Napoleon přichází

Napoleon přichází https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37175/dynastie-morlandu-napoleon-prichazi-37175.jpg 5 61 10

Dynastie Morlandů série

< 11. díl >

Během Napoleonova vítězného tažení Evropou život na Morlandu plyne stejně jako dřív. Edward an James se nemají k tomu, aby se oženili, jejich starší bratr William, námořní kapitán, se zamiluje do vdané ženy a k tomu Kreolky..... Jemima čeká na vnuka a dědice panství marně. Když se na Morlandu objevé Héloise, zdá se, že by se věci mohly změnit. James a Héloise se totiž do sebe zamilují. Z Francie přicházejí jen neúplné hrozivé zprávy a Héloise je přesvědčena, že ani její otec, ani manžel revoluční čistky nepřežili. Jemima je šťastná, protože v Héloisé vidí svoji následnovnici a na Morlandu se chystá velkolepá svatba. S pokračovatelem rodu si dělá starosti i Chetwyn. Ačkoli jeho něžné přátelství s Edwardem spíše nabývá na hloubce, ví , že jeho hraběcí syn se oženit musí. Edward mu navrhne, aby požádal o ruku divokou růži, Lucy. Ta se sice do svatby nehrne, ale rpotože jí Chetwyn slíbí, že jí nebude bránit v léčení koní ani lidí a dokonce jí navrhne, že může založit dívčí školu. Lucy se nechá přesvědčit.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 11: The Emperor , 1988


více info...

Přidat komentář

likaf
24.11.2022 5 z 5

Opět super díl. Doporučuji.

Kerberos
05.11.2022 5 z 5

Krásný díl plný milostných afér ,nemanželských dětí a bohužel i úmrtí oblíbených postav. Doufám, že tato oblíbená generace vydrží ještě několik dílů. Teď poslouchám audio - velmi příjemně namluveno.


Atuin
05.07.2021 5 z 5

To je úplný cud. Z každým dílem je to lepší a lepší, pokud uznáte to, že tato série až do Fénixe nemá slabých stránek. Tady je to o to fantastičtější, že nám do cesty vstoupí Bonaparte a jeho nemalé cíle. Jakkoliv je to psáno z pozice komornějšího pohledu všech možných příslušníků rodiny a Napoleon není ani zdaleka Angličan, tak Britské ostrovy dokáže vytočit maximálně...
Psáno precizně, sympaticky a tak se to táhne tato nálada a vlastnosti celou serií...5/5. Ten nejlepší re-reading ( vyjma těch mých srdcovek co čtu pořád :-)) ) za poslední dobu.

Shardlake
13.04.2021 4 z 5

Opět barvitě popsané nejen myšlení a chování lidí té doby, ale i historické období, kdy se do dějin nesmazatelné zapisuje Napoleon Bonaparte s jeho bitvami a vítězstvími. Děj se tak odehrává i na moři, na bitevních lodích, ale i na souši, kde sledujeme další osudy mnohdy již dosti rodově vzdálených potomků Morlandů. Opět pěkné počtení a těším se na další díly.

hankapimi
24.05.2020 5 z 5

Velký obdiv k paní autorce Dynastie Morlandů, velmi dobře se mi to čte... Nejenom barvité popisy tehdejších oděvů i doplňků dam i pánů, dopodrobna vylíčené různé druhy jídel, předkrmů a pochutin u bohatých tabulí a stolů, vykreslení tehdejšího myšlení obyčejných lidí i těch movitějších.... Čtenář se tak lehce přenese do aktuání doby i děje a narazí i na překvapivě moudré filosofování a úžasně vystižené charaktery všech hlavních i vedlejších postav... Velmi doporučuji, myslím, že se pustím nadšeně do všeho, co paní autorka kdy sepsala !

nikikostadinova
05.01.2020 3 z 5

řemeslně dobře napsané

Herča76
10.01.2019 5 z 5

Jeden z nejhezčích dílů celé ságy.

Janadvorackova
15.02.2018 5 z 5

Také jsem se dostala až sem. Kniha končí krátce po roce 1800. A jak se události blíží víc naší součastnosti, zdá se, jako by i atmosféra houstla a hrdinové příběhu se stávali opravdovějšími. Mnohdy už nejde jen o pitomé večírkové vrtochy, ale skutečně o život, a i když je to mnohdy, dá se říct naivní, já u toho ráda odpočívám, takže jedu dál :).

Autorka přišla s inovací - hodně hrdinů se rádo peleší. Totiž užívají si mimomanželských poměrů, včetně následků, jimiž jsou člověčí mláďata.
Lucy je dál hrozně skandální, tedy na tu dobu.
Její bratr James následuje jak mozek horní, tak i dolní.
No a jejich starší bratr Will, jehož námořníci z jeho lodi přezdívají "Krvavý Bill," žije po dobu plavby s vdanou paničkou, která působí, že jí to vyhovuje. A tak nakonec všechno vyhovuje všem, i čtenáři a roky plynou.

Krom různých srandiček nejde nezmínit francouzskou revoluci, následnou občanskou válku, různé námořní bitvy, které tehdy ovlivňovaly podobu Evropy a nemnohé osobní tragédie. Není to čtení vyloženě veselé, to zase ne.

čef
21.08.2017 5 z 5

Od čtení této ságy se odtrhuji k něčemu jinému jen těžce a hodiny letí, což mi určitě potvrdí všichni ti, kteří se dostali při čtení až sem.Generace nastupují a končí jako nějaký pekelný stroj, který mele a mele, rok za rokem a všechno to, co se staří za obrovskou cenu naučili, se ti noví musí učit znovu a stejně pracně(volně parafrázována myšlenka autorky). Podstatou lidské tragédie je její nahodilost(opět CH-E) a tak se mám v dalších dílech opět na co těšit.

Danafantom
04.08.2012 5 z 5

Docela mě fascinuje, co všechno se v dílech ságy dá najít. Mimo jiné např. kromě botanických vědomostí také výborný pozorovací talent: "Měsíčky nebojácně žhnuly na slunci, stejně tak zlatobýl a tužebník a pestobarevné mečíky; když ale slunce překročilo svůj zenit, jako by květiny ochladly a povadly a na živosti nabyly modré květy, floxy a levandule a vysoké stvoly stračky."
A pak také procítěně pojatá psychologie: "To, jak člověk cítí, soudil, nemůže ovládat. Jenže to samozřejmě není pravda - nikdy to nebyla pravda. Celý život je lekce sebevlády, v níž se člověk čím dál víc zdokonaluje, pokud není zločinec nebo šílenec. Svého času byl od objího trochu; jenže už chápal, jak byly jeho zločiny a jeho šílenství svévolné, jak vždycky bylo možné konat správně a jak on to vždycky věděl. Dlouhé hodiny, které jako dítě strávil v rozhovorech s otcem Ramsayem, ho nenechaly nedotčeným; jenže si zvolil hřích, docela naschvál, protože dobro mu nepřipadalo dostatečně lákavé."