Emil a detektívi

Emil a detektívi https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268258/bmid_emil-a-detektivi-268258.jpg 4 111 19

Najznámejšia Kästnerova detská kniha patrí medzi klasiku a špičky tvorby pre deti. Vniesla do detskej literatúry nový žáner, román pre deti. Ide o príbeh dvanásťročného Emila, ktorý cestuje sám do Berlína a vo vlaku mu ukradnú peniaze. Sleduje zlodeja ulicami mesta s pomocou Gustáva a jeho kamarátov. K detektívom sa pripojí aj Emilova sesternica Pony. Vnútorné konflikty v skupine, keď niektorí z chlapcov nechcú splniť svoje úlohy, využíva Kästner pedagogicky smerom k čitateľom. Príbeh končí šťastne - deti zlodeja chytia, odovzdajú ho polícii a keď sa zistí, že ide o hľadaného bankového lupiča, Emil dostane odmenu. Román skĺbil napätie a humor s prínosným poučením - nenásilnou výchovou prostredníctvom svetlého vzoru. Publikáciu ilustroval Martin Kellenberger. Kniha by pre svoje kvality mala byť dostupná každej detskej generácii, preto je škoda, že už takmer tri desaťročia na knižnom trhu chýba.... celý text

Přidat komentář

bigben
30.09.2022 4 z 5

K této knize jsem se vrátila díky letošní čtenářské výzvě a padlo mi na ní okno v knihovně na chalupě...i když je to dětská literatura, za mě moc dobře napsaná a vtipná...jen nevím, jestli si dnešní děti dokážou představit život bez mobilů, internetu a počítačů :-)

jprst
30.08.2022

Tuto knihu jsem kdysi jako kluk četl a docela se mi líbila. Před několika lety jsem ji podstrčil vnoučatům, která si sice odpustila své "útrpné" pohledy směrem k dědovi, ale jinak to svorně označila za "trapák", v dnešní době děti prostě čtou jiné knihy. Nezazlívám jim to, naopak jsem rád, že čtou.


Hakate
28.08.2022 4 z 5

Velmi vtipná dětská detektivka. Skvěle se čte.

Marekh
03.04.2022 3 z 5

Od autora jsem v minulosti četl knihu LÉTAJÍCÍ TŘÍDA, která se mi líbila více než kniha EMIL A DETEKTIVOVÉ. Příběh chlapce Emila, který jede do Berlína navštívit babičku a během jízdy ve vlaku je oloupen o peníze. Následuje pátrání po pachateli..

RADOST
26.11.2020 4 z 5

Po přečtení Luisy a Lotky jsem hledala další knihy E. Kästnera. Touto knihou ve mně probudil celoživotní vášeň pro detektivky.

draka
06.08.2020 5 z 5

V deseti letech, když jsem ji dočetl, bych na otázku: „Která detektivka je historicky nejlepší ?“ odpověděl bez zaváhání, že tato. Budu ji muset konečně začít číst vnoučatům.

m_martina
07.06.2020 5 z 5

Kniha se dobře čte hned od prvních stránek. Četla jsem ji zároveň se svými dětmi, protože detektivky mám ráda. A vůbec mi nevadilo, že je tato pro děti. Líbila se nejen jim, ale i mně. A později ji určitě doporučím i vnučkám.

Lessana
09.05.2020 4 z 5

Milé osvieženie na dva teplé májové podvečery a zároveň pekná spomienka na detstvo, samozrejme. Kto by si nepamätal na príbeh o slušnom a dobre vychovanom Emilovi Tischbeinovi, ktorý má rád svoju obetavú mamičku? Emilovi cestujúcom k tete, sesternici, strýkovi a starkej do veľkého sveta - Berlína (krásne sú porovnania nemeckého vidieka a tohto veľkomesta, ako aj ľudí žijúcich v nich). Emilovi, ktorému po krádeži peňazí vo vlaku pomôže skupina miestnych chlapcov, aby napokon odhalili... ale to už by som prezradila priveľa. Prečítajte si! :)
Pekný jazyk, vtipné i poučné dialógy, milé ilustrácie, krátke kapitoly, spád deja, odvaha a česť hlavných hrdinov, zmysel pre spravodlivosť a rodinu, to sú atribúty, ktoré určite zaujmú (nielen) deti.

kapr
11.01.2019 4 z 5

Knížku začínám číst opět po mnoha letech. Patřila v dětství, stejně jako autor, mezi mé oblíbené. Knížku chci paralelně přečíst i v originále tak, abych si němčinu trošku připomněl. Rád bych zkusil v originále i audioknihu. Skutečný komentář napíši, až dočtu poslední stránku, knížku zavřu, vrátím a ohodnotím. Prozatím mám určitý problém s ilustracemi Galiny Miklínové, na které jsem v knize narazil. Za ty bych knize přisoudil dvě hvězdy, ale při hodnocení dám nejspíše přednost hodnocení textu a to bude vysoké, nebo dokonce nejvyšší.

pista53
27.10.2018 4 z 5

Četli jsme s osmiletým synkem a bylo to velmi hezké, vtipné i napínavé. Bylo skvělé číst synovi o tom, jak se parta kamarádů, zpočátku úplně cizích kluků, vydá pomoci Emilovi s polapením zloděje. Myslím, že vzájemná pomoc a účast jsou hodnoty, které by se měly dnešním dětem připomínat. A v této knize je to popsáno s humorem a krásným nadhledem. Dialogy jsou zde jako z Poláčkových Bylo nás pět a to mě moc bavilo.

M-arta
10.12.2017 5 z 5

Napínavý příběh o tom, jak byl hrdina příběhu - chlapec Emil - při cestování okraden, jak to řešil a jak to díky úžasné spolupráci s dětmi z okolí zloději vůbec neprošlo. Knížka trochu připomíná dospělejší verzi "Honzíkovy cesty" s parádně detektivními prvky a pěknou dávkou kuráže, rozhodnosti a asertivity.

keiko33
02.11.2017 5 z 5

Po rokoch citane detom, bavilo ich to rovnako ako mna.

Morčička
26.12.2016 5 z 5

Moc hezké.

adelinka
06.12.2016 5 z 5

Veľmi milé čítanie.....aj keď kniha je určená pre deti, môže si prečítať aj dospelý.

Madlenka_Knihy
12.06.2016 5 z 5

Výborné! Originální námět! Rozesmál mě Gustav, jak se poprvé potkal s Emilem a "pochválil" mu šaty :-))) Doporučuji :-)

kacaabba
05.03.2016 4 z 5

Protože jsem to četl až jako dospělý, nemohu říci, že by to bylo super super, ale rozhodně to pěkné je. Já od autora mnohem více oceňuji Luisu a Lotku, nedivil bych se však, kdyby to děti měly naopak. :-)

bondula
22.10.2015 5 z 5

Klasika, ku ktorej som sa dostal až teraz, ako dospelý pri vlastných deťoch. Napínavé tak, že som si to popredu dočítal sám, nevedel som sa dočkať, ako to skončí! Cítiť z neho ducha doby, mnohým veciam možno už dnešné deti neporozumejú, ale jeden pekný, pozitívny príbeh ešte nikdy nikomu neuškodil.

Svatojánek
13.10.2015 odpad!

Dočetla jsem to s těží

Alisce
03.09.2015 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha s pětiletým bráchou. Příběh je poutavý, ale naštěstí ne nějak dlouhý, protože by to jinak bylo horší na udržení pozornosti. Doporučuji.