Slavné vítězství

Slavné vítězství https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37177/dynastie-morlandu-slavne-vitezstvi-37177.jpg 5 61 9

Dynastie Morlandů série

< 12. díl >

Fascinující rodinná sága, jejíž kořeny sahají až do poloviny patnáctého století, odhaluje další osudy čtenářům už dobře známých hrdinů. James, který se po odchodu Héloise oženil, aby dal Morlandu dědice, se vrací ke svým zvykům z mládí – drží se co nejdál od domu a po narození druhého dítěte se od manželky do své mládenecké ložnice. Může se pak někdo divit jeho paní, Mary Ann, že se vrací tak často, jak to jen okolnosti dovolují, do otcova domu? Při jedné z četných návštěv tam potkává démonického kazatele, otce Rathbonea, a zdá se, že jejich přátelství by mohlo překročit meze slušnosti... Jamesova sestra Lucy čeká se svým milencem, poručíkem Westonem, už druhé dítě. Tentokrát se však její manžel Chetwyn zdráhá dát dítěti jméno. Zatímco Weston se účastní námořní bitvy u mysu Trafalgar, již velí admirál Nelson, Lucy odjíždí na dlouhou návštěvu k Héloise, kde v tajnosti porodí a dítě nechá v Héloisině péči. Osudovou lásku potkává také Chetwyn. Zamiluje se do mladého Roberta Knaresborougha, nepřijatelný vztah jej postaví mimo společnost a nakonec je okolnostmi donucen k nejvyšší oběti.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 12: The Victory , 1989


více info...

Přidat komentář

PetaZ
22.01.2023 5 z 5

Co k tomu dodat.. Fanny bych doma nechtela ani za milion, ta jeste připraví nejednu neprijemnou situaci..

likaf
03.12.2022 5 z 5

Tento díl byl velmi smutný. Ale nakonec všechno dobře dopadlo. A vzali se...Doporučuji.


Shardlake
04.07.2021 4 z 5

Opět pěkný příběh. Tentokrát se děj převážně odehrává na moři za různých válečných tažení, kdy nejznámější je asi bitva u Trafalgaru s admirálem Nelsonem. Pasáže na moři pro mne byly místy málo zajímavé. Naopak se mi líbila část, kdy je zmíněna chudoba a životní podmínky pracujících v textilce v Manchesteru spolu s jejich dětmi. Jejich špatné životní podmínky vyústily v epidemii moru. Někteří z potomků rodu Morlandů přijdou v důsledku shora uvedených události o své milované a nejbližší.

hankapimi
28.05.2020 5 z 5

V tomto díle jsem si po létech osvěžila bitvu, po které je pojmenováno Trafalgarské náměstí v Londýně se sochou admirála Nelsona. Užila jsem si opět spletitých životních osudů Lucy a Westona, Chetwyna a Roberta, Héloise i Jamese. Velmi podrobné bylo i autorčino líčení těžkého života chudiny a zvláště dětí v továrnách otce Mary Ann, kde podle očekávání propukla velmi nakažlivá nemoc... Ale co mne nejvíce točilo, byla Jamesova nezodpovědná výchova Fanny, ta mu tutáč ještě připraví nemilé překvapení....

nikikostadinova
16.01.2020 3 z 5

Hezky popsané historické období, s tím si dala autorka opravdu práci. Ale...ty postavy...kdo je kdo??? Asi je to moje chyba, ale já se neorientuju a při čtení mi to vadí.

Janadvorackova
23.02.2018 4 z 5

Moc se mi zamlouvá autorčin jazyk a cit pro detail. Líbí se mi její trpělivost, s níž zabíhá do nejmenších detailů i u maličkostí. A líbí se mi také jistá originalita, s níž přistupuje k jednomu každému příběhu těch kterých hrdinů. Jak dokáže rozpitvat kde co a pak to za půl knihy spojit dohromady, byť tedy některé události se dají poměrně snadno odhadnout. Je vidět, které postavy jsou od začátku odsouzeny k záhubě :), a kterým bude naopak přáno.

James je takový proutník. To si představte, má děti se třemi ženami.
Jeho starší bratr má raději společnost mužů, přičemž kolem něj se motá Lucyin Chatwyn se svým kolouškem Robertem. No a... ono to nějak dopadne :).
Lucy si moc nevšímá svých dětí, zato ale docela dost času tráví s milencem. A proč ne, když dva se rádi mají, že ano :)? I tohle nějak dopadne.
I proměna Mary Ann byla zajímavá.

Hlavními motivy je bitva u Trafalgaru, přičemž autorka přiznává už v úvodu, že si minimálně jednu loď vymyslela a kdo ví, jak si pohrála s těmi ostatními. Ale je to představitelné a zájemci o nějaké bližší info. si snadno vyhledají podrobnosti.

No a pak se řeší problémy pracující chudiny, kam bych se asi řadila i já, vzhledem k tomu, že makám rukama v takové dílně. A jsem moc ráda, že tam nemakám před dvěma sty lety. Popis podmínek, v nichž ti chudáci žili, ve mě budí revoluční myšlenky. Brousím nože, píšu neoslavné sprosté básně na kde co a mám chuť kde koho vyzvat na souboj.
No ale ono mě to přejde :).

čef
05.09.2017 5 z 5

Vrcholem tohoto dílu je bitva u Trafalgaru. Ne, že bych nečetl lepší popis této bitvy, ale i zde byl nový pohled, spíše psychologický a tragický osudem oblíbených postav. Opětovně popsán z dnešního pohledu podivný život dětí a těch chudých zvláště. Obrovské rozdíly v životě různých společenských vrstev - pouze ti nejbohatší si mohli dovolit hluboce dumat nad svým osudem. Opět výborné!

badinka4
04.11.2014 5 z 5

Já taky :-)

Danafantom
04.08.2012 5 z 5

Toto byl myslím první díl, u kterého jsem si poplakala.