední stránku, knížku zavřu, vrátím a ohodnotím. Prozatím mám určitý problém s ilustracemi Galiny Miklínové, na které jsem v knize narazil. Za ty bych knize přisoudil dvě hvězdy, ale při hodnocení dám nejspíše přednost hodnocení textu a to bude vysoké, nebo dokonce nejvyšší.

pista53
27.10.2018

Četli jsme s osmiletým synkem a bylo to velmi hezké, vtipné i napínavé. Bylo skvělé číst synovi o tom, jak se parta kamarádů, zpočátku úplně cizích kluků, vydá pomoci Emilovi s polapením zloděje. Myslím, že vzájemná pomoc a účast jsou hodnoty, které by se měly dnešním dětem připomínat. A v této knize je to popsáno s humorem a krásným nadhledem. Dialogy jsou zde jako z Poláčkových Bylo nás pět a to mě moc bavilo.

M-arta
10.12.2017

Napínavý příběh o tom, jak byl hrdina příběhu - chlapec Emil - při cestování okraden, jak to řešil a jak to díky úžasné spolupráci s dětmi z okolí zloději vůbec neprošlo. Knížka trochu připomíná dospělejší verzi "Honzíkovy cesty" s parádně detektivními prvky a pěknou dávkou kuráže, rozhodnosti a asertivity.

keiko33
02.11.2017

Po rokoch citane detom, bavilo ich to rovnako ako mna.

Morčička
26.12.2016

Moc hezké.

adelinka
06.12.2016

Veľmi milé čítanie.....aj keď kniha je určená pre deti, môže si prečítať aj dospelý.

Madlenka_Knihy
12.06.2016

Výborné! Originální námět! Rozesmál mě Gustav, jak se poprvé potkal s Emilem a "pochválil" mu šaty :-))) Doporučuji :-)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Erich Kästner také napsal(a)

Erich Kästner
německá, 1899 - 1974
2004  90%Luisa a Lotka
1985  85%Emil a detektivové / Emil a tři dvojčata
1957  83%Emil a detektivové
1958  86%Kulička a Toník
2001  84%35. květen

Externí recenze

U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi